Anchetă penală construită pe falsuri: Mitropolitul Longin și Mănăstirea Bănceni, vizați de poliție în urma unei manipulări lansate în Ucraina

Poliția din Bucovina a anunțat, pe 23 mai 2025, inițierea unei proceduri penale care vizează presupuse fapte ilegale în legătură cu orfelinatul aflat în apropierea Mănăstirii Bănceni. Decizia autorităților vine la doar două zile după ce un videoclip manipulator, prezentat drept o „anchetă jurnalistică”, a fost distribuit pe rețelele sociale și preluat rapid de mai multe publicații din Ucraina. Așa-zisa investigație, bazată pe interviuri anonime cu persoane mascate, a fost ulterior dovedită ca fiind un fals, iar acuzațiile formulate împotriva mitropolitului Longin s-au dovedit nefondate.
Conform poliției, „în timpul monitorizării rețelelor sociale, polițiștii bucovineni au descoperit o înregistrare video cu informații despre comiterea unor infracțiuni pe teritoriul orfelinatului de lângă una dintre mănăstirile din județul Cernăuți”. Acest videoclip, realizat de fotograful Edgar Calancha, a stat la baza unei serii de materiale publicate pe 21 mai de mai multe canale media ucrainene, care au lansat acuzații mincinoase și fără dovezi împotriva mitropolitului Longin.
În materialul video, Calancha intervievează indivizi anonimi care pretind că sunt foști locatari ai orfelinatului, prezentând povești despre presupuse abuzuri. Însă chiar de la începutul videoclipului, autorul introduce disclaimerul că „toate mențiunile despre persoane, evenimente sau organizații sunt fictive sau interpretate din surse deschise sub formă de satiră, ipoteză sau licență artistică” – o declarație care contrazice însăși pretinsa seriozitate a materialului. În ciuda acestui fapt, așa-zisa anchetă a fost preluată ca fiind autentică de unele platforme media, contribuind la propagarea unor acuzații complet false.
Orfelinatul de lângă Mănăstirea Bănceni a fost fondat în 1992 de ieromonahul Mihail – actualul mitropolit Longin – când acesta a adoptat o fetiță de șase luni bolnavă de SIDA. De-a lungul anilor, orfelinatul a crescut în amploare, devenind un centru de tip familial care găzduiește copii orfani sau abandonați, mulți dintre ei cu nevoi speciale sau infectați cu HIV. Complexul destinat copiilor a fost construit în satul Molnița, la 4 kilometri de mănăstire, și sfințit în 2002 de mitropolitul Vladimir al Kievului și al întregii Ucraine.
Copiii beneficiază de condiții decente de trai, îngrijire medicală, educație și sprijin social, fiind îngrijiți de personal calificat: călugărițe, educatori și profesori. De asemenea, Mănăstirea Bănceni a devenit, după izbucnirea războiului din estul Ucrainei, un refugiu pentru peste 8000 de persoane strămutate, iar în 2022 a primit 110 copii orfani din Kramatorsk.
În acest context, lansarea unui videoclip fals și preluarea sa de mass-media ca „anchetă jurnalistică” a fost percepută de mai mulți observatori ca o tentativă de discreditare a activității filantropice de la Bănceni. Ancheta penală anunțată de autoritățile bucovinene are rolul de a verifica faptele semnalate în mod fals și de a aduce claritate într-un caz în care, până în prezent, acuzațiile s-au dovedit a fi complet mincinoase.