Într-o reflecție profundă despre discernământul în relațiile umane și raportarea sinceră la Dumnezeu, Părintele Calistrat Chifan atrage atenția asupra pericolelor încrederii greșite și superficialității duhovnicești. Mesajul său, adresat celor care caută răspunsuri în oameni mai mult decât în rugăciune, subliniază importanța tăcerii, a discernământului și a echilibrului între viața spirituală și realitatea cotidiană.
Citește și: Să NU puneţi două nume la copii! Unul şi ORTODOX! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două
„Povestindu-i altuia necazul tău nu faci altceva decât să îi dai prilej să te discute și să râdă! Toate problemele personale pe care le avem fiecare și pe care le-am discutat cu duhovnicul, nu cu nașa, nu cu vecina, nu cu mătușa, nu cu prietena… Pentru că ajungi într-o zi să spui „Vai cât am investit și m-a trișat!”, dar nu e vina ei, e vina ta! „Vai cât suflet am pus și m-a vândut!”… astea sunt prostii omenești! Tu, încrederea totală și inima totală trebuie să i-o dai lui Dumnezeu!
Stai și vorbește cu Maica Domnului la icoană și dacă nu îți răspunde ea nimic, răspunsul îți vine singur în minte! Tăcerea icoanei și a Maicii Domnului în fața ta când te vaiți de greutăți, este de fapt răspunsul la problemele tale! Taci și te roagă!
Vi s-a întâmplat vreodată să întâlniți persoane care vă spun lucruri simple…
” – Măi, dar eu te știam pe tine o fată simplă, elegantă, cochetă, frumoasă… Ce ai pățit de ai luat-o pe latura asta aiurea cu biserica?”
Sunt cazuri când unii chiar o iau aiurea cu biserica!
Pentru că unii au crezut că biserica este o portiță de salvare și au uitat că trebuie să mai fie și umani!
Dacă stai la biserică nu iei salariu, iei împărtășanie!
Trebuie să muncești ca să trăiești!
La biserică vii două ore la Sfânta Liturghie, dar în rest trebuie să te ancorezi în realitatea vieții, după proverbul care spune așa:
„Cereți și vi se va da, bateți și vi se va deschide, căutați și veți afla!”… căci „Înmulțirea Pâinilor” în pustie, a fost o singură dată, nu în fiecare zi!
– În momentul în care ajungem la cunoașterea de sine nu mai suntem orbi!
– Cu ce măsură dai cu aceea primești!
– Trebuie să-L cunoaștem pe Dumnezeu așa cum trebuie, nu așa cum vrem!”
Citește și: Cel mai greu păcat, veşnic fără iertare! Avertismentul Sfântului Arsenie Boca
Prin cuvinte directe și fără ocolișuri, Părintele Calistrat îndeamnă la sinceritate față de sine și față de Dumnezeu, arătând că adevărata călăuză nu este vorba omului, ci răspunsul tăcut, dar profund, care vine din rugăciune. În fața ispitelor lumii și a derutelor personale, soluția nu se află în părerile altora, ci în redescoperirea credinței autentice și a muncii cinstite.