10 superstiții și concepții greșite despre Postul Mare

„Trebuie să posteşti strict după rânduiala tipiconală, să nu glumeşti, să nu râzi, să citeşti cu atenţie compoziția produselor și să se te pregăteşti de ispite grele, cine nu ştie că în post toate îţi merg mai rău decât oricând…”  Vă prezentăm 10 superstiții și concepții greșite despre Postul Mare. 

1. Trebuie să posteşti strict după rânduiala tipiconală.

Desigur că puteți să respectaţi postul cu stricteţea cerută, doar că v-am îndemna să aveţi grijă ca nu cumva râvna excesivă să nu aducă la serbarea triumfului Ortodoxiei pe patul de spital.

Corect ar fi să ne dăm seama de propriile puteri şi de starea noastră de sănătate, căci această rânduială a fost întocmită pentru monahi. Dacă totuşi consideraţi că veţi face faţă acestor cerinţe, nu exageraţi și nu impuneţi nimănui această rânduială.

2. Trebuie să citim cu atenţie compoziția produselor, iar în cazul în care nu sunetm siguri, să-i cerem sfatul duhovnicului. 

Fie-vă milă de părinte! În această perioadă el şi aşa este suprasolicitat. Dacă chiar într-atât vă place să examinaţi componenţa produselor, făceţi-o pentru dvs, nu-i mai chinuiţi şi pe ceilalţi. Însă măsura postirii ar trebui să o stabilim în linii generale, fără a căuta dacă melanjul  din biscuiţi este de post, sau nu.

3. Trebuie să fim foarte serioşi, să nu glumim şi să nu râdem.

Dacă v-aţi propus drept obiectiv să le arătaţi celor din jur că postul ortodox nu e o glumă, ci o perioadă tristă şi fără de bucurii, sunteți binevenit. Puţin probabil însă că acest comportament al dumneavoastră vă va apropia prietenii de creștinism.

4. Nu e bine să ne serbăm ziua de naştere în post.

Dacă într-atât v-aţi pătrus de slujbele şi rugăciunile Postului Mare, nu serbaţi.

În cazul în care aveţi totuşi această dorinţa, o puteţi face. Astăzi nu este o probelemă să pregăteşti o masă de sărbătoare de post. Totodată cu acest prilej s-ar putea înfăptui o faptă bună, desigur, în cazul în care şi invitaţii ar fi de acord.

5. Nu trebuie să spui la nimeni că posteşti.

La sigur că o puteţi face, doar că la ce bun?

În cazul în care cei din jur nu postesc sau chiar au o atitudine negativă față de credința, nu e nevoie să discutaţi despre aceasta.  Cel mai probabil se va porni o ceartă şi îi va tulbura şi mai mult pe toţi. Însă în cazul în care sunteţi întrebat direct, ar fi bine să răspundeţi sincer.

6. Nu e bine în post să începi activităţi noi, cu atât mai mult să suporţi intervenţii medicale.

Iată încă o cale sigură de a dobândi o mulțime de probleme, sau poate chiar de a sfârşi mai tragic (în cazul unei boli grave).

Și dacă la serviciu vi se va încredinţa o nouă activitate, o veţi accepta sau veţi aştepta să fiţi concediat?

Iar dacă vi s-a împbolnăvit copilul, nu-l veţi trata? Sau veţi ştepta Învierea la care el poate să nu ajungă.

Raspunsul este evident: nu trebuie să căutăm motive pentru a nu face ceva, iar în cazul dacă nu suntem siguri cum să procedăm , poate ar fi mai bine să ne rugăm?

7. Copiii concepuţi în post se vor naşte neapărat bolnavi sau vor avea o mulţime de patimi.

În ceea ce privește relațiile dintre soţi din timpul postului, precum și din afara lui, ar trebui să cunoaşteţi că este ceva ce ţine doar de cei doi soți. Biserica nu a fixat soţilor un program de convieţuire, căci nu poate intra în aceste amănunte, ci, a lăsat totul la ştiinţa lor şi la posibilitatea de a se iconomisi unul pe altul, potrivit cu natura, cu mijloacele şi cu idealul fiecăruia. Iar în privinţa datei conceptiei de folos vă va fi să  cunoaşteţi despre varietatea zilelor de naștere ale sfinţilor ale Bisericii, a căror părinți nu au respectat întotdeauna posturile, dar asta nu ne împiedică astăzi să ne rugăm lor şi să le cinstim zilele în care s-au născut sau au trecut la Domnul.

8. În perioada postului nu se poate primi taina Botezului. 

Este întru totul greşit, această taină se săvărşeşte pe tot parcursul anului.

9. Trebuie să te împărtăşeşti o dată în an şi anume în Postul Mare. 

Este total neîntemeiată afirmaţia şi reprezintă o superstiție răspândită, care oferă oamenilor o frică că dacă se vor împărtăşi mai des, poate să li se întâmple ceva rău.

Împărtășania trebuie să fie nu deasă, nu rară, ci personală, stabilită împreună cu duhovnicul. Dacă nu are duhovnic, credinciosul trebuie să adreseze întrebările legate de împărtăşanie preoţilor de la biserica unde vrea să se împărtăşească.

10. În post trebuie să te pregăteşti de încercări grele, neapărat se va întâmpla ceva rău.

Viaţa în genere nu este uşoară, unii însă consideră că în post greutăţile sporesc.

Probabil că în timpul postului devenim mai sensibili, încercând să ducem o luptă cu patmile şi păcatele. De exemplu încercăm să nu strigăm, să nu ne supărăm, nu înjurăm, însă nu mereu ne reuşeşte, iar aceste insuccese le suportăm mai greu ca în alte perioade.

Traducere şi adaptare Natalia Lozan

Surse: pravmir.ru,  Altarul Credinţei

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.