Val de refugiaţi la graniţa Românieirefugees

Încet-încet, România intră pe harta traseelor alese de refugiaţii care vor să ajungă în Europa. Poliţia de Fronntieră spune că, deşi nu sunt mulţi – în comparaţie cu prima lună din anul trecut, numărul imigranţilor prinşi intrând ilegal în ţară a crescut de şapte ori. Uniunea Europeană a stabilit ca 6300 de refugiaţi din Spaţiul Senghen să fie relocaţi în România, relateaza digi24.ro.

Pasin şi Supun sunt doar doi dintre refugiaţii prinşi luna aceasta în timp ce intrau ilegal în România. Tinerii au plecat din Sri Lanka şi voiau să ajungă în Germania, dar au fost reperaţi de camerele de termoviziune de la graniţa României cu Republica Moldova. Înfriguraţi şi înfometaţi, cei doi au fost duşi într-un centru de azil pentru migranţi. Acolo, Pasin şi Supun le-au arătat oamenilor legii că aveau provizii suficiente pentru câteva săptămâni, în lungul lor drum spre o viaţă mai bună.

Potrivit statisticilor, în ianuarie 2015, vameşii români au descoperit şapte imigranţi ilegali. În prima lună din 2016, numărul transfugilor prinşi e 71.

„Graniţa cu Moldova rămâne un punct fierbinte. Încă din toamnă Poliţia de Frontieră şi-au luat măsuri de precauţie. În vamă au fost aduse mai multe echipe, iar controalele au fost sporite, dar au fost mobilizate şi echipe de intervenţie rapidă”, relatează Teodora Tompea.

Înainte de valul de refugiaţi, principala problemă o reprezentau cetăţenii moldovenii care treceau înot Prutul.

A doua graniţă cu risc e cea dintre România şi Serbia. Cum ungurii au ridicat un gard la graniţa cu Serbia, refugiaţii sunt nevoiţi să facă un ocol prin ţara noastră. Recent, grănicerii români au prins 60 de migranţi, care călătoreau în grup tot spre vestul Europei.

„Deşi autorităţile se aşteaptă la creşterea numărului de refugiaţi, acum, în vestul ţării există doar 200 de locuri în care migranţii ar putea fi cazaţi. Condiţiile de cazare sunt însă modeste”, relatează Raluca Popa.

Migranţii primesc 10 lei pentru mâncare pe zi şi 67 de lei pentru a-şi cumpăra haine. Tot poliţiştii de frontieră români, aflaţi într-o misiune internaţională în Marea Mediterană, au salvat 119 migranţi aflaţi la un pas de înec. Refugiaţii se aflau pe o ambarcaţiune gonflabilă care era pe punctul să se scufunde, scrie digi24.ro.loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *