De ce se deoache omul?

– DE CE SE DEOACHE OMUL?

– „OMUL BUN SCOATE CELE BUNE DIN VISTIERIA INIMII SALE”.(Sf.Evanghelie).

– „Dacă ochiul tău este murdar, tot trupul tău este murdar”.(Sf.Evanghelie).

– Deochiul este o superstiție sau este o realitate existențială în viața omului?

– Ce este deochiul ca efect?
– Există el cu adevărat, sau este doar expresia unei frici, de privirea veninoasă a unei persoane cu care nu simpatizezi?

– Dacă privim cu atenţie în slujbele şi mulţimea rugăciunilor din Molitfelnic, găsim şi o „rugăciune împotriva deochiului”.

– Aşadar, deochiul există şi ar fi acea privire, căutătură, aruncată cu cu răutate, ură, invidie, frustrare şi poftă de răzbunare de la omul rău, care poate aduce durere, ameţeală, suferinţă, celuilalt semen care nu cunoaște încărcătura negativă din omul dușmănos.

– În termen popular și lumesc; „vampir de energie”.

– În scrierile de explicație a fenomenului de deochi se spune:
– În ochiul uman, este o putere mai presus de înţelegerea noastră, care poate aduce lumină, bucurie şi pace sau, dimpotrivă poate întuneca, slăbi, contamina sufletul cu răutate, poate aduce neplăcere şi suferinţă.

– Rugăciunea din Molitfelnic, vorbeşte despre:
– „privirea cea rea şi nesăţioasă a ochilor făcători de rele”.

– Ochiul în viziunea Sfintei Evangheliei lui Hristos, este oglinda sufletului, el transmite simţiri, iubire, dragoste, pace, sau poate ură, invidie, dorinţă de răzbunare, răutate.

– Poporul simplu simte această ţesătură spirituală a lumii văzute, unde privirea descoperă sinele ascuns, unde căscatul nu e doar simptomul oboselii, ci un transfer spiritual de energii, (de aceea unii creştini îşi fac cruce când cască), gest care aduce linişte și confort psihic.

– Prin ochi se realizează astfel un transfer de energie a privitorului, care se manifestă către cel privit.

– Acest adevăr îl arată şi Mântuitorul Hristos atunci când spune:

„Luminătorul trupului este ochiul. Dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul va fi luminat, iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul va fi întunecat. Deci dacă lumina care este în tine este întuneric, atunci întunericul cu atât mai mult”. (Matei 6, 22-33).

– Se spune:
– Că omul, care are în el puterea deochiului, este întors de la sân, adică înțărcat de doua ori.

– În viziunea duhovnicească, dacă ai viață spirituală activă, deochiul nu se prinde.
– Te cureți:
– Gustând anaforă și aghiazmă.
– Dacă ești spovedit și cumenicat su Sfintele Taine.
– Să fii spovedit curat.

– Dacă se întâmplă să simți „deochiul”, spui imediat de șapte ori Tatăl Nostru sau Împărate Ceresc, sau cea mai scurtă rugăciune, „rugăciunea minții”, și te-ai izbăvit.

Părintele Calistrat Chifan

Învățătură

– DE CE SE DEOACHE OMUL?- "OMUL BUN SCOATE CELE BUNE DIN VISTIERIA INIMII SALE".(Sf.Evanghelie).- "Dacă ochiul tău este murdar, tot trupul tău este murdar".(Sf.Evanghelie).- Deochiul este o superstiție sau este o realitate existențială în viața omului?- Ce este deochiul ca efect?- Există el cu adevărat, sau este doar expresia unei frici, de privirea veninoasă a unei persoane cu care nu simpatizezi?- Dacă privim cu atenţie în slujbele şi mulţimea rugăciunilor din Molitfelnic, găsim şi o „rugăciune împotriva deochiului”. – Aşadar, deochiul există şi ar fi acea privire, căutătură, aruncată cu cu răutate, ură, invidie, frustrare şi poftă de răzbunare de la omul rău, care poate aduce durere, ameţeală, suferinţă, celuilalt semen care nu cunoaște încărcătura negativă din omul dușmănos.- În termen popular și lumesc; "vampir de energie".- În scrierile de explicație a fenomenului de deochi se spune:- În ochiul uman, este o putere mai presus de înţelegerea noastră, care poate aduce lumină, bucurie şi pace sau, dimpotrivă poate întuneca, slăbi, contamina sufletul cu răutate, poate aduce neplăcere şi suferinţă.- Rugăciunea din Molitfelnic, vorbeşte despre:- „privirea cea rea şi nesăţioasă a ochilor făcători de rele". – Ochiul în viziunea Sfintei Evangheliei lui Hristos, este oglinda sufletului, el transmite simţiri, iubire, dragoste, pace, sau poate ură, invidie, dorinţă de răzbunare, răutate.- Poporul simplu simte această ţesătură spirituală a lumii văzute, unde privirea descoperă sinele ascuns, unde căscatul nu e doar simptomul oboselii, ci un transfer spiritual de energii, (de aceea unii creştini îşi fac cruce când cască), gest care aduce linişte și confort psihic.- Prin ochi se realizează astfel un transfer de energie a privitorului, care se manifestă către cel privit.- Acest adevăr îl arată şi Mântuitorul Hristos atunci când spune: „Luminătorul trupului este ochiul. Dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul va fi luminat, iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul va fi întunecat. Deci dacă lumina care este în tine este întuneric, atunci întunericul cu atât mai mult”. (Matei 6, 22-33).- Se spune:- Că omul, care are în el puterea deochiului, este întors de la sân, adică înțărcat de doua ori.- În viziunea duhovnicească, dacă ai viață spirituală activă, deochiul nu se prinde.- Te cureți:- Gustând anaforă și aghiazmă.- Dacă ești spovedit și cumenicat su Sfintele Taine.- Să fii spovedit curat.- Dacă se întâmplă să simți "deochiul", spui imediat de șapte ori Tatăl Nostru sau Împărate Ceresc, sau cea mai scurtă rugăciune, "rugăciunea minții", și te-ai izbăvit.https://youtu.be/PBJtOyRqZ_4

Publicată de Parintele Calistrat pe Duminică, 14 iulie 2019

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.