MĂRTURII ÎNFIORĂTOARE: „Mă cățăram pe cadavre și încercam să ies afară”incendiu_colective_88527000

Pe televiziunile de știri și în mediul online au aparut mărturiile mai multor martori care au reușit să supraviețuiască incendiului. Aceștia au descris scene înfiorătoare. Unul dintre ei a povestit cum a fost nevoit să calce pe cadavrele altor spectatori.

„Nu aveam aer. Ne-am lăsat pe jos. Am un prieten care este ars pe spate, sper să scape. Mirosea a carne arsă. Mă cățăram pe cadavre și încercam să ies afară”, a declarat un participant la concert pentru Romania TV.

”Scriu asta pentru că nu pot dormi, pentru că în noaptea asta am simtit ca traiesc o invazie de oameni arsi din cap până în picioare, fără păr ramas pe cap, cerând ajutor și apă.

Oameni plangand in hohote si strigand ‘Unde e Alina, unde a ramas Alina?’. Aud si acum in timpan oameni care strigau ‘Unde sunt pompierii? Au trecut 15 minute de cand am dat telefon’. Vad mame plangand si oameni bagati in saci de catre alti oameni cu vesta fosforescenta.

Daca m-ar intreba cineva cum arata Apocalipsa, as zice ca arata exact ca aceasta noapte… 

Vineri pe 30, am fost in Club Colectiv la lansarea albumului nr. 2 semnat ‘Goodbye to gravity’. Au fost doar 4 artificii de tort, 2 puse in fata scenei, doua pe 2 stalpi de sustinere ai salii. Nimic prea spectaculos… Asta a fost tot spectacolul pirotehnic… Trupa s-a laudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaratia este mult prea pompoasa pentru ceea ce s-a intamplat de fapt…

Pe la jumatatea programului aceste artificii s-au aprins, si odata cu ele, una dintre artificii a aprins izolatia audio a salii, care dupa cum stim, in marea majoritate a cazurilor e ori din burete, ori din cofraje de oua, in functie de buget. La Colectiv, izolatia cred ca a fost de burete, la fel ca in oricare alt club din Romania care e interesat de asa ceva. Nu a explodat nimic.

Initial, nu s-a panicat nimeni, solistul Andrei Galut si-a pastrat calmul cerand pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt. Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu stie daca Colectivul avea extinctor si nu s-a implicat nimeni sa stinga o flacara, sau nu a existat asa ceva in sala vreodata”, a scris cântărețul Alex Teodorescu, pe blogul său.

„Am fost la ‪#‎colectiv. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă ușă. Chiar și așa soțul și fiul meu au putut ieși abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicați cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă ușă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetați stâlpii și tavanul localului este foarte ușor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în fața mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: ” Asta nu era prevăzut în program”.

În secunda următoare și-a dat seama că nu e de glumă și a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul.

Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacționat relativ repede, dar ieșirea era prea îngustă și oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, cățărându-se unii peste alții pentru a reuși să iasă.

După ce am ieșit afară, am auzit o bubuitură înfundată și am simțit că mă lovește o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting și m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros și negru, nu vedeam absolut nimic. Nu știam încotro merg. Am întins mâna și m-am agățat de geaca cuiva care se afla în fața mea și m-a târât după el. Altfel nu aș mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbințelii aerului irespirabil, am tras aer în piept și am simțit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbușit tavanul și asta ar fi putut provoca rafala de foc și fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină și am simțit aer curat.

M-am uitat înapoi și am văzut o mare grămadă de oameni prăbușiți unii peste alții în ușă. Cei care ieșiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinși sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: „Luați-i mai întâi pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Mulți încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: „Tu ești? Unde ești, că nu te văd? Asta e mâna ta?” etc. Era de coșmar. Nu îmi venea să cred că așa ceva e posibil.

Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieși cu viață de acolo”, a scris un martor pe pagina sa de Facebook.

”Erau foarte mulți tineri care țipau și era haos total. strigau că sunt foarte mulți tineri. Până să sosească toate aceste salvări a durat 10 minute. Tinerii erau arși, aveau minile arse și tușeau într-un hal bestial și cereau să fie ajutați cei din club. Era o încurcătură generală. A durat cam 10 minute, un sfert de oră până când a venit prima salvare. Nu știam nici noi ce să facem, eram disperați. Erau arși. Am auzit din casă urlete și țipete, credeam că e ceva de Haloween. Când am ieșit din casă i-am văzut cu mâinile arse”, a povestit un bărbat care locuiește lângă club.

Sursa: nasul.tvloading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *