României i-a dispărut rostul. E o țară fără rost, în orice sens vreți voi. O țară cu oameni fără rost, cu orașe fără rost, cu drumuri fără rost

 

Rost… de Dan Puric

Când te desparți din vina ta, încerci o vreme să te lupți cu ireversibilul, îți dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă și renunți. Când te desparți din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înțelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas, și te chinui să pricepi ce n-a fost bine și unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum. La fel se întâmplă și atunci când te desparți de țara ta. Dezamăgit, înșelat, mânios, îndurerat. Nu ți-e usor s-o lași. Țara și mama nu ți le alegi. Te așezi pe celălalt mal al lumii și cauți răspunsul: ce s-a întâmplat cu țara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.

României i-a dispărut rostul. E o țară fără rost, în orice sens vreți voi. O țară cu oameni fără rost, cu orașe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, mașini și țoale fără rost, cu relații și discuții fără rost, cu minciuni și înșelătorii care nu duc nicăieri. Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul și credința.

Bătrânii. România îi batjocorește cu sadism de 20 de ani. Îi ține în foame și în frig. Sunt umiliți, bruscați de funcționari, uitați de copii, călcați de mașini pe trecerea de pietoni. Sunt scoși la vot, ca vitele, momiți cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privați prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde și bătute, asta au ajuns bătrânii noștri. Câini ținuți afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane. Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiți. O fonotecă vie de experiență și înțelepciune a unei generații care a trăit atâtea grozăvii e ștearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.

Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în țara aia? Cine-l mai are și cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susține un program care se intitulează “Sufficiency Economy”, prin care oamenii sunt încurajați să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supraviețui fără ajutoare de la țările “prietene”. La noi chestia asta se numește “agricultură de subzistență” și lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca țăranii să-și cumpere roșiile și șoriciul de la hypermarketuri franțuzești și germane, că d-aia avem UE. Cântatul cocoșilor dimineața, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiță până de Ignat, corcodușele furate de la vecini și iazul cu sălcii și broaște sunt imagini pe care castrații de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înțelege și, prin urmare, le califică drept niște arhaisme barbare. Să dispară! Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.

Credinta. O mai poartă doar bătrânii și țăranii, câți mai sunt, cât mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbrăcat, greu de dat jos, care trebuie împăturit într-un fel anume și pus la loc în lada de zestre împreună cu busuioc, smirnă și flori de câmp. Pus bine, că poate îl va mai purta cineva. Când or sa moară oamenii ăștia, o să-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu. Avem, în schimb, o variantă modernă de credință, cu fermoar și arici, prin care ți se văd și țâțele și portofelul burdușit. Se poartă la nunți, botezuri și înmormântări, la alegeri, la inundații, la sfințiri de sedii și aghesmuiri de mașini luxoase, la pomenirea eroilor Revoluției. Se accesorizează cu cruci făcute în grabă și cu un “Tatăl nostru” spus pe jumătate, că trebuie să răspunzi la mobil. Scuze, domnu’ părinte, e urgent. Fugim de ceva ca să ajungem nicăieri. Ne vindem pământul să facă ăștia depozite și vile de neam prost pe el. Ne sunăm bunicii doar de ziua lor, dacă au mai prins-o. Bisericile se înmulțesc, credincioșii se împuținează, sfinții de pe pereți se gândesc serios să aplice pentru viză de Canada.

Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân și cu bani, cu care se mărită. Băieții noștri fură bancomate, joacă la pokere și beau de sting pentru că știu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri.

Sună-ți bunicii, pune o sămânță într-un ghiveci și aprinde o lumânare pentru vii și pentru morți.

Articol relatat de portalul bistritaonline.ro

De asemenea, ai putea dori...

12 răspunsuri

 1. Liliana Mocanu spune:

  Foarte frumos scris dar neadevarat. Nimeni nu si-a pierdut niciun sens. Avem in orice moment sansa sa o luam de la capat, sa construim. Sigur, mai lent, cu suisuri si coborasuri, dar sansa exista. Pesimismul si manipularea nu ne ajuta absolut deloc. Poate un vesnic indemn spre iubire, iertare si toleranta ne-ar ajuta. Asta da! Mult succes maestre!

 2. Luminita spune:

  Buna ziua! Doresc sa va informez ca acest text NU este scris de Dan Puric, ci de Bradut Florescu.

 3. adrian spune:

  daca nu l publica el de ce nu il sterge sau de ce nu infirma! oricum jalnic pentru amandoi! avem tara pe care o meritam dar o iubim asa cum este ea!

 4. Florin spune:

  F.adevarat mai ales ce se intampla cu batrani nostri !!!

 5. Marilena Irina Ghita spune:

  Eu sunt una din cele plecate in Italia de 8 ani, ingrijesc o batrana ( da o spal si la cur)
  Inainte am lucrat telefonista si pana in 2011 ,arhivar. Am plecat din cauza neajunsurilor. Romania mi-a facut pensie minima 450 lei in 2015, am ajuns la 600 lei. Asa ca mai stau 2 ani si jumatate, pentru a primi si de aici pensie ca sa pot trai decent.
  DOMNULE SAN PURIC va rog mult sa acceptati sau sa formati un Partid, candidati independent la PRESEDINTIA ROMÂNIE. Va stiu de multi ani, am mare incredere in dumneavoastra si sunt sigura ca asa vor avea viitor ROMANIA , fiul meu si nepotica mea. Eu sunt una din cei multi AJUTATI va rog ROMÂNIA si VIITORUL poporului nostru. Dumnezeu sa va dea gandul cel salvator , multa sanatate si putere sa conduceti acest popor al nostru desradacinat. Doamne ajuta.

 6. Alex.Costin spune:

  Aceasta tara,fara rost cum spune f prost marele Puric,l-a creat, l-a adapat, l-a mangaiat, l-a adulat ,l-a pupat pe actorul,filosoful,profesorul, propavaduitorul,Dan Puric !!!!
  Eu nu sunt atat de pesimist sa vad numai gunoiul,cenusa,ramasasitile, acestui popor,numit „roman” !!
  Sa fim siguri ca maine vom regreta aceste” apocalipse” ,aceste declaratii !!
  Poprul roman a avut si va avea rostul sau !!!

 7. vasia Blagos spune:

  Rostul victimei e de a fi ucisa de calau. Daca oaia nu se pricepe sa lupte cu lupii, chiar daca e ucisa, la sfarsit, ramane vina de a fi vadit ucigas si cinstea de a fi ucis si a deveni martir. Si Hristos a murit pe Cruce ca Miel a lui Dumnezeu… iar apoi… nu a mai ramas piatra pe piatra nici din falsul Ierusalim si nici din poporul ce-L ucisese! Nimic nu e fara rost in lume de cand Hristos a rostuit lumea!!!

 8. Catalin spune:

  Hai sictir! Datorită acestor mentalități am ajuns în această situație,fără să ne pese deloc de țară,care este țara noastră…În loc să ne mobilizăm și să facem ceva ca să avansăm,apar tot felul de ”savanți” care propagă idei cretinoide….După al doilea război mondial Germania și Japonia erau rase de pe fața pământului,dar cetățenii lor cu un spirit și o mentalitate de învingători au ajuns ce sunt astăzi. Rușine acestui propagandist rus !!! Mergi la maica Rusie dacă nu îți convine în RO.

 9. Corina spune:

  Draga Dan Puric purtam pana nu demult pentru mine opiniile tale si tu aveau insemantate pentru mine . Dar dupa cum se observa partidul care te-a cooptat pentru alegeri guvernamentale ,marturie aici:https://ro.sputnik.md/analytics/20190604/26226987/Dan-Puric-omul-care-l-ar-putea-invinge-pe-Iohannis.html si aici
  https://www.b1.ro/stiri/politica/puric-candidat-psd-propaganda-rusa-279410.html si in multe surse de informare care contin titlul ca propaganda rusa te-a gasit ca candidat care ar putea sa-l invinga pe iohanis..etc luând-o punctual: De ce cat a fost psd la guvernare pentru tine a fost bine si frumos ..de cand psd nu mai e la guvernare brusc constati ca României i-a disparut rostul si te apuci apoi ( tipic PSD) sa îi slavesti pe batrani!Da,pentru ca ei sunt afluxul cel mai serios/credincios de voturi daca acum sunt umiliti ,pe vremea psd traiau putin mai bine decat acum…măăăi!Verva populista marca psd! Apoi stim cu totii ca partidul social este anti europenism..de ce ? Pentru ca in acest context,scopurile manipularii care dadeau roade pe vremea lui Iliescu,licentiat in scolile ruseștisi, devotat lor ,aceste scopuri spuneam ,nu se mai pot atinge in masura in care se doreste!Stiu esti proslavit si de biserica si invers oare de ? Pai e logic cat a fost psd patriarhia a fost sustinuta mai multisor ca doar e partidul popilor.Nu e clar ?Fiecare are scopul sau :Patriarhia a fost rasplatita cu proprietati bisericesti si foloasele care le stiti,scutire de impozite etc.Dar a trebuit sa dea si ea ceva in schimb :VOTURI … Cine are legatura si influienta destula batrani? Cine sugereaza in biserica innainte de alegeri ? personal cati preoti cunosc 9% sunt pro pesedisti…Multe sunt de spus …Concluzia ? Dan Puric da, de ceva vreme dupa cum o demonstreaza si presa la care fac referire este sustinator psd si are influienta, pentru cei ce inca nu stiu ca are interes politic si îi apreciaza opiniile, sa influienteze in scopul bine cunoscut din pacate .

 10. Corina spune:

  Draga Dan Puric, pentru mine opiniile tale si tu aveau însemantate pentru mine . Dar dupa cum se observa partidul care te-a cooptat pentru alegeri guvernamentale ,marturie aici:https://ro.sputnik.md/analytics/20190604/26226987/Dan-Puric-omul-care-l-ar-putea-invinge-pe-Iohannis.html si aici
  https://www.b1.ro/stiri/politica/puric-candidat-psd-propaganda-rusa-279410.html si in multe surse de informare care contin titlul ca propaganda rusa te-a gasit ca candidat care ar putea sa-l invinga pe Iohanis..etc Luând-o punctual: De ce cand a fost psd la guvernare, pentru tine a fost bine si frumos ..de cand psd nu mai e la guvernare brusc constati ca României i-a disparut rostul si te apuci apoi ( tipic PSD) sa îi slăvești pe batrani!Da,pentru ca ei sunt afluxul cel mai serios/credincios de voturi… daca acum sunt umiliti ,pe vremea psd traiau putin mai bine decat acum așa-i…măăăi!Verva populista marca psdnu te ocoleste nici pe tine ! Apoi stim cu totii ca partidul social este anti europenism..de ce ? Pentru ca in acest context de europenizare ,mai exact scopurile manipularii care dadeau roade pe vremea lui Iliescu,licentiat în scolile ruseștisi si devotat lor ,aceste scopuri spuneam ,nu se mai pot atinge in masura in care se doreste!Stiu esti proslavit si de biserica si invers, oare de ce? Pai e logic: cat a fost psd patriarhia a fost sustinuta mai multisor ca doar e partidul preotilor .Nu e clar ?Fiecare are scopul sau :Patriarhia a fost rasplatita cu proprietati bisericesti si foloasele care le stiti,scutire de impozite etc.Dar a trebuit sa dea si ea ceva in schimb :VOTURI … Cine are legatura si influienta destula cu batranii? Cine sugereaza in biserica inainte de alegeri ? Personal, cati preoti cunosc, 9% sunt pro psd…Multe sunt de spus …Concluzia ? Dan Puric da, de ceva vreme, după cum o demonstreaza si presa la care fac referire este sustinator psd si are influienta, pentru cei ce inca nu stiu ca are interes politic si îi apreciaza opiniile, el are posibilitatea sa influienteze in scopul bine cunoscut din pacate …

  Răspunde

 11. Peter Ganea spune:

  Are dreptate orcine a scris acest articol si nu numai, din pacate acum am pierdut si credinta ortodox, l-am vandut pe Hristos, nu mai avem nimic, doar ecumenisti…e plina tara de ei.

 1. 6 septembrie 2017

  […] Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân și cu bani, cu care se mărită. Băieții noștri fură bancomate, joacă la pokere și beau de sting pentru că știu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri. Sună-ți bunicii, pune o sămânță într-un ghiveci și aprinde o lumânare pentru vii și pentru morți. Sursa: www.ganduridinierusalim.com […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.