S-au descoperit „problemele” României! Controale ISU la biserici: 700 de deficienţe la 300 de lăcaşuri de cult

Oameni in biserica

Penibil! Cârciumile şi bodegile nu am văzut să le verifice cineva!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a verificat 300 de lăcaşe de cult. În urma controalelor au fost descoperite 700 de deficienţe din sfera celor de natură să crească pericolul enoriaşilor în caz de incendiu.

În urma verificărilor efectuate de ISU în lăcaşurile de cult, 300 dintre acestea au primit aproximativ 500 de avertismente, unele având spaţiul pentru lumânări lângă materiale inflamabile, ne informeaza gandul.info.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii a efectuat anul acesta controale de prevenire la 301 unităţi de cult, dintre care 278 de biserici, 17 mănăstiri şi o patriarhie. Au fost constatate 708 deficienţe pentru care s-au aplicat 497 de avertismente, iar din numărul total de lăcaşuri de cult controlate anul acesta, 21 nu au obţinut autorizaţie de securitate de incendiu.

În momentul de faţă, siguranţa enoriaşilor în biserici este reglementată prin două acte normative, respectiv o hotărâre de guvern din 2006 (HG 1739/2006) completată şi modificată cu o altă HG din 2014 (HG 19/2014) şi Legea privind apărarea împotriva incendiilor.

Potrivit acestora, construcţiile pentru lăcaşurile de cult se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu, iar administratorul sau conducătorul instituţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizele şi autorizaţiile de securitate prevăzute de lege şi să asigure respectarea condiţiilor care au stat la baza eliberării acestora, scrie Economica.net.

Bisericile din Sighetu Marmaţiei au controlate de către reprezentanţi ai ISU pentru a se evita tragedii precum cea petrecută la clubul Colectiv din Bucureşti.

“S-au făcut controale regulate şi biserica noastră are un contract cu o firmă care la începutul verii totdeauna ne verifică stingătoarele. Avem 4 stingătoare în biserică, 2 în sfântul altar, unul la intrare în biserică, unul sus în cor şi afară la lumânărar unde sunt aprinse lumânări în timpul slujbelor, avem şi acolo stingător. Ele sunt verificate cu regularitate de firma respectivă şi să sperăm că nu avem probleme. Biserica are 2 uşi, una la intrare şi una laterala”, a declarat protopopul Vasile Pop, scrie Maramedia.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *