Franța și Germania fac anunțul CRUCIAL pentru Europa: Cum vor să transforme Uniunea Europeanăeuropa

Miniştrii de externe francez şi german, Jean-Marc Ayrault şi Frank-Walter Steinmeier, vor prezenta sâmbătă la Berlin omologilor italian, olandez, belgian şi luxemburghez un plan pentru crearea unei ‘Uniuni flexibile’ după referendumul prin care Marea Britanie a decis părăsirea blocului comunitar, scrie publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’ (FAS), citată de agenţia EFE, întâlnirea fiind confirmată de responsabilii de la Paris şi Berlin.

În textul propus se admite că unele state membre ale UE sunt reticente în faţa ideii unei integrări europene tot mai aprofundate şi prin urmare trebuie să li se ofere o mai mare libertate de a alege domeniile în care doresc să intensifice cooperarea cu partenerii comunitari.

Publicaţia germană scrie că Parisul şi Berlinul doresc să înceapă schiţarea viitorului blocului comunitar şi să consolideze UE după decizia Marii Britanii de a o părăsi.

‘Europa are nevoie acum de orientare. Aici, Franţa şi Germania au o responsabilitate specială’, a declarat cotidianului german ministrul Steinmeier, adăugând că cele două ţări au şi ‘obligaţia comună’ să evite ca vreo altă ţară să urmeze exemplul Marii Britanii şi să iasă din UE.

Însă reuniunea miniştrilor din cele şase state fondatoare ale blocului comunitar provoacă deja nemulţumirea altora, cum este cazul Estoniei. Preşedintele acesteia, Toomas Hendrik Ilves, a avertizat pe Twitter că, dacă unitatea celor 27 de state este acum prioritatea, o asemenea întâlnire în cerc restrâns nu este de natură să transmită un astfel de mesaj.

În replică, purtătorul de cuvânt al MAE german, Sawsan Chebli, a susţinut că întâlnirea de sâmbătă nu va avea un ‘format exclusiv’, în timp ce purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a apreciat că reuniunea cheie va fi Consiliul European de săptămâna viitoare, iar până atunci vor mai fi şi alte contacte.

La rândul său, ministrul Jean-Marc Ayrault a declarat agenţiei France Presse că ‘încetul cu încetul se va extinde cercul’ celor şase state care vor participa la reuniunea de sâmbătă.

Menţionând că la această reuniune Franţa şi Germania vor prezenta soluţii pentru a face UE ‘mai eficientă’, şeful diplomaţiei franceze a vorbit despre importanţa unor ‘soluţii concrete’ în UE pentru a-i ‘îmbunătăţi funcţionarea fără să se intre în construcţiile majore’. Dar el a exclus din nou orice ‘transferuri de suveranitate’ către statele naţionale. ‘Dacă intrăm pe acest teren, riscăm să blocăm pe toată lumea’, consideră Ayrault, scrie agerpres.ro.

Articol relatat de portalul stiripesurse.roloading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *