Rușii și armata guvernamentală dezlănțuiesc iadul asupra Alepului

aleppo-hwr-syria-e1365695778317

Consiliul de Securitate al ONU are vineri consultări privind Siria, unde regimul lui Bashar Al-Assad, ajutat de aviaţia rusă, şi-a intensificat ofensiva împotriva oraşului Alep, provocând exodul a zeci de mii de civili, relatează AFP. 

Loviturile aeriene ruse de joi – 130, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), – s-au soldat cu cel puţin 21 de morţi în rândul civililor, inclusiv trei copii, în cartierele rebele din Alep, a indicat organizaţia neguvernamentală.

Lansată luni, ofensiva armatei siriene a determinat aproape 40.000 de civili din regiune să-şi părăsească locuinţele, potrivit OSDO. Dintre ei, mai multe mii se află fără adăpost în nordul Siriei, îndeosebi aproape de frontiera cu Turcia.

”Între 60.000 şi 70.000 de persoane s-ar putea să se refugieze în Turcia după ce au fugit din calea ofensivei regimului”, a avertizat premierul turc, Ahmet Davutoglu, al cărui guvern se opune regimului lui Al-Assad. Alarmat din cauza numărului mare de refugiaţi care se îndreaptă spre Turcia, Davutoglu i-a acuzat pe ”complicii lui Bashar Al-Assad” că sunt ”la fel de vinovaţi de crime de război”, o referire la Moscova.

Armata rusă a anunţat la rândul său că are ”motive serioase” să creadă că Ankara pregăteşte ”o intervenţie militară” în Siria. Ea a menţionat în acest sens concentrarea de oameni şi materiale la frontieră, precum şi interzicerea de către Ankara a survolării teritoriului turc de către un avion rusesc de recunoaştere. Avioanele ruseşti au bombardat 875 de ”ţinte teroriste” în ultimele trei zile, îndeosebi în regiunea Alep, potrivit Moscovei.

SUA le-au cerut din nou ruşilor să-şi înceteze bombardamentele, care, în opinia Washingtonului, îi vizează pe rebeli, şi nu pe jihadiştii grupării Statul Islamic (SI), care controlează vaste teritorii în Siria.

”Asistăm (…) la mesaje disonante” venite din partea Moscovei, declara purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby. Ruşii, în timp ce dau asigurări că acţionează în direcţia unei soluţii diplomatice, îşi continuă bombardamentele împotriva unor grupări ale opoziţiei şi a civililor. Kirby criticase miercuri loviturile aeriene ruseşti împotriva oraşului Alep, care ar fi provocat ”în parte” eşecul discuţiilor intersiriene indirecte – abia demarate – la Geneva.

Vineri, mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, îi va informa, printre altele, pe ambasadorii celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU în privinţa deciziei sale de a suspenda până la 25 februarie negocierile de pace de la Geneva dintre putere şi opoziţie, fapt ce a provocat decepţie în legătură cu puţinele speranţe privind conturarea unei soluţii politice. Cititi mai multe pe stiripesurse.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *