Israelul în FLĂCĂRI. 60.000 de oameni, evacuațiisrael-incendiu

Incendiile care au izbucnit în Israel începând de marți au ajuns la apogeu: au apărut noi focare. Mai multe persoane de origine palestiniană au fost arestate iar serviciul secret israelian a început o anchetă proprie. Cel puțin 100 de persoane au fost rănite. Grecia, Turcia, Italia, Cipru, Croația, Turcia și Rusia au trimis avioane de intervenție care susțin echipajele locale în lupta cu flăcările.

UPDATE 20.00. Potrivit BBC, incendiile din nordul orașului Haifa – de unde au fost evacuate peste 60.000 de persoane * vin după două luni de secetă intensă și sunt ațâțate și de vânturile puternice.

Între timp, noi incendii au izbucnit în apropiere de Ierusalim și în Cisiordania, amenințând mai multe locuințe.

Șeful poliției israeliene a confirmat că există suspiciuni cu privire la incendierea intenționată în anumite cazuri iar premierul Benjamin Netanyahu a declarat că, dacă suspiciunile vor fi confirmate de investigațiile în curs, aceste acțiuni vor fi considerate acte de terorism.

”Fiecare foc pus intenționat sau ațâțat de piromani este terorism din toate punctele de vedere și va fi tratat ca tare. Și oricine încearcă să ardă părți ale Israelului va fi aspru pedepsit”, a precizat Netanyahu, potrivit ziarului Haaretz.

Roni Alsheich, șeful poliției, a confirmat, de asemenea, că mai multe persoane suspecte au fost arestate. ”Este mult mai sigur să presupui că oricine a pus sau ațâțat focul nu este un simplu piroman. Este firesc să presupunem că aceste incendieri au o motivație politică”, a precizat Roni Alsheich, potrivit latimes.com.

Ayman Odeh, liderul unui bloc al partidelor arabe din Parlamentul israelian și nativ al orașului Haifa, a lansat un apel la unitatea israelienilor și la abandonarea declarațiilor politice în aceste momente grele pentru țară. ”Aceste evenimente ne afectează pe toți. Nu doar arabii sau evreii suferă. Oricine a făcut asta este inamicul tuturor”, a declarat Odeh pentru postul de televiziune israelian Channel 2 TV.

israel-3

UPDATE 19.00. Cea mai gravă situație se înregistrează în nordul orașului Haifa, de unde au fost evacuate peste 60.000 de persoane din 12 cartiere și unde aproximativ 100 de oameni au suferit răni ușoare. Cel puțin șase țări, printre care Rusia și Turcia, au trimis avioane de intervenție pentru stingerea incendiilor care par de nestăvilit în zona nordică a orașului Haifa. Serviciile secrete israeliene au demarat ample investigații pentru a stabili circumstanțele în care în mai multe incendii au izbucnit, începând de luni, pe teritoriul Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat Haifa, în cursul serii de joi, și a avertizat că vinovații ”vor fi aspru pedepsiți”, scrie washingtonpost.com

Și Universitatea din Haifa și Technion (Universitatea Tehnică) au fost evacuatu, ca măsură de prevedere, precum și închisorile din Damon și Carmel. Se fac eforturi pentru securizarea spitalelor.

israel-incendii-2

Avioane-pompier trimise în ajutor de Grecia și Turcia aruncă substanțe ignifuge peste incendii.

Miercuri, guvernul israelian a convocat o ședință de urgență, în vreme ce multe incendii continuă să facă ravagii fără a putea fi controlate, ațâțate de vânturile uscate. Institutul meteo a anunțat că acestea vor continua să bată încă șase zile de acum încolo.

Cinci palestinieni au fost reținuți, fiind suspectați că ar fi pus foc. O instalație de aprindere a fost descoperită de la locul unuia dintre incendii.

Șeful Poliției, Roni Alsheich, a declarat joi că doar cei din vecinătățile incendiilor trebuie să evacueze locuințele, pentru a lăsa libere arterele de circulație libere pentru cei care se refugiază din fața focurilor și pentru mașinile de intervenție.

Alsheich a mai spus că locuitorii din zonele periculoase, care trebuie să evacueze locuința, vor primi un SMS de atenționare.

În plus, trenurile care circulă în nord, între orașele Binyamina și Hadera au fost oprite la solicitarea serviciilor de pompieri și de salvare, deoarece focurile se apropiau de calea ferată în regiunea Cezareea.

Joi dimineața, ministrul Securității Publice, Gilad Erdan, a declarat la Radioul Armatei că 50% dintre focuri au fost puse de mâini criminale.

La același post de radio, Shimon Ben Ner, unul dintre șefii echipelor de pompieri din Haifa a afirmat:

„Știu cu certitudine că au încercat să dea foc și departamentului de pompieri din Haifa.”

Focul a cuprins în câmp deschid din jurul stației de pompieri din Haufa, flăcările răspândindu-se la mașinile parcate și la antrepozite.

Tot joi dimineașa, au fost evacuate mai multe străzi din Romema, oraș aflat la poalele Muntelui Carmel. Alte focuri au izbucnit în Ramot Sappir, o periferie a Haifei, fiind necesară evacuarea unei grădinițe/

Autostrada 22 și podul Paz au fost închise traficului, iar poliția a raportat doi răniți în zonă.

Compania de Electricitate israeliană a declarat stare de alertă. Mai multe linii de înaltă tensiune și stații de electricitate au fost avariate de flăcări, fapt ce a dus la întreruperi ale curentului.

Răspunzând cererilor de ajutor ale Israelului, Rusia, Croația, Italia, Grecia și Cipru vor trimite și ele avioane-pompier pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor.

Multe pe evz.roloading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *