Asta ajută mult la dezvoltarea comunicării dintre soţ şi soţie

soti-tineri-casatoriti

Este foarte bine când nu numai activitatea profesională a soţului stârneşte interes şi sprijin din partea soţiei, ci şi interesele lui. Asta ajută mult la dezvoltarea comunicării dintre soţ şi soţie, căci orice om discută cu maxim interes temele care îl interesează, care îl atrag pe el personal.

Bineînţeles că nu numai soţia, ci şi soţul trebuie să se intereseze de viaţa, munca şi hobby-urile jumătăţii sale – deşi există, bineînţeles, interese şi teme pur masculine sau pur feminine, a căror discutare nu prea poate fi interesantă pentru ambii soţi. Este greu de imaginat un soţ care va discuta cu soţia, plin de interes, noile modele de bluze sau tehnicile de croşetat, ori o soţie care se va interesa de structura internă a motocicletelor – deşi, mai ştii…

Foarte frecvent, pentru bărbat hobby-ul lui este un mijloc de a se odihni de grijile vieţii, de a înlătura oboseala şi stresul, de a rămâne un pic singur şi a se odihni. Ca atare, femeia nu trebuie să fie insistentă dacă bărbatul nu vrea ca ea să împărtăşească unul dintre hobby-urile lui. Chiar şi fără intruziunea în „spaţiul personal” al bărbatului, discuţiile pe teme care privesc ocupaţia lui favorită sunt pentru el interesante întotdeauna. Şi, în general, trebuie să avem respect faţă de hobby-urile jumătăţii noastre, chiar dacă acestea nu ne trezesc interesul.

Aşadar, pentru ca discuţia să-i fie plăcută celuilalt, trebuie s-o purtăm având în vedere temele care-l interesează. Dacă tema discuţiei îl interesează, el va prelua iniţiativa şi va începe să povestească ceva, să analizeze; atunci nu mai rămâne decât să întreţinem discuţia, să ascultăm fără a întrerupe, replicând atunci când este cazul – dar pentru ca discuţia să-i intereseze pe ambii interlocutori, aceştia trebuie să fie la curent unul cu interesele celuilalt, iar pentru soţi, între care există cea mai mare apropiere cu putinţă, lucrul acesta este pur şi simplu indispensabil.

Apropo: manifestând interes sincer în comunicarea cu celălalt, aflăm multe lucruri importante pentru noi înşine. Pe aceste puncte de contact poate fi realizat un hobby comun, interesant pentru toţi membrii familiei. Poate fi vorba şi de voiaje în comun (care pot deveni pelerinaje), de jocuri sportive, de excursii pe bicicletă şi aşa mai departe.

De pildă, mie şi soţiei mele ne place mult să mergem undeva cu copiii pe biciclete, să adunăm ciuperci sau fructe de pădure, iar iarna organizăm „ieşiri în lume”. Atunci când există posibilitatea, mergem la muzee, la expoziţii, la teatru. Pentru femeie, aceste „divertismente culturale” sunt deosebit de importante ca odihnă de grijile casei – şi dacă avem cu cine lăsa copiii, trebuie să ieşim câteodată în doi.

Comunicarea și romantismul sunt importante nu numai în perioada curtării sau a „lunii de miere”, ci şi în toţi anii de viaţă conjugală, fiindcă a cuceri inima omului drag şi a te căsători cu el este mult mai uşor decât a păstra sentimentele de iubire şi de atracţie reciprocă de-a lungul căsniciei.

Părintele Pavel Gumerov

Extras din ”Conflictele familiale: prevenire și rezolvare”, traducere Adrian Tănăsescu-Vlas, Ed. Sophia, București, 2013, pag. 103-104

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.