Urechea neputrezită a Sfântului Ioan Gură de Aur

Din viata Sfantului Ioan Gura de Aur aflam ca pe 16 aprilie 404, in sambata Sfintelor Pasti, Sfantul Ioan a fost scos de ostasii imparatesei Eudoxia din biserica arhiepiscopala a Constantinopolului si inchis in resedinta arhiepiscopiei. Amintim ca Sfantul Ioan critica dezmatul si zarva produse in jurul unei statui de argint ce o infatisa pe Eudoxia. In resedinta arhiepiscopiei a stat sub forma de arest la domiciliu, pana dupa sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant (20 iunie 404), cand, din ordinul imparatului Arcadius a fost exilat in Cucuz, o localitate din Turcia de astazi. Dupa 3 ani, imparatul Arcadius ia decizia, la insistentele imparatesei Eudoxiei ,sa-l exileze in localitatea Pityus, pe tarmul rasaritean al Marii Negre, pentru a fi cat mai departe de Constantinopol si Antiohia. Nu rezista calatoriei si trece la cele vesnice pe 14 septembrie 407, la Comana in Pont. A fost inmormantat in Comana, iar in biserica de aici se pastreaza si astazi si sarcofagul unde au fost depuse prima data sfintele oseminte ale Sfantului Ioan Gura de Aur.

Dupa 31 ani, adica pe 27 ianuarie 438, imparatul Teodosie al II-lea, fiul lui Arcadius, indrumat de sfatul duhovnicesc al patriarhului Proclu, a adus moastele Sfantului Ioan Gura de Aur din localitatea Comana la Constantinopol. Sfintele sale moaste au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli in 438, de catre patriarhul Proclu al Constantinopolului.

Mana dreapta a Sfantului Ioan este prezenta la Manastirea Filotheu, iar capul Sfantului Ioan la manastirea Vatoped. Particele din Sfintele moaste ale Sfantului Ioan Gura de Aur sunt prezente in mai multe biserici si manastiri. Mentionam ca in anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a daruit Bisericii Ortodoxe Romane o particica din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, care se afla momentan in Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Un lucru minunat si vrednic de lauda este nestricaciunea urechii drepte. Se relateaza in Viata Sfantului Proclu, Patriarhul Constantinopolului (20 noiembrie), ca atunci cand Sfantul Ioan Gura de Aur alcatuia talcuirile la epistolele pauline, Sfantul Proclu l-a vazut pe Sfantul Apostol Pavel aplecat asupra urechii sfantului pentru a-l indruma in talcuirea epistolelor sale.

Din relatarea vietii Sfantului Proclu, aflam ca in vremea in care acesta se afla ucenic sub ascultarea Sfantului Ioan Gura de Aur, sarcina sa principala era aceea de a-i anunta Sfantului Ioan vizitatorii care il cauta. Un aristocrat fusese barfit inaintea imparatului Arcadie, iar din aceasta cauza imparatul il alungase de la curtea imperiala. Acest aristocrat a venit la Sfantul Ioan pentru a-i cere sa mijloceasca pentru el inaintea imparatului. Atunci cand ucenicul Proclu a mers sa-l anunte pe Sfantul Ioan Gura de Aur de vizita acestui nobil, prin usa intredeschisa a vazut ca acesta nu era singur, ci impreuna cu un barbat care, aplecat asupra Patriarhului care scria, ii soptea anumite cuvinte la ureche. Deoarece sederea acelui barbat in convorbire cu Patriarhul a durat pana in zori, ucenicul Proclu l-a indemnat pe nobil sa revina in seara urmatoare, el insusi intrebandu-se cine poate fi acel barbat si cum reusise sa intre la Patriarh neanuntat. In a doua noapte si in a treia noapte s-a intamplat acelasi lucru, iar Sfantul Proclu nu-si mai putea reveni din uimire.

Cand Sfantul Ioan Gura de Aur si-a intrebat ucenicul daca fusese cautat de un aristocrat, ucenicul a raspuns ca acel aristocrat a venit si a asteptat trei nopti la rand, dar ca nu l-a putut anunta pentru ca era cu un oaspete care avea fruntea inalta, mergand spre chelie si care ii soptea permanent ceva la urechea. Sfantul Ioan Gura de Aur, uimit la randul sau, a zis ca nu isi aminteste sa fi primit pe cineva la el in cele trei nopti si i-a cerut ucenicului sa i-l mai descrie o data pe acel barbat. Sfantul Proclu a aratat atunci spre icoana Sfantului Apostol Pavel si a zis Sfantului Ioan Hrisostom ca barbatul acela semana intocmai cu chipul din icoana. Astfel, s-a aratat ca insusi Sfantul Apostol Pavel a fost acela care i-a insuflat Sfantului Ioan Gura de Aur talcuirea Epistolelor sale.

Parintele profesor Constantin Coman spune ca „Dragostea Sfantului Ioan Gura de Aur pentru Sfantul Apostol Pavel este recunoscuta. Este autorul biblic caruia ii arata o atentie cu totul deosebita, in afara comentariilor la epistole, dedicandu-i o serie de sapte omilii. Cucerit de Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Ioan Gura de Aur nu lasa necomentata nici minuscula Epistola catre Filimon, careia ii acorda 18 coloane in PG. Intre Sfantul Ioan si Sfantul Pavel exista o relatie spirituala atat de intensa, incat se creeaza impresia ca sunt contemporani”.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.