Episcopul care zdruncină ATEISMUL: Ce spune despre cei care neagă existența lui Dumnezeu

În volumul Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, Episcopul Nicolae Velimirovici oferă o meditație profundă și emoționantă despre realitatea lui Dumnezeu și drama sufletului care nu-L cunoaște. Cuvintele sale devin un strigăt adresat celor ce neagă existența divină, dar și un îndemn pentru cei care caută sensul vieții și mântuirea. Iată integral fragmentul în care Vlădica Nicolae exprimă această reflecție duhovnicească:
Citește și: Arborii care „plâng” și azi pentru uciderea Sfântului Isidor: Minunea din Hios uluiește lumea
„Un prieten al dvs. vă spune mereu: «Nu există Dumnezeu!». Pe dvs. vă chinuie acest lucru ca o bătaie cu cnutul (n.r. ‒ bici făcut dintr-o curea de piele sau dintr-o funie, uneori cu multe sfârcuri prevăzute cu alice de plumb în vârf). Vă luptaţi pentru sufletul dvs. şi pentru viaţa dvs. Aţi priceput bine: dacă nu există Dumnezeul Cel viu şi atotputernic, mai tare ca moartea, atunci moartea e singurul dumnezeu atotputernic. Atunci toate făpturile vii din lume sunt jucării în ghearele morţii atotputernice, ca un şoricel în ghearele unei pisici flămânde.
Odată, tulburat, i-aţi zis sărmanului dvs. prieten: «Dumnezeu există, tu nu exişti!». Şi n-aţi greşit ‒ fiindcă cei ce se despart de Veşnicul Dătător de viaţă în această lume vor fi despărţiţi de El şi în cealaltă: şi astfel, nu vor şti nici aici, nici dincolo de Măreţul Făcător al tuturor făpturilor. Iar a fi despărţit de El este mai rău decât a nu exista.
În locul dvs., i-aş mai spune şi următoarele: Greşeşti, prietene, când spui că nu există Dumnezeu. Mai corect ar fi dacă ai spune: «Nu-L am pe Dumnezeu» ‒ fiindcă vezi şi singur că ceilalţi oameni din jurul tău Îl simt pe Dumnezeu, drept care şi spun: «Există Dumnezeu». Aşadar, treaba nu e că nu există Dumnezeu, ci că tu nu Îl ai.
Greşeşti ca un bolnav care ar spune: «Nu există sănătate pe lume». El poate spune, fără a minţi, doar: «Eu nu am sănătate», iar spunând: «Nu există sănătate pe lume îndeobşte», minte.
Greşeşti ca un orb care ar spune: «Nu există lumină pe lume». Există lumină, lumea toată e plină de lumină ‒ însă el, sărmanul orb, nu are lumină. Dacă ar fi să vorbească drept, ar putea spune doar: «Eu nu am lumină».
Greşeşti ca un cerşetor care ar grăi: «Nu există aur pe lume». Există aur; există şi pe pământ şi sub pământ. Cine spune că nu există aur nu spune adevărul. Ar spune adevărul dacă ar zice: «Eu nu am aur».
Greşeşti ca un răufăcător care ar grăi: «Nu există bunătate în lume». În el nu este bunătate, în lume este. Ca atare, nu ar greşi numai dacă ar spune: «Eu nu am bunătate».
Aşa şi tu, vecine, greşeşti când spui că nu există Dumnezeu ‒ căci dacă tu nu ai ceva, asta nu înseamnă că nu are nimeni sau că îndeobşte nu există. Sau cine te-a împuternicit, spune-mi, ca să vorbeşti în numele întregii lumi? Cine ţi-a dat dreptul să pui boala ta pe seama tuturor şi să arunci neputinţa ta asupra tuturor?
Iar de vei recunoaşte şi vei spune: «Nu-L am pe Dumnezeu», atunci vei spune adevărul şi vei rosti o mărturisire ‒ fiindcă au fost şi sunt oameni excepţionali, dar care într-adevăr nu-L au pe Dumnezeu. Dumnezeu, însă, îi are pe ei ‒ îi are până la ultima lor suflare. Dacă şi cu ultima suflare vor declara că nu Îl au pe Dumnezeu, atunci nici Dumnezeu nu-i mai are pe ei. Şi îi scrie la cheltuieli. Drept aceea te rog, prietene, pentru sufletul tău, pentru viaţa şi Împărăţia cea Veşnică, pentru lacrimile şi rănile lui Hristos: te rog, prefă mărturisirea ta de îndărătnicie în mărturisire de pocăinţă. Iar ceea ce trebuie să faci după aceea îţi va spune Biserica ‒ întreabă! Pace ţie şi binecuvântare de la Domnul!”
Mesajul Episcopului Velimirovici este un apel duhovnicesc pentru cei care se luptă cu îndoiala, dar și o chemare la pocăință pentru cei care și-au închis sufletul în fața adevărului. Cu o claritate de netăgăduit, el arată că absența lui Dumnezeu din viața cuiva nu este dovada inexistenței Lui, ci a unei suferințe personale ce poate fi vindecată doar prin întoarcerea la credință.