Economia elitelor ne va distruge pe toţi, chiar dacă suntem bogaţi

2-obama-da-haina-de-pe-el-afp

Timp de peste 30 de ani am considerat ca adevăr demonstrat ceva ce în realitate este fals. Economişti în care am avut încredere că ştiu mai bine decât noi s-au înşelat. În tot acest timp oamenii au avut de suferit şi suferă în continuare. Un mit economic perfid este în special acela că dacă avuţia se duce mai întâi la elită, de acolo se va prelinge în jos în toate sferele economice prin cheltuieli şi investiţii. Dacă vrem să avem o economie despre care într-o bună zi să putem spune că este notabil mai puţin dementă, trebuie să vedem adevărata faţă a economiei actuale, scrie pe blogul ziarului american Huffington Post Scott Santens, scriitor şi susţinător al venitului de bază.

Această credinţă, că este benefic pentru toată lumea să cedezi o porţie tot mai mare din plăcintă vârfului spectrului economic deoarece ceea ce rămâne va creşte, este atacată de jucători chiar importanţi, cum ar fi FMI şi OCDE.  Ideea a început să fie combătută cu atâta îndârjire încât cine îi mai este credincios se poate considera un zombi, un mort viu.

Dacă analizăm datele, vom pleca de la comparaţia dintre bonusurile de pe Wall Street şi efectele de multiplicator economic al banilor cu mişcare rapidă, trecem prin cercetările care pun în paralel creşterea economică şi distribuirea inegală a veniturilor şi ajungem la ceea ce ne-au demonstrat până acum transferurile globale de bani şi efectele pe care le au miliardarii asupra economiei. Să ardem, deci, cu napalm, această idee-zombi a creşterii economice prin distribuire inegală a avuţiei.

Într-o analiză a Institute for Policy Studies se arată că fiecare dolar suplimentar care intră în buzunarele celor cu salarii mici adaugă câte 1,21 de dolari la economia naţională.

Cel puţin aşa se poate deduce din calculele care folosesc modele cu multiplicatori economici standard. Orice dolar care ajunge în conturile americanilor cu venituri mari adaugă doar 39 de cenţi la PIB. În schimb, fiecare astfel de dolar contribuie considerabil la creşterea averilor respectivilor. Bancherii de pe Wall Steet au primit în 2013 ca bonusuri 26,7 miliarde de dolari. Dacă aceşti bani s-ar fi dus la muncitorii cu salarii mici, PIB-ul american ar fi crescut cu 32,3 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât ar fi de aşteptat să fie contribuţia bonusurilor de pe Wall Street.

Ani şi ani astfel de practici au persistat în SUA şi nu numai.

Sursa: zf.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *