Tiroida – alimente ce o reglează. Află metodele cele mai eficiente pentru a îmbunătăți funcționarea tiroidei

tiroida2

Tiroida este o glandă localizată la nivelul gâtului, al cărei rol este reglarea mai multor funcții ale organismului nostru. Această glandă joacă un rol important în producția hormonilor tiroxină (numit și T4) și triiodotironină (T3), ce reglează metabolismul și influențează funcționarea altor organe.

Tiroida și probleme de sănătate asociate cu aceasta (în special în cazul femeilor) probabil că îți sunt deja cunoscute. Atunci când această glandă funcționează așa cum trebuie, poți mânca orice dorești fără a trebui să ții seamă de vreo restricție dietetică.

 Însă, dacă tiroida ta suferă de o anormalitate, cum ar fi hipertiroidismul (atunci când această glandă produce mai mulți hormoni decât în mod normal) sau hipotiroidismul (atunci când tiroida produce prea puțini hormoni), va trebui să urmezi o dietă specială pentru a putea trăi o viață normală.

În acest articol îți vom prezenta câteva alimente ce pot regla tiroida în mod natural. Citește în continuare și o să le descoperi!

ALIMENTE CE REGLEAZĂ TIROIDA

1.    ALIMENTE CE AJUTĂ LA CONTROLAREA HIPERTIROIDISMULUI

O persoană suferă de hipertiroidism atunci când tiroida sa este suprastimulată și produce mai mulți hormoni decât în mod normal. Acest exces de hormoni stimulează metabolismul în mod exagerat, ceea ce poate duce la pierdere în greutate și a masei musculare.

Dacă și tu suferi de hipertiroidism, va trebui să consumi multe alimente energizante—în același timp urmând o dietă echilibrată, desigur. Ia aminte de următoarele:

  • Produse lactate: lapte, iaurt și brânză.Încearcă să consumi mult lapte și iaurt în mod regulat. Îți poți prepara o băutură pe bază de iaurt, lapte condensat sau lapte praf integral, pe care o poți adăuga unui smoothie, desert sau chiar unui castron de fulgi de ovăz sau cereale. Adaugă mereu lapte și iaurt în smoothie-uri și brânză în supele, salatele, pastele și sandvișurile pe care ți le prepari, astfel încât acestea să fie pline de calorii.
  • Alimente bogate în proteine: ouă, carne și pește.Poți să fierbi un ou și să-l adaugi unei salate, unui bol de paste, unei farfurii de supă sau unei rețete cu legume. La fel poți să faci și cu niște carne sau puțin pește, dar nu uita să menții porțiile mici. Încearcă diverse combinații de carne, pește și legume sau prepară-ți omlete și sendvișuri folosind aceste ingrediente. Mai poți încerca să bați un ou crud și să-l adaugi unui piure, sos, supe sau chiar smoothie. O să te simți mult mai bine cât de curând!
  • Uleiuri și grăsimi. Consumă smântână, unt, maioneză, ulei de măsline și alte alimente cu un conținut bogat de grăsime.
  • Le poți mânca crude sau le poți folosi ca ingrediente pentru diverse salate, supe și smoothie-uri.
  • Zahăr, miere, pâine și biscuiți. Încearcă să adaugi puțin zahăr sau miere smoothie-urilor, sucurilor sau deserturilor pe care ți le prepari, dar nu exagera. Pâinea și biscuiții din cereale integrale pot fi mâncate la micul dejun sau ca gustare și, dacă îți place, poți chiar servi pâine cu ciorbă.

2. ALIMENTE CE AJUTĂ LA CONTROLAREA HIPOTIROIDISMULUI

O altă anomalie ce poate afecta tiroida este hipotiroidismul, ce este cauzată de încetinirea producției de hormoni T3 și T4. Această afecțiune este însoțită de simptome cum ar fi oboseala, căderea părului, somnolența și chiar și luarea în greutate, în cele din urmă ducând la obezitate.

Dacă și tu suferi de hipotiroidism, este foarte important să consulți un endocrinolog. Numai un specialist poate monitoriza nivelul de hormoni produși de tiroida ta și prescrie un tratament adecvat.

În cazul hipotiroidismului, va trebui să urmezi o dietă strictă și echilibrată, ce să includă alimente din toate grupele principale: produsele lactate, legume, fructe, cereale etc.

ALIMENTELE BOGATE ÎN FIBRE DAR CU UN CONȚINUT SCĂZUT DE GRĂSIMI

  • Încearcă să mănânci carne slabă,cum ar fi cea de pui, vită, curcan sau iepuri. Și peștii albi sau albaștri și ouăle sunt opțiuni minunate. Consumă aceste alimente în porții mici, de trei sau patru ori pe săptămână.
  • Dacă vrei să consumi și produse lactate, asigură-te că acestea sunt iaurturi sau brânzeturi degresate sau cu un conținut scăzut de grăsimi.
  • În loc de zahăr, alegeștevie sau miere.
  • Crește-ți aportul zilnic de legume și fructe,în mod special cele ce pot fi mâncate crude.
  • Consumă doar o cantitate moderată de produse pe bază de cereale sau bogate în amidon,cum ar fi pâinea, cartofii, orezul și pastele.
  • Gătește numai cu ulei de măsline,dar nu-l consuma în exces.
  • Crește-ți aportul zilnic de apă.Bea multe ceaiuri și sucuri naturale.
  • Adaugă puțină zeamă de lămâie sau condimente mâncărurilor tale—o să te simți mai sătul(ă)!

CÂTEVA SFATURI FINALE

tiroida

  • Fiind o afecțiune mai greu de tratat, persoanele care suferă de hipotiroidism ar trebui să-și gătească mâncarea  cu aburi sau prin fierbere și să evite pe cât posibil alimentele prăjite, cu pesmet sau conservate pentru a proteja tiroida.
  • Va trebui să faci și mai multă mișcare,fie că e vorba de mers pe jos, jogging, urcatul scărilor, mersul pe bicicletă sau antrenamentul de forță.
  • Încearcă să mănânci de patru sau cinci ori în fiecare zi și să nu iei gustări între mese.
  • Pentru a menține funcționarea optimă a metabolismului, încearcă să nu sari niciodată peste o masă principală.

Sursa: dozadesanatate.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.