Rugăciunea şi creierul uman – noi descoperiri ştiințifice: Un om ținea în mână un ou…

Rugaciune

Cu ani în urmă, in America, a existat o campanie anti-drog, cu un mesaj simplu, dar convingător, televizat. Un om ținea, in mana, un ou și spunea: „Aceasta este creierul tău”. Apoi arata spre o tigaie incinsa si spunea, iar: „Aceasta este drogul”. El a spart oul, i-a varsat continutul și a spus: „Aceasta este creierul tău, dupa ce ai consumat droguri”. În cele din urmă, privea spre aparatul de filmat si întreba: „Alte întrebări?”.

– un articol de KSLCatalin, pornind de la un cuvant al Protopopului John Bakas, Catedrala ortodoxa Sfanta Sofia, Los Angeles, California, SUA

Am amintit aceasta campanie, fiindca, recent, cercetatorii au descoperit (daca mai era necesar) ca THC – compusul psihoactiv din marijuana – poate perturba concentrarea, memoria, luarea deciziilor și motivația pentru aproximativ 24 de ore și… chiar mai mult. Un instructor in psihologie la scoala medicala Harvard spunea, insa, de curand, pentru New York Times, ca „aceste efecte structurale pot fi vazute pe creier”, iar efectele pot fi mai lungi decat se crezuse anterior. In urma scanarii creierelor unor persoane cu varste intre 18 si 25 de ani, care se drogau, el a observat pe ecranul computerului sau diferente vizibile in structura creierului.

Ce inseamna aceasta? Inseamna ca toti cei care fumeaza, mananca sau beau, au efecte care sunt vizibile pe creier. Cu toate acestea, pentru omul credincios si chiar necredincios, descoperirea nu a fost ceva prea spectaculos, intrucat toata lumea se cam astepta la asa ceva. Dar, ce se intampla cu creierul, oare, atunci cand ne rugam?

Sfantul Apostol Iacov, în epistola sa către Biserica din Ierusalim ii invita pe oameni la rugăciune, atunci când sunt in suferinta, cand sunt veseli, cand sunt bolnavi, promițând că rugăciunea celor neprihăniți este puternica și eficienta. Sfantul Iacov era convins că rugăciunea poate avea un efect semnificativ asupra creierului nostru, asupra corpului, inimii si sufletului – în vremurile grele și bune.

Deci, ce se intampla, de fapt, cu rugăciunea? Ce o face sa fie atat de puternica și de eficienta? Acum, ajungem la o alta descoperire recenta, la care voiam de fapt sa si ajungem:

Un neurolog de la Spitalul Thomas Jefferson din Philadelphia (SUA) a studiat un grup de călugărițe franciscane, care a aderat la o rugăciune meditativă comuna. El a descoperit că zona creierului asociata cu sentimentul „propriului sine” a început să se „închidă” („shut down”). El a observat că, pe timpul rugăciunii „devii conectat la Dumnezeul la care te rogi. Ai devenit conectat la lumea din jurul tau. Sinele propriu a disparut”.

Deci, conform cercetatorului, conexiunea se intampla si la modul vizibil: devii conectat la propriu, direct la Dumnezeu. Ai renuntat la sine. Aceasta repezinta o schimbare reală și adevărata vindecare: omul devine legat direct la Dumnezeu.

Am fi tentati, acum, sa va spunem: aminti-va mereu asta! Dar, preferam sa stim ca, ascultand de Biserica si de invataturile Sfintilor Parinti, nu veti avea nevoie mereu de demonstratii stiintifice. Rugăciunea are puteri inimaginabile – ne asigura Sfintii Parinti, singurii indreptatitit sa ne invete asta, atata timp cat doar ei au experimentat-o si au exersat-o in aceasta lume, chiar daca ateistii sau oricare alte peroane neavizate isi dau mereu cu parerea. Acum, aflam ca inclusiv structura interna a creierului se schimba (fizic), schimbandu-ne usor-usor cu totul. Rugaciunea ne transforma în oameni detasati de sinele propriu, pentru a forma legături profunde cu Dumnezeu și cu oamenii din jurul nostru. Rugăciunea este puternica și eficienta, pentru că ne confera curajul de a schimba lucrurile si înțelepciunea de a discerne.

Iar acum, haideți să re-imaginam vechea reclama anti-drog: „Acesta este creierul tău”, si aratam omul. „Aceasta este rugăciunea”, si aratam o carte de rugaciuni a Bisericii. Le asezam impreuna, iar rezultatul este o persoană vindecata și întregita, salvata si ridicata și iertata.

„13. Este vreunul dintre voi în suferinţă? Să se roage. Este cineva cu inimă bună? Să cânte psalmi.
14. Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului.

15. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui.
16. Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului.
17. Ilie era om, cu slăbiciuni asemenea nouă, dar cu rugăciune s-a rugat ca să nu plouă şi nu a plouat trei ani şi şase luni.

18. Şi iarăşi s-a rugat şi cerul a dat ploaie şi pământul a odrăslit roada sa.” (Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov, 5)

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.