„De ce a creat Vladimir Putin ISIS?”76_main1

Foto: inliniedreapta.ro

Oleg Cojocaru a tradus pentru paginaderusia.ro un articol publicat de Dmitri Sincenko pe site-ul în limba rusă al Europei Libere intitulat „De ce a creat Putin ISIS?”  (15 iunie 2015)

Articolul vorbește despre dezertarea colonelului Gulmurod Halimov din Ministerul de Interne Tadjic și înrolarea acestuia în gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS), „în semn de protest față de modul de lucru al Ministerului de Interne tadjic, care nu permite citirea de rugăciuni și purtarea hainelor islamice”.

Europa Liberă reproduce un text scris de Gulmurod Halimov, în care acesta explică motivele trecerii sale de partea ISIS și legăturile dintre terorismul rus în Ucraina și terorismul islamic:

Analiștii rareori leaga cele două războaie – ucrainean și din Orientul Mijlociu, în ciuda faptului că acestea au maxresdefault1multe în comun.

1. În ambele războaie lupta se desfasoara împotriva armatelor teroriste;

2. Ambele armate teroriste sunt format în principal în afara granitelor țărilor care lupta;

3. Ambele armate teroriste sunt sprijinite de Moscova.

Ultimul punct, de regula cauzeaza cele mai multe probleme. Și dacă în cazul război ucraineano-rus totul pare a fi clar, ramane intrebarea de ce Putin ar susține terorismul islamic.

la prima vedere, ISIS luptă şi împotriva aliaților Rusiei – regimul Assad din Siria și forțele iraniene din Irak. De ce să creezi de la zero o noua grupare terorista, dacă puteți utiliza în același scop regimurile autoritare ale statelor prietene?

Raspunsul este foarte simplu. De fapt, aliații nu sunt chiar atât de prietenoși – nu sunt de încredere. În ciuda prieteniei declarate, fiecare stat are propriile interese și de multe ori acestea se contrazic.

În același timp, avantajul absolut al statelor cvasi-teroriste este invulnerabilitatea lor în fața sancțiunilor internaționale, pentru că ele, formal, nu sunt state.

Ce beneficii practice are Rusia de pe urma războiului din Orientul Mijlociu?

– Cu cat mai multe state petroliere sunt implicate in razboi, cu atat mai tare creste prețul petrolului.

– Pentru a distrage atenția Occidentului de la războiul din Ucraina. De exemplu, asistența SUA pentru combaterea ISIS este de cateva ori mai mare decât asistența acordata Ucrainei în războiul cu Rusia și formațiunile sale teroriste din Donbas.

– În plus, atacurile teroriste ale islamiștilor din Europa consolideaza poziția partidelor de extremă dreaptă, care sunt, de asemenea, susținute de Rusia.

– ISIS este utilă pentru ca îi atrage pe teroriștii musulmani ruși să se manifeste departe de Rusia;

– Slăbirea mișcărilor de eliberare națională din Federația Rusă.

– Crearea unui Centru al terorismului internațional.”

Țările și națiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mișcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza țările europene și va consuma energia și atenția liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-și ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale.

Gulmurod Halimov nu este singurul care vorbește despre modul în care Rusia profită de pe urma instabilității create de Statul Islamic:

Pe 27 noiembrie 2014, Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vlaimir Putin, spunea într-un interviu dat unei televiziuni din Polonia că ” Țările și națiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mișcare politică islamistă, o primăvară islamică în Europa, care va destabiliza țările europene și va consuma energia și atenția liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-și ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale.

Aceeași idee a fost susținută, pe 28 august 2015, de Generalul în rezervă Constantin Degeratu, fost șef al statului major, la Adevărul Live, referindu-se la criza migranților din Europa, în aceste zile: „Ceea ce se întâmplă acum este o componentă a acestei agresiuni a non-democraţiei din zona estică, rusească, şi Orientul Apropiat, împotriva Europei, împotriva Uniunii Europene. Este o parte a acestei crize care a făcut ca nimeni să nu mai vorbească despre agresiunea rusă. Statul Islamic şi criza refugiaţilor a acoperit complet problema agresiunii ruse, este componenta acestui război. „

P.S.

„Ofițerii ruși sunt în mod constant prezente în unitățile armatei siriene, susțin regimul lui Bashar Assad, lupta de partea lui.
Rusia are un interes în tulburările din Siria. În Rusia există patru centre de pregătire militară, în care sunt instruiți fanatici care apoi îngroașă rândurile armatei statului islamic (ISIS). Printre cei instruiți sunt și ceceni.”

Sursa: inliniedreapta.roloading...

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Irina spune:

  Gresit, ISIS este opera a SUA in colaborare cu UE, sau mai bine zis a papusarilor care doresc mai nou invazia Europei crestine sau macar a ceea ce a mai ramas din ea crestina. Voi nu vedeti ca SUA e iritata de tot, de faptul ca Putin a intervenit in Siria, au bagat tot felul de minciuni ca a bombardat oameni nevinovati cand de fapt oamenii din Siria nu stiu cuym sa-i mai multumeasca pentru faptul ca a distrus multe din focarele ISIS. Daca America era sfanta sfintelor de ce nu a intervenit ea in Siria, de ce incearca cu orice chip sa puna bete in roate Rusiei? In al doilea rand SUA l-a indepartat pe Sadam Husein, care pastra un adevarat echilibru acolo in Orient, de ce? Tocmai pentru a creea haosul de acum si atunci Putin a incercat sa apere regimul Husein. Pe timpul lui Sadam, fetele se imbracau elegant, si era armonie, dupa marea binefacere a americanilor femeile sunt obligate sa-si puna cearsafurile in cap. Asa ca v-as sfatuii sa nu credeti mot a mot ce spune televizorul, pentru ca e cel mai eficent manipulator, in mainile papusarilor. Cum spunea un pr de multe ori adevarul este exact invers decat ne este prezentat. sa avem grija si sa judecam la rece lucrurile si sa nu credem tot ce ne baga astia pe gat prin mass-media.

  • Admin spune:

   Cum am mai spus si in alte randuri: romanii isi merita soarta! Mi-ar trebui mult timp si pagini intregi sa-ti explic, cu dovezi, ca esti in cea mai mare eroare. Ai spus despre Sadam Husein, exact cum ai spune ca Ceausescu era bun pt. Romania. Si cu asta pun punct! Doamne ajuta!

   • Mark spune:

    Iti place, nu-ti place, asta e parerea a 83% dintre romani! Dupa un sfert de secol de propaganda anticomunista, la sondajele institutului dedicat si antepronuntat- IICCMER (vezi)- 83% dintre romani declara ca ei sau familiile lor nu au avut de suferit in perioada comunista. Restul e propaganda si nerusinare.

 1. 14 noiembrie 2015

  […] Poate te intereseaza si:  „De ce a creat Vladimir Putin ISIS?” […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *