REFUGIAȚI. Danemarca o pune la punct pe Merkel: „Să asculte și ce spun celelalte state UE”

Seful diplomatiei daneze Kristian Jensen, in vizita la Washington, a criticat-o miercuri pe Angela Merkel pentru modul cum cancelarul german a gestionat in ultimele luni criza refugiatilor in Europa, scrie aktual24.ro.

Jensen a criticat atat politica Berlinului de a primi peste un milion de refugiati si migranti, cat si rolul central al dnei Merkel in proiectul de acord de la inceputul acestei saptamani intre Uniunea Europeana si Turcia.

„Merkel a fost surprinsa de numarul de refugiati care sosesc in Germania… Cred ca initial ea nu a vazut amploarea problemei”, a declarat Jensen in fata unui centru de cercetare din Washington, citat de Agerpres.

Ministrul danez a ironizat faptul ca Angela Merkel „este acuzata ca a trimis invitatii refugiatilor in intreaga lume: ‘Veniti in Germania, sunteti bineveniti, avem case si locuri de munca’”, inainte de a incerca „sa solutioneze cu intarziere problema”, potrivit lui Jensen, citat de AFP.

La summitul UE-Turcia desfasurat luni la Bruxelles, liderii europeni, sub impulsul puternic al dnei Merkel, au ajuns la un proiect de acord cu Ankara pentru a reduce afluxul de refugiati si migranti. Acest compromis a fost criticat puternic miercuri de eurodeputati si nu are unanimitate printre cele 28 de state membre.

„Dupa ce a facut prea putin si prea tarziu, ea isi asuma acum responsabilitatea si cred ca munca e buna”, a recunoscut Jensen.

Dar dna Merkel „ar trebui probabil sa tina cont si sa-i asculte” si pe ceilalti pentru ca „Germania, oricat de puternica si mare ar fi, nu poate decide pentru celelalte 27 de state europene”, a denuntat el.

Copenhaga mentine din ianuarie controale aleatorii la granitele sale cu Germania si Suedia, tinand cont de afluxul continuu de migranti la frontierele externe ale UE, aminteste France Presse.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *