MUȘEȚELUL – floarea sănătăţii sau floa­rea raiului

Bătrânii din satele dobrogene îl mai numesc şi floa­rea raiului, semn al uimitoarei sale puteri de a vindeca orice suferinţă, de a aduce liniştea şi starea de bine. Puterile vindecătoare dăruite de natură îl în­scriu, fără drept de apel, în prima linie a plantelor care în­tăresc sis­temul de protecţie al or­ga­nis­mului. Locul său bine­me­ritat a fost confirmat şi de cercetările biochi­miş­tilor contem­porani, care au de­mon­strat că muşeţelul este un imba­ta­bil a­mestec de substanţe imuno-stimu­la­toare.

În urma unui experiment realizat în Ma­rea Britanie, cercetătorii au desco­pe­rit că principiile active din flori­le de mu­şeţel ajută celulele sistemului imuni­tar să iden­tifice şi să elimine mai rapid sur­sele de infecţie din orga­nism. Finan­ţat de o companie farmaceutică din oraşul Oxford, studiul a avut ca subiect un eşan­tion format din paisprezece adulţi, şapte femei şi şapte bărbaţi. Fie­care vo­luntar a consumat cinci căni de ceai de mu­şe­ţel pe zi, timp de două săp­tămâni. La finalul experi­men­tului, ana­lizele de sânge au de­mon­strat atât exis­tenţa unei puternice activi­tăţi anti­bacteriene cât şi o eliminare ac­celerată a toxinelor. În următoarele şase luni, per­soanele care au participat la ex­periment s-au bucurat de aceeaşi imuni­tate crescută.

Substanţele active din muşeţel se asi­milează foarte uşor, dovedind o mira­cu­loasă compatibilitate cu orga­nis­mul uman. Proprietăţile antibacteriene şi an­ti­fungice sunt concentrate în uleiuri vo­la­tile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul. Ală­turi de tradiţio­nala infuzie, există numeroase posi­bi­li­tăţi de a îmbina calităţile mu­şeţelului cu virtuţile altor me­­dicamente naturale. Iată câteva reţete, uşor de pre­gătit acasă:

Infuzie din muşeţel şi cimbru

Este un tonifiant ideal pentru siste­mul nostru imu­nitar, mai ales acum, în sezonul rece. Cimbrul reprezin­tă un ve­ri­tabil antibiotic natural, care acţionează pe două fronturi: distruge agenţii pato­geni şi întăreşte capacitatea organis­mu­lui de a se autoapăra. Aceste cali­tăţi am­plifică acţiunea benefică a muşe­ţe­lului transfor­mând infuzia într-o ade­vă­rată porţie de imunitate.
Ceaiul se prepară amestecând două linguri de mu­şeţel uscat (30 g) cu o lin­gu­ră de cimbru uscat (15 g). Peste plan­­te se toarnă un litru de apă şi se pun la fiert. După ce au dat în clocot, se lasă la infuzat 10 minute. Sunt reco­man­date trei căni pe zi, înainte de fiecare masă. O cură de trei săptămâni tonifică şi revigorează întregul orga­nism.

Mixtură imunostimulatoare

Ingrediente: trei linguri de muşeţel uscat (apro­ximativ 45 g), o lingură de măceşe uscate şi mă­runţite groşcior (15 g), o lingură de flori de soc uscate (15 g) şi două linguriţe de scoarţă de salvie uscată (10 g). Plantele se amestecă foarte bine şi se păstrează într-un recipient din sticlă, care poate fi închis er­me­tic. Pentru a obţine infuzia, se folosesc două lin­guriţe (10 g) din ames­tecul de ierburi la o cană de apă clocotită. Sunt recomandate două căni pe zi, dimineaţa şi seara, iar cura durează trei săptămâni.

Ceai împotriva infecţiilor fungice

Este un ajutor de nepreţuit când, datorită imuno­de­ficienţei, infecţiile fungice dau primele semne sau deja s-au instalat. Ingrediente: două linguri de muşeţel (30 g), o lingură de mentă (15 g), o lingură de cimbru (15 g) şi două lin­gu­riţe de scorţişoară (10 g). Se folosesc două linguriţe de ames­tec la o cană de apă clocotită. Pentru profilaxie este recomandată o cană pe zi, dimi­neaţa, pe stomacul gol. Ca adjuvant în tratamentul in­fec­ţiilor, este necesar să consumăm trei căni pe zi, înainte de fie­care masă.

Ulei de muşeţel şi mentă

Este benefic mai ales pentru a reduce sensibilitatea căilor respiratorii superioa­re, principala “poartă” de intrare a viru­şilor şi bacteriilor, punct vulnerabil al sistemului imunitar. Ingrediente: 40 g flori de muşeţel, uscate şi mărunţite, 20 g frunze de mentă uscate şi 300 ml ulei de măsline. Într-un vas emailat se ames­tecă întâi plantele şi apoi se adaugă uleiul. Vasul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, vreme în care trebuie să comple­tăm permanent apa care se eva­poră din vasul aflat direct pe flacăra ara­gazului. Du­pă acest interval, se lasă la răcit şi se stre­coară. Uleiul trebuie păs­trat în sticluţe mici, de culoare închisă, în locuri răcoroase. Doza optimă este de o linguriţă, de două ori pe zi, pe toată durata anotimpului rece.

Articol relatat de portalul formula-as.ro

FOTO daciccool.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.