Coincidenţă bizară: „Bomba-schweppes” – identică cu cele folosite de islamiştii din Rusiaied-isis-dabiq (1)

Expertii din Rusia remarca similitudinile uimitoare dintre bomba-schweppes folosita in atacul terorist de la bordul A321, a carei imagine a fost publicata de jihadiști, cu dispozitivele explozive utilizate de teroriștii din Rusia de sub conducerea lui Khattab, in cazul atentatelor din Moscova, în 1999.

Anterior, concluzii similare au tras si experții americani. Dar bazandu-se pe fotografiile preluate din New York Times, ei au venit cu o altă analogie – explozia avioanelor ruse în 2004.

Fotografia „bombei-schweppes” (care se presupune ca a fost folosita in atacul asupra A321) a fost publicata ieri, în noul numar al revistei propagandistice islamiste Dabiq. În imagine se vede o cutie de Schweppes Gold de 0,33 l si doua fire, un cilindru metalic lung și un dispozitiv din plastic negru cu comutator.

Experții citati de NYT indica simplitatea bombei. Judecând după fotografii, pentru detonare s-a utilizat un electrodetonator standard de model sovietic, precum și un comutator electric chinez comun, utilizate în aparate de uz casnic. La comutator, cu banda adeziva electrica, a fost atașata o cutie mica. Conținutul ei nu este clar, dar ar trebui sa contina o baterie și un cip-timer, care joacă rolul de încetinitor electric. Componentele electronice sunt disponibile in comert, remarca publicația.

În același timp, „Kommersant” sustine că dispozitivele explozive sub formă de cutii metalice de băuturi umplute cu explozibil au fost utilizate în mod activ de către militanții jihadisti în timpul conflictului din Caucazul de Nord în calitate de grenade și capcane explozive.

Sursele publicației au atras atenția asupra faptului că mecanismul de activare a bombei, publicat de ISIS, este identic cu cel folosit de teroriștii din Rusia în exploziile locuintelor de pe strazile Gurianov si Kaşira din Moscova, de pe 8 și 13 septembrie 1999. Atunci, au murit 230 de persoane.

Executorili atacurilor erau originari din Caucazul de Nord, antrenati de teroristul Khattab și mana lui dreapta Abu al-Valid, ambii ulterior ucisi în timpul operațiunilor speciale. Dar bombele difera dupa putere. În afara de asta, atunci nu erau la fel de raspandite cip-timerele, în locul acestora teroriștii utilizand ceasuri Casio si baterii  tip „Crona”.

Sursa: paginaderusia.roloading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *