Devenim o ȚINTĂ ? România va sprijini Franța în lupta cu ISIS4-foto-1-F16sRiverside09_584323a2b0

Decizie fără precedent în istoria Uniunii Europene. La cererea Franţei, a activat un articol prin care toate ţările membre ale Uniunii, deci şi România, trebuie să sprijine Hexagonul în lupta împtrova teroriştilor de la Statul Islamic. Parisul a cerut acest lucru, iar o clauză din Tratatul de la Lisabona, similară articolului 5 al tratatului NATO, stipulează faptul că toate statele membre au obligaţia să acorde ajutor şi asistenţă în cazul în care un stat membru al Uniunii Europene este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: „I-am cerut ministrului Apărării să îi sesizeze pe omologii europeni în baza articolului 42-7 din Tratatul Uniunii Europene”.

Invocarea articolului 42-7 a fost făcută în premieră în istoria Uniunii Europene de preşedintele francez, Francois Hollande, în discursul istoric susţinut seara trecută în faţa camerelor reunite ale Parlamentului francez.

Parisul cere, astfel, statelor UE „o participare militară sporită” pe anumite teatre de operațiuni externe și sprijinirea Franţei în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic Irak şi în Siria. La nici 24 de ore de la acest moment, în unanimitate, statele membre UE au răspuns pozitiv acestei solicitări.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică Externă: „Europa este o Uniune. Suntem o comunitate, Franţa a fost atacată, aşa că întreaga Europă a fost atacată. Uniunea Europeană, prin vocea miniştrilor Apărării din statele membre, în unanimitate, şi-au exprimat întregul sprijin în a acorda ajutorul şi asistenţa care au fost cerute şi de care este nevoie”.

Aprobarea venită în cadrul reuniunii miniştrilor apărării din statele membre UE este un prim pas în activarea acestui articol. Acum, Franţa trebuie să trimită solicitări fiecărui stat în parte.

Jean-Yves le Derian, ministrul francez al Apărării: „Acest lucru (activarea articolului 42-7, n.r.) ne va permite, în orele care vin, să avem sprijin bilateral şi coordonare cu toate statele membre şi pentru a face cereri punctuale”.

În cazul în care o solicitare de asistenţă va fi trimisă şi la Bucureşti, ţara noastră are deja un plan de răspuns pentru astfel de cazuri.

Gen. Ion Oprişor, consilier prezidenţial la Departamentul Securităţii Naţionale: „România poate să pună la dispoziţie aeroporturi şi alte mijloace umanitare pentru rezolvarea situaţiei din Siria şi combaterea acestei grupări teroriste”.

Solicitarea Franţei vine după carnagiul de vinerea trecută, când şase atacuri teroriste coordonate au zguduit capitala franceză. În urma atentatelor, 129 de oameni au murit şi peste 350 au fost răniţi.

Sursa: digi24.roloading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *