Pensionare FORȚATĂ a singurului medic care operează cu laser metastaze pulmonare. Scrisoarea acestuia către ministrul Sănătății

doctorul-Dan-Nicolau

Se știe că doctorul Dan Mihail Nicolau, șeful Secției de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, operează metastaze pulmonare cu ajutorul unui laser performant, aparat care a fost achiziționat cu bani proveniți din alte surse, nu de la bugetul de stat. După ce a vindecat sute de pacienți, care-i telefonează și-i trimit și azi e-mail-uri de mulțumire, se dorește pensionarea sa forțată. Adică a unui doctor talentat, experimentat, care-și poate exercita meseria încă multă vreme de acum încolo.

Indignarea sa constă și în faptul că nu este lăsat să formeze un alt medic mai tânăr, care să știe să aplice tehnicile și experiența sa acumulată în timp. Cel care îi cere pensionarea este actualul ministru al sănătății, tehnocratul Patriciu Achimas-Cadariu.

Dacă pentru cei din Ministerul Sănătății doctorul Nicolau nu este decât un medic și atât, adică statistică, în schimb, pentru sutele de pacienți pe care Dan Nicolau i-a operat vindecându-i, doctorul este un binefăcător, un profesionist, un sufletist în care divinitatea a pus o picătură de har dumnezeiesc. Acesta a vrut să stea de vorbă cu ministrul sănătății, însă nu a fost primit.

Iată scrisoarea doctorului către ministrul Sănătății:

„În 2-3 luni fac vârsta de pensionare și nu mi se mai acordă prelungire ca să am timp să formez alți medici în aceste tehnici, iar ca să trec în privat nu este o soluție pentru pacienți. O operație costă 15-20000 euro, pe când în sistemul de stat e gratis, adică beneficiază orice plătitor de asigurare de sănătate. Vroiam să-i prezint și să discutăm despre cum rezolvăm problema bolnavilor de cancer care au nevoie de operațiile pe care le fac. A refuzat asociația bolnavilor de cancer, care i-a solicitat întrevederea, și i-a refuzat tocmai pe cei care au adunat 140.000 de euro, ca să am cel mai performant aparat cu care să-i operez”, a explicat într-un interviu doctorul Nicolau. Și acum, scrisoarea deschisă a doctorului Nicolau.

„Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru?
Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru, ca să vă permiteți să nu vorbiți cu contribuabilii care vă plătesc pentru a le asigura un confort la sănătate și de a asigura satisfacția pacienților și a corpului medical? Cine sunteți, Domnule Ministru, ca să mă puneți în situația de a cere scuze prietenilor, cunoștințelor și celor care mă citesc pentru faptul că v-am girat cu bonitate și profesionalism? Am susținut numirea Dumneavoastră fiind clujean angrenat în sistemul de sănătate din 1975, cunoscându-vă bine părinții onorabili, profesioniști cinstiți și performanți, a căror moralitate nu poate fi pusă la îndoială. Acum trebuie să recunosc greșeala de gândire pe care am comis-o și îmi cer scuze tuturor celor pe care i-am indus în eroare.

Vă întreb din nou. Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru, ca să refuzați discuțiile cu sindicatele din sănătate, cu organizațiile pacienților, cu oamenii din sistem? Am încercat să intru în legătură cu Dumneavoastră nu pentru a vă cere o favoare de timp pentru o cafea, ci pentru a vă semnala câteva nevoi ale sistemului a căror corecție vă revin ca și sarcină. Domnule Ministru, Dumneavoastră aveți obligația de a asculta pe cei care vă plătesc pentru a asigura un sistem de sănătate performant și nu pentru o judecată a contribuabilului venită ca din partea unui extraterestru care constată că cetățenii români beneficiază de o asistență medicală mai bună decât o merită.

Cine sunteți Dumneavoastră? Îmi permit să vă întreb, deoarece profesional am luat primariatul cu media 10 în concurs unic pe țară, în București și nu pe plan local. Am reușit să imaginez tehnici chirurgicale citate în World Journal of Surgery, tehnici care se practică în diferite țări din lume. Îmi permit să vă critic din poziția celui care a reușit organizarea în Cluj-Napoca a unui congres anual, ordinar, al unei societăți europene (2006, Congresul anual al Societății Europene de Chirurgie Toracică, Cluj-Napoca, România).

Îmi permit să vă critic pentru că am obținut brevet de invenție pentru o proteză valvulară cardiacă (1992). Îmi permit să vă critic fiindcă am introdus în România chirurgia laser a metastazelor pulmonare multiple, Cluj-Napoca și România fiind printre primele țări din lume unde de practică curent aceste procedee chirurgicale. Pentru toate acestea îmi permit să vă întreb cine sunteți și ce ați realizat? Vă întreb, Domnule Ministru, în calitate de tehnocrat ce ați produs progresiv pentru sistemul de sănătate și fac o paralelă între Dumneavoastră și mentorul pe care îl aveți, onorabilul și respectatul Prof.Dr. Irimie, omul care a refuzt demnități pentru a pune la punct Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Vă sugerez, Domnule Ministru, în calitate de coleg mai vârstnic să vă priviți în oglindă și să aveți curajul să vă asumați lipsurile manageriale necesare funcțiunii pe care v-ați asumat-o și vă rog să ieșiți în fața națiunii și să vă cereți scuze pentru infatuarea și aroganța cu care ați jignit contribuabilii, pe care trebuie să-i serviți și nu să-i umiliți. Aștept un gest de onoare și demnitate din partea Dumneavoastră sub numele de DEMISIE!”

Sursa – mariustuca.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Anonim spune:

    Asta e tara in care traim… din pacate. Valorile sunt puse in umbra. Am ajuns si eu cu o ruda, la D-L DOCTOR, un om minunat, dar din pacate pt, noi, nu s-a mai putut face nimic. M-a impresionat, este in primul rand un om deosebit, cu suflet mare. Il rog pe Dumnezeu sa fie cu dansul. Bolnavii merita sansa ca d-l dr. sa formeze alti profesionistii.

  2. NINI spune:

    Rusine d-le ministru!Va e teama de un doctor capabil sa salveze vieti omenesti si care a ramas in Romania?Ce fel de om sunteti d-le ministru!Sau nu sunteti decit un politician pe care nu-l mai putem suporta?

  3. karoly eva spune:

    am fost internata la acel spital si operata de un alt medic coleg cu dansul dar la vizita si pe mine m-a intrebat cum ma simt desi nu eram pacienta dansului tot respectul pt toti angajatii de acolo si rusine dlui ministru pt agest gest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *