Secretul de la Biserica voievodală Sfântul Gheorghe Nou, din București. Misterul ultimei măști mortuare a lui Eminescupreot-465x390

După chipul „poetului nepereche” au fost turnate în gips trei măști mortuare, deja autentificate. O a patra a stat 125 de ani pe raftul unei biblioteci a unei familii de profesori din București. Cu mii de ani în urmă, egiptenii îşi conservau faraonii, transformându-le trupurile în mumii. Secretul mumificării încă nu a fost descifrat pe deplin, dar, în secolul trecut, s-au reuşit cel puţin două astfel de îmbălsămări, una a lui Lenin şi a doua a liderului comunist Mao Tze Dong.

În ultimul timp, ne amintim de cei dragi uitându-ne la fotografiile lor, la benzi video şi, mai nou, la imagini digitalizate. O modă mai puţin cunoscută astăzi, practicată la scară largă, la sfârşitul veacului XIX şi chiar la începutul secolului XX, era aceea de a le păstra vie amintirea celor duşi dintre noi, prin aşa-numitele măşti mortuare. În fapt, nişte mulaje de ipsos obţinute după deces. De regulă, se făceau până la cinci astfel de copii, turnate într-un „negativ” de ceară. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Mihai Eminescu. Astăzi, sunt autentificate trei astfel de măşti în gips ale chipului poetului nepereche. O a patra, păstrată mai bine de un un veac în biblioteca unei familii de profesori din Bucureşti, a poposit, de curând, la biserica brâncovenească Sfântul Gheorghe Nou, de la Kilometrul 0 al României. Locul unde poetul nostru naţional obişnuia să se roage şi unde, de atfel, a fost prohodit, în iunie 1889.

Cititi mai multe pe evz.roloading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *