Ne putem îmbolnăvi în spitale, nu și în biserică

inchinare-femeie-copil-biserica-icoana

Milioane de oameni sărută icoanele din biserici, fără să se teamă că ar putea contacta vreo boală • Icoanele nu se stropesc cu nicio substanţă împotriva bacteriilor • Cu toate acestea, credincioşii sunt protejaţi împotriva unor dintre cele mai temute virusuri • ZIUAnews a prelevat probe de pe icoane din bisericile bucureştene şi de la Patriarhie • Rezultatele arată că nu există niciun risc de îmbolnăvire

Anual, milioane de credincioşi calcă pragurile bisericilor, fie că vorbim despre slujbele săptămânale sau de marile sărbători. Pupatul icoanelor a devenit un adevărat sport naţional printre aceştia, iar la Sfânta Împărtăşanie oamenii împart cu bucurie aceleaşi linguriţe din care sorb „sângele” Mântuitorului. Niciunul dintre ei nu-şi pune însă problema că ar putea contacta vreo boală. Mai ales când se ştie cât de uşor se pot transmie virusurile gripale, virale, dar şi alte boli contagioase periculoase, precum TBC-ul sau hepatita A. Cu toate acestea, nu s-a auzit de vreun astfel de caz – de îmbolnăvire în Biserică – în ciuda miilor de oameni care se îmbulzesc, spre exemplu, să sărute moaştele sfinţilor. Şi totuşi cum este posibil acest lucru, când însăşi spitalele din România reprezintă adevărate focare de infecţie?

Oamenii se îmbolnăvesc în unităţile medicale, care cel puţin teoretic sunt considerate „medii sterile”, dar sunt protejaţi împotriva bolilor în bisericile aflate chiar în spitale sau în curţile acestora, unde sărută icoanele alături de bolnavii de TBC şi se împărtăşesc împreună cu bolnavii de hepatită, atingând cu gura aceleaşi linguriţe. ZIUAnews a verificat acest caz, din punct de vedere ştiinţific, iar rezultatul, confirmat de medici şi de laboratoarele de specialitate întăreşte ipoteza preoţilor, conform căreia oamenii sunt feriţi de boli în Biserică. Reporterii ZIUAnews au prelevat probe de pe mai multe icoane din bisericile bucureştene şi de la Patriarhie, pentru a afla structura patogenă a secreţiilor recoltate. Rezultatul analizelor efectuate de Laboratorul de Microbiologie Clinică al spitalului de boli infecţioase „Victor Babeş” arată că în cazul „secreţiei recoltate de pe icoană”, au fost descoperite „culturi bacteriene”, însă flora prelevată este „fără semnificaţie patogenă”.

Harul Duhului Sfânt

Tuberculoza, hepatita, virusurile gripale şi virale, precum şi alte boli pot fi transmise foarte uşor de la bolnav la o persoană sănătoasă chiar şi prin aer. Cu toate acestea, biserica pare să protejeze împotriva transmiterii virusurilor. Dacă în cazul împărtăşaniei se poate invoca faptul că linguriţele folosite de mii de oameni sunt din argint, care este bactericid (bacteriile nu supravieţuiesc în prezenţa ionilor de argint), nu la fel se poate spune şi despre sărutatul icoanelor. „Nu se foloseşte nicio substanţă specială împotriva bacteriilor. Icoanele sunt doar sfinţite, iar când sunt sfinţite se invocă harul Duhului Sfânt, de unde şi protecţia dumnezeiască, divină. Altfel, icoanele doar se curăţă de praf, dar nu se foloseşte ceva special pentru acest lucru. O altă problemă, în mintea unora, ar fi şi cu Împărtăşania la care se foloseşte o singură linguriţă. De 2000 de ani şi preotul şi credincioşii se împărtăşesc cu aceeaşi linguriţă şi nu s-a întâmplat să se transmită vreo boală vreodată”, ne-a declarat părintele Costel Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Cel mai bun medicament pentru trup şi suflet”

În urmă cu câţiva ani, într-o perioadă în care mai multe ţări europene erau ameninţate de virusul gripei porcine, a fost lansată ipoteza potrivit căreia în biserici s-ar putea crea adevărate focare de infecţie. Acest lucru ar fi fost posibil, ca urmare a ritualului sărutării icoanelor de către milioanele de credincioşi, ceea ce ar fi favorizat transmiterea virusurilor. La vremea respectivă, Mitropolitul Nicolae din Messogia şi Lavreotiki (Grecia), a susţinut că „este imposibil ca Sângele şi Trupul Domnului nostru Iisus Hristos să ne infecteze cu virusul gripei porcine”. „Se încearcă tot mai mult să se denigreze imaginea Bisericii, dar şi distrugerea credinţei. Biserica noastră, de 2000 de ani încoace, împărtăşeşte cu ajutorul tainelor într-un mod atât uman, cât şi binecuvântat, pentru tămăduirea şi vindecarea sufletului şi a trupului. De secole se împărtăşesc creştinii, bolnavi sau sănătoşi, din acelaşi pahar, cu aceeaşi linguriţă, niciodată nu se spală, niciodată nu se curăţă şi niciodată nu s-a observat nimic, nicio îmbolnăvire. Preoţii spitalelor împărtăşesc credincioşii şi bolnavii, iar acestora nu li se întâmplă nimic. Sfânta Împărtăşanie este ceea ce este mai sfânt în Biserica noastră, cel mai bun medicament pentru trup şi suflet. Asta este cea mai mare învăţătură şi experienţă a Bisericii noastre”, a susţinut Mitropolitul.

Citat: „Este locul acela sfânt, unde se face liturghie, unde se face jertfă fără de sânge. E Hristos în Biserică! Este vorba de acel mediu protejat de Dumnezeu”, scriitorul și teologul Dan Ciachir.

Monica Cosac

Andrei Ghiciușcă

Articol relatat de portalul ZIUAnews

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.