Bazele formaţiunii au fost puse de către Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“.

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate nu este organizată juridic în România. În 2008, iniţiatorii mişcării din România (Peter Waum, Lokodi Ferenc, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor şi Frafft-Szabo Istvan) au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aprobarea înfiinţării HVIM România, însă ulterior şi-au retras cererea.

Cine sunt membrii Mişcării Tinerilor din cele  64 de Comitate. Vor să apere drepturile maghiarilor din România

În statutul depus la instanţă, iniţiatorii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate din România au afirmat, potrivit Rise Project, că asociaţia urmează să de ocupe de mai multe activităţi: „apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.
Extremiştii maghiari au încercat, de-a lungul anilor, să recruteze noi membri şi pe teritoriul României. „Noi nu luptăm doar în spaţiul virtual, steagul libertăţii noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acţiunii“ – aceasta era chemarea lansată de maghiarii care militau pentru refacerea Ungariei Mari.
În urma acţiunilor desfăşurate pe teritoriul ţării noastre, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea.

Cine sunt extremiştii Mişcării de Tineret 64 de Comitate. Oamenii-problemă ai organizaţiei

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a alcătuit o listă a extremiştilor maghiari, membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care reprezentau un real pericol pentru siguranţa naţională. Printre aceştia se numără Toroczkai Laszlo, Zagyva Gyorgy Gyula, dar şi Csibi Barna, cel care a devenit celebru după ce a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.
Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Bunăoară, Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc.

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Extremiştii maghiari din România, în campanie electorală pentru Jobbik

Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate din România nu s-au limitat, însă, la a derula activităţi de ordin politic în interiorul graniţelor ţării noastre. Potrivit Rise Project, aceştia au participat şi la campania electorală a partidului extremist Jobbik din Ungaria. Asta, în ciuda faptului că reprezentanţii organizaţiei îşi susţin ferm independenţa politică.

Replica extremiştilor maghiari, după incidentele din 1 Decembrie: Ne acuză pentru nişte artificii!

În urma atentatului terorist dejucat la Târgu Secuiesc din 1 decembrie, a fost reţinut un bărbat, membru al formaţiunii extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Potrivit site-ului szentkoronaradio.com, H. Istvan a fost audiat. Se pare că acţiunea de astăzi a DIICOT a avut loc în urma urmăririi unor discuţii telefonice. Membrii grupării, se arată pe site-ul menţionat, discutau despre modul în care ar putea echipa suplimentar un teren amenajat pentru airsoft de care dispuneau. S-a discutat şi despre o grenadă airsoft, utilizată în acest joc. Autorii articolului postat pe szentkoronaradio.com susţin că nu doar că nu putea fi vorba despre o grenadă adevărată, dar că cei care deţin acel teren pentru airsoft nu aveau mijloace materiale pentru a procura nici măcar grenada airsoft despre care vorbeau la telefon. Airsoft este un joc sportiv în care jucătorii simulează un conflict sau efectuează anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lansează proiectile sferice non-metalice, utilizând echipamente specifice şi tactici militare reale. La jocul de airsoft se folosesc bile din material plastic ca muniţie, având o masă între 0.20 de grame şi 0.43 de grame.