Planeta fierbe! 9 recorduri de temperatura doar in ultimele 12 luniseceta (1)

Planeta continuă să se încălzească. Lună după lună, au fost înregiatrate recorduri de temperatură, şi asta pare să continue şi în restul anului. Temperaturile crescute din ultimul interval de 12 luni, stârnesc îngrijorarea specialiştilor. Intervalul iunie 2015 – mai 2016 a fost cea mai fierbinte perioad[ în ultimul an, a raportat The Guardian.

Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu atât mai mult cu cât 2014, respectiv 2015 au fost cei mai fierbinţi ani consecutivi. Anul 2016 se adaugă celor anteriori, ceea ce înseamnă că va fi prima dată când în trei ani consecutivi se obţin recorduri de temperaturi. Această încălzire rapidă a planetei începe să fie simțită, mai mult decât oriunde, în Arctica, care a cunoscut până în prezent cea mai mică grosime de gheață pe perioada de vară.

Acest lucru se datorează faptului că Arctica se încălzește într-un ritm considerat a fi dublu față de cel al mediei globale, fapt care va avea un impact dezastruos, nu numai asupra oamenilor, ci și a faunei sălbatice care trăieşte în nord, lucru care ar putea avea un efect de domino pentru tot restul planetei. În timp ce în Antarctica unele rapoarte arată că gheața este în creștere, măsurători mai recente arată că, pe mare, stratul de gheaţă e tot mai subţire. Oamenii de știință spun că sunt îngrijoraţi de faptul că este posibil să se fi ajuns la prea departe și că, chiar dacă oprim acum arderea tuturor combustibililor fosili, planeta va continua să se încălzească timp de decenii.

Deşi a jucat un rol decisiv în exacerbarea temperaturilor din ultimii trei ani, puternicul El Niño, care a început anul trecut, nu se poate explica, totuşi, încălzirea dramatică care a avut loc în ultimii zece ani. A mai existat un alt El Niño, în 1997 la 1998, care a contribuit la acel moment, la doborârea recordurilor de temperatură înregistrate în septembrie 1997 – august 1998, pe o perioadă de 12 luni.

That’s a remarkable rise over just 18 years, in comparison to the 1°C the Earth’s average surface temperatures have risen since the Industrial Revolution began.

Temperatura suprafeţei globului este acum cu 0.3°C mai caldă decât era în anii 1997-1998, o creştere alarmantă pentru ultimii 18 ani, având în vedere că, din momentul începerii Revoluţiei Industriale, temperatura medie a suprafeţei Pământului era de 1°C.

În anii care au urmat acestei perioade, tenta ascendentă a temperaturilor a continuat, aşa încât, ceea ce s-a întâmplat, ca recorduri de temperatură, din septembrie 1997 până în august 1998, este acum demult depăşit. Din moment ce nu a existat nici un alt semnificativ El Niño ulterior acelor ani, în mod clar, spun specialiştii, nu fenomenul meteo este vinovat pentru creșterea temperaturilor globale.

Articol relatat de portalul realitatea.netloading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *