Ceaiul verde şi beneficiile sale

FOTO kudika.ro

Ceaiul verde este, pe langa apa, cea mai consumata bautura din lume. Un vechi proverb chinez spune ca “Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai”.

Obiceiul bautului de ceai a inceput cand calugarii budisti care, vizitand China pentru studiu, s-au intors in Japonia aducand cu ei si ceaiul verde ca pe o bautura medicinala. In perioada Kamakura (1191-1333), calugarul Eisai a tinut sa evidentieze efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa “Mentinerea sanatatii prin ceai” (1211): “Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga. In toate timpurile ceaiul este elixirul care creaza lacasul de nestramutat al nemuririi“. Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atat de mult incat acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se sunea in vechime “Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii“. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Extractul de ceai verde – un element nutritiv foarte important, este un subiect care a umplut o multime de volume de publicatii stiintifice in care erau dezvaluite si demonstrate multiplele beneficii. Cea mai importanta descoperire se refera la faptul ca ceaiul verde ajuta la mentinerea celulei ADN si a integritatii structurale a membranei celulare. Decenii de cercetari arata ca ceaiul verde inhiba dezvoltarea celulelor nedorie din organism.

Ceaiul verde si prevenirea cancerului
Statisticile privind mortalitatea datorata cancerului in randul populatiei japoneze indica faptul ca rata de mortalitate este foarte scazuta atat in randul femeilor cat si in randul barbatilor. Urmarind o harta a unei regiuni din Japonia, o echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca cele mai scazute rate de mortalitate datorata cancerului se inregistraza in locurile unde ceaiul verde reprezinta recolta principala. Populatia din aceste zone beau ceaiul verde in concentratii mai mari zilnic. Astfel s-a tras concluzia ca exista o stransa corelatie intre consumul de ceai verde si prevenirea cancerului.

Ceaiul verde impiedica cresterea colesterolului
Colesterolul este vazut ca “personajul negativ” care produce o serie de afectiuni la persoanele adulte, insa este un compus chimic necesar organismului in construirea membranelor celulare. Asa cum am facut distinctia si in alte articole, exista doua tipuri de colesterol: un colesterol “bun” si unul nociv. Cercetarile au aratat ca prin consumul de ceai verde, nivelul colesterolului nociv se reduce simtitor. S-a facut un studiu pe un grup de persoane prin care s-a demonstrat ca bautorii de ceai verde aveau redus la jumatate nivelul de colesterol nociv decat cei care nu au consumat ceai, desi au mancat acelasi tip de alimente.

Ceaiul verde si controlul hipertensiunii arteriale
Ceaiul verde tine sub control hipertensiunea arteriala, afectiune care are un impact grav asupra sistemului vascular si care este cauza aterosclerozei. Cauzele hipertensiunii arteriale nu sunt pe deplin intelese, insa se stie sigur ca un compus chimic numit angiotensin II joaca un rol important. Intr-o serie de studii s-a demonstrat ca o serie de compusi continuti de ceaiul verde suprima producerea acestui compus (angiotensin II), iar consumul regulat de ceai verde duce la scaderea considerabila a hipertensiunii.

Ceaiul verde scade nivelul glicemiei
Acum 60 de ani, Dr. Minowada de la Universitatea Kyoto a observat ca a scazut considerabil nivelul de glucoza existent in urina la pacientii diabetici care participasera la chanoyu (ceremonia ceaiului). Astfel acesta a publicat un studiu unde arata ca ceaiul verde concentrat (asa cum se bea in ceremonia ceaiului traditionala) poate sa scada nivelul de glucoza din sange. Insa acest studiu a fost ignorat datorita izbucnirii celui de-al II-lea Razboi Mondial. Insa interesul deosebit pentru bucataria japoneza din ultimele perioade, a facut sa se revina asupra ceaiului verde si a capacitatii acestuia de scadere a nivelului glicemiei.

Zaharurile si carbohidratii din mancare sunt digerate in special in duoden, transformate in glucoza si apoi absorbite in sange. Agentul care regleaza captarea de glucoza in tesuturi este insulina, o substanta secretata in pancreas. Diabetul este o boala caracterizata de o insuficienta secretie de insulina care impiedica buna absortie a glucozei iar acest lucru duce la un nivel marit al glicemiei.

Ceaiul verde impiedica imbatranirea
Oxigenul este necesar pentru viata. Insa oxigenul prezinta doua aspecte: unul pozitiv si unul negativ. Oxigenul pe care il respiram este condus in fiecare parte a corpului si joaca un rol cheie in metabolism. Insa poate fi si un element daunator sub forma de oxigen activ, sau radicali liberi. Oxigenul activ reprezinta o problema pentru ca se poate combina cu orice substanta din corp oxidand-o, iar acest proces duce la distrugerea membranelor celulare si a ADN-ului, dar si la oxidarea lipidelor. Toate acestea pot duce la boli grave, si chiar la cancer. Cei mai importanti antioxidanti sunt vitaminele E si C. Este demonstrat faptul ca un consum ridicat de alimente bogate in antioxidanti impiedica procesul de imbatranire.

Se stie ca ceaiul verde este foarte bogat in vitaminele recunoscute a fi puternici antioxidanti. Ultimele studii efectuate arata ca substantele active din ceaiul verde sunt antioxidanti mai puternici decat vitamina E.

Ceaiul verde revigoreaza organismul
Ceaiul verde contine cafeina care, luata in cantitati rezonabile, stimuleaza fiecare organ din corp. Are un efect special asupra sistemului nervos, inimii si ficatului. Aceasta proprietate este mai evidenta in cazul persoanelor obosite. O ceasca de ceai verde ajuta la limpezirea mintii dimineata sau dupa o perioada prelungita de nesomn. S-a demonstrat, de asemenea ca ceaiul verde, prin continutul sau echilibrat de cafeina stimuleaza si sistemul muscular, din acest motiv este chiar indicata o ceasca de ceai verde in timpul zilei pentru a revigora intregul organism.

Ceaiul verde impotriva virusilor
In urma studiilor facute s-a observat ca ceaiul verde, datorita compusilor sai, are un efect puternic asupra virusului gripal, inactivandu-l. S-au facut studii si in cazul virusului HIV, si s-a observat o imbunatatire a starii bolnavilor care au baut ceai verde in mod regulat.

Alte beneficii ale ceaiului verde:
– Grabeste recuperarea dupa raceli si gripe.
– Previne aparitia reactiilor alergice.
– Adjuvant in cazul bolii Parkinson.
– Mentine echilibrul de fluide din organism.
– Imbunatateste functia imunitara a celulelor epidermei.
– Previne si amelioreaza artrita.
– Reduce riscul de atac cerebral.
– Imbunatateste structura osoasa.
– Ajuta la controlarea greutatii corporale.

Articol relatat de portalul fistichiu.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.