Cum să petrecem o zi după voia Domnului?

Dimineața, când încă dormim, lângă noi stă un înger și un diavol. Aceștia așteaptă să vadă cui vom sluji în acea zi.

Ziua trebuie începută astfel: să ne închinăm cu semnul crucii imediat ce ne-am trezit și să sărim repede din pat, pentru ca lenea să rămână sub plapumă. Să mergem într-un colț sfânt, să facem trei metanii și să zicem: „Doamne, îți mulțumesc pentru noaptea care a trecut, binecuvântează și ziua care vine pentru a o petrece în rugăciune, fapte bune și păzesște-mă de orice dușman văzut și nevăzut”.

Și îndată după aceasta să zicem rugăciunea lui Iisus. După ce ne-am spălat și ne-am îmbrăcat, să mergem în ciolțișorul nostru sfânt, pentru ca nimic să nu ne distragă, și să citim un capitol din Evanghelie. Să ne gândim apoi ce faptă bună putem face în acea zi pentr aproapele nostru.

Dacă e timpul să mergem la serviciu, să ne rugăm înainte de a deschide ușa casei cu rugăciunea lui Sfântul Ioan Gură de Aur: „Mă lepăd te tine, satană, de toată trufia ta și de slujba pentru tine și mă închin Ție, Hristoase, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

Apoi să ne facem semnul sfintei cruci și, ieșind din casă, fără a fi observați, să însemnăm drumul cu semnul crucii. Pe drum și oricând de altfel, trebuie să spunem Rugăciunea lui Iisus și „Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te…”. Dacă nu avem serviciu, înainte a găti vom stropi produsele alimentare cu apă sfințită, iar aragazul să-l aprindem cu lumânarea de la candelă. Astfel și mâncare ne va fi de folos și nu spre pierzare atât trupește, cât și sufletește, mai ales dacă vom rosti în gând Rugăciunea lui Iisus.

Ambrozie Iurasov

Extras din Îndrumar creştin pentru vremurile de azi, Vol. 1, Ed. Sophia

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.