O nouă cantină socială sfinţită în Bucureşti

DSC_5411

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit sâmbătă, 12 septembrie 2015, Cantina socială Sfânta Parascheva din Protopopiatul Sector 5 Capitală. Aşezământul social se află în incinta Parohiei Tuturor Sfinţilor Români din Sectorul 5 al Bucureştiului, Aleea Sălaj nr. 4A.

La eveniment au fost prezenţi şi: Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Aurel Mihai, Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Ionuţ Iordăchescu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Vasile Dumitru, protoiereul Protopopiatului Sector 5 Capitală, părintele paroh Costel Ilie de la Biserica Tuturor Sfinţilor Români, preoţi şi diaconi.

A patra cantină sfinţită anul acesta în Bucureşti are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. În viitorul apropiat va mai urma inaugurarea a două instituţii sociale de acest tip, aşezăminte care se vor afla sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla (în cadrul Protoieriei Sector 1 Capitală), respectiv a Sfintei Muceniţe Filofteea de la Curtea de Argeş (în cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală).

În cuvântul său, Patriarhul României a arătat că aceste instituţii social-filantropice sunt puse sub ocrotirea unor sfinţi milostivi care sunt pilde, exemple de lumină în arătarea iubirii milostive a lui Dumnezeu prin milostenia săvârşită faţă de cei săraci, de cei aflaţi în dificultate.

Prin ajutorarea săracilor, cei bogaţi sunt ajutaţi să devină milostivi asemenea lui Dumnezeu cel Milostiv

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat faptul că cei înstăriţi, prin acte de milostenie, devin asemenea lui Dumnezeu cel Milostiv.

„Această conlucrare pentru ajutorarea săracilor nu este doar o binefacere pentru cei săraci, ci este şi o binefacere pentru cei mai înstăriţi, pentru că dăruind din bunul lor altora aceştia se aseamănă cu Dumnezeu cel Milostiv care revarsă ploaia Sa peste oameni, «şi peste cei buni», spune Sfânta Evanghelie, «şi peste cei răi». Adică nu-i judecă înainte de a le oferi daruri. Celor care au nevoie de daruri Dumnezeu le trimite ca rod al milostivirii Lui, nu ca merit al celor care cer darurile. Deci, prin lucrarea aceasta de ajutorare a altora nu sunt ajutaţi numai cei săraci, ci şi cei bogaţi sunt ajutaţi să devină milostivi, să devină darnici, să fie asemenea lui Dumnezeu cel Milostiv”, a mai precizat Preafericirea Sa.

Omul zgârcit este prizonier al propriului egoism

Făcând referire la activităţile social-filantropice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că, aşa după cum ne arată Mântuitorul Iisus Hristos, mai mare este bucuria atunci când dăruieşti, decât atunci când primeşti, deoarece prin actul dăruirii ieşi din închisoare egoismului sufletului, te luminezi şi te umanizezi.

„Omul darnic este un om liber, omul zgârcit nu este liber, ci este prizonier al propriului egoism. De aceea, lucrarea aceasta nu este o simplă lucrare social alimentară, ci este o lucrare duhovnicească chiar şi atunci când folosim materia. Modul în care folosim materia este o lucrare duhovnicească. Pentru că ne rugăm împreună trebuie împreună să şi lucrăm, să ajutăm comunitatea”, a mai precizat Preafericirea Sa.

Îndată după Liturghie celebrăm, prin fapte concrete de milostenie, iubirea faţă de semenii noştri

Patriarhul României a vorbit celor prezenţi şi despre filantropia din biserica primelor veacuri, când, după Sfânta Liturghie, se binecuvântau hainele şi alimentele aduse de credincioşi pentru cei săraci şi bolnavi.

„După Liturghie se arăta filantropia, iubirea frăţească faţă de aproapele aflat în dificultate. Pentru că în Liturghie am celebrat iubirea milostivă a lui Dumnezeu faţă de umanitate, îndată după Liturghie celebrăm, prin fapte concrete de milostenie, iubirea noastră faţă de semenii noştri, aşa cum am învăţat din iubirea milostivă a lui Hristos care a hrănit pe cei flămânzi, a vindecat pe cei bolnavi, a ridicat pe cei căzuţi şi a restabilit omul în demnitatea sa de fiinţă care comunică cu Dumnezeu şi cu semenii”, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Opera social filantropică are origine creştină

Preafericirea Sa a amintit şi de instituţiile de binefacere organizate de Sfântul Vasile cel Mare.

„Mai târziu această milostenie spontană legată de Sfânta Liturghie s-a concretizat în instituţii de binefacere. Exemplul cel mai elocvent este Sfântul Vasile cel Mare care, lângă oraşul Cezareea Capadociei, a construit un alt orăşel, şi anume o biserică în centru, case pentru copii orfani, pentru bătrâni, pentru bolnavi şi pentru medicii care îi îngrijeau, precum şi case pentru călători. Acest ansamblu social filantropic a fost numit mai târziu «Vasiliada». După modelul Sfântului Vasile s-au dezvoltat mai târziu instituţiile filantropice sau de caritate, atât în Biserica Răsăriteană cât şi în Biserica Apuseană. Mai târziu statele moderne au preluat opera social filantropică, dar ea are origine creştină”, a mai adăugat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Distincţii pentru ostenitori 

La final, Patriarhul României a oferit, în semn de preţuire, mai multe distincţii persoanelor care s-au implicat în finalizarea lucrărilor de amenajare şi dotare a cantinei sociale, precum şi în asigurarea resurselor financiare pentru susţinerea activităţii acestui aşezământ.

Pentru activitatea desfăşurată în cadrul Bisericii şi pentru merite deosebite, părintele consilier Ionuţ Iordăchescu a fost ridicat la rangul de iconom-stavrofor.

Părintele paroh Cornel Ilie de la Biserica Tuturor Sfinţilor Români a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. De asemenea, domnul deputat Nicolae Păun, domnul Dan Iulian Croitoru, Viceprimarul Sectorului 5, şi domnul Dan Cliseru, Director general al SC Edil Construct SRL, au primit Diploma şi medalia Omagială Sfântul Ioan Gură de Aur.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit pentru aşezământul social sfinţit astăzi o icoană cu chipul Maicii Domnului.

După slujba de sfinţire a fost vizitat şantierul viitoarei biserici a parohiei Tuturor Sfinţilor Români.

***

Cantina socială Sfânta Parascheva se află în incinta Parohiei cu hramul Tuturor Sfinţilor Români. Astfel, în cadrul acestui aşezământ, Protoieria Sector 5, prin Asociaţia Diaconia, va oferi servicii sociale acreditate, beneficiarii fiind persoane din Sectorul 5 al Capitalei aflate în nevoie socială.

Sursa: basilica.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.