Consecințe dure ale BREXITULUI pentru cetățenii simpli. Iesirea din UE îi arde rău la buzunare pe britanici

lira-sterlina

Fie ca locuiesc in Marea Britanie sau intr-o alta tara a Uniunii Europene, viata de zi cu zi a cetatenilor britanici va suferi in curand consecintele concrete ale iesirii tarii din Uniunea Europeana, noteaza vineri AFP, citata de Agerpres.

Pentru britanicii care traiesc in Regatul Unit, efectul imediat si cel mai vizibil al unui Brexit va fi resimtit asupra libertatii de circulatie a cetatenilor britanici in celelalte tari ale Uniunii Europene. Daca un singur document de identitate era suficient pana in prezent pentru a se deplasa in spatiul Schengen, cu toate ca Regatul Unit nu este membru al acestuia, iesirea tarii din blocul comunitar ar trebui sa fie de acum insotita de necesitatea ca cetatenii britanici sa solicite o viza atunci cand calatoresc in Europa continentala. In prezent, doar 44 tari din 219 impun vize cetatenilor britanici.

Familiile britanice ar trebui sa se pregateasca de asemenea sa plateasca mai mult decat inainte pentru a-si petrece vacantele pe Batranul Continent. Nu numai pentru ca prabusirea lirei in fata euro va reduce in mod inevitabil puterea lor de cumparare, ci de asemenea in virtutea acordurilor comunitare care permit oricarei companii aeriene europene sa opereze fara limita de frecventa, capacitate sau pret in spatiul aerian european.

„Piata unica a permis Ryanair sa promoveze revolutia calatoriilor ieftine in Europa”, a reamintit la mijlocul lunii mai, Michael O’Leary, directorul general al companiei aeriene low-cost.

Piata locurilor de munca: Chiar daca sustinatorii Brexitului au facut din pastrarea locurilor de munca pentru britanici unul dintre varfurile de lance ale campaniei lor, este totusi probabil ca iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana sa fie insotita de relocarea a numeroase posturi, in special in cadrul marilor banci din City of London.

Un eventual Brexit se anunta si mai „primejdios” pentru cei 1,3 milioane de britanici care traiesc in alte tari europene, in special in Spania (319.000), in Irlanda (249.000) , in Franta (171.000) si in Germania (100.000).

Acestia ar putea vedea cum veniturile lor din pensii se reduc vertigions din cauza deprecierii puternice a lirei, ceea ce ar putea pune in pericol in special investitiile lor imobiliare in tara in care traiesc.

O alta problema apare in ceea ce priveste asigurarea de sanatate a britanicilor care traiesc in afara tarii, de exemplu in Franta, unde acestia beneficiaza de sistemul medical national, insa platit de sistemul de sanatate public din Regatul Unit in baza unui acord bilateral.

Soarta profesionala a mii de functionari publici britanici care lucreaza pentru institutiile europene, in special la Bruxelles, pare de asemenea mai incerta ca niciodata. Unii dintre ei s-au gandit deja sa obtina o a doua cetatenie europeana, in special belgiana.

In cele din urma, cea mai neasteptata consecinta, iesirea Regatului Unit din UE ar putea face relatiile cu unii dintre vecinii sai problematice. In special, Spania ar putea fi tentata sa inchida granita cu Gibraltarul, unde traiesc 33.000 de britanici.

In nordul Europei, Brexitul ar putea crea, de asemenea, o granita intre Irlanda si Irlanda de Nord, incetinind circulatia a mii de persoane in fiecare zi.

Articol relatat de portalul aktual24.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *