Mesaj dur de la Episcopul Ambrozie: „Liderul trebuie să-și iubească poporul”

În ziua de miercuri, 21 mai 2025, când Biserica Ortodoxă i-a cinstit pe Sfinții Mari Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială din orașul Mihăilești, fiind înconjurat de un sobor numeros de preoți și în prezența oficialităților locale, dar și a unei mulțimi de credincioși.

Citește și: Schimbare șocantă în legislația franceză: Bolnavii își vor putea lua viața singuri, cu aprobarea statului

La finalul slujbei, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat valoarea exemplului creștin oferit de cei doi mari sfinți împărați, dar și angajamentul viu al comunității locale în zidirea noii catedrale din Mihăilești, un proiect de amploare care poartă hramul Acoperământului Maicii Domnului.

„Liderul trebuie să-și iubească poporul, să știe să se lase sfătuit”

Reflectând asupra vieții Sfântului Împărat Constantin cel Mare, PS Ambrozie a accentuat trăsăturile esențiale ale unei conduceri autentice: discernământ, iubire și asumare. În cuvintele sale:
„Liderul trebuie să aibă o anumită distincție. Să-și iubească poporul, așa cum a făcut Împăratul Constantin cel Mare, să știe să se lase sfătuit, să nu plece urechea la sfaturile greșite. Trebuie să aibă acel dar de a deosebi duhurile. Și atunci va face toate lucrurile în perspectiva iubirii față de cei încredințați lui”, a afirmat ierarhul.

Continuând pe această linie, a tras un semnal de alarmă asupra crizei de autenticitate din societate și a denunțat lipsa de coerență între discursul public și faptele concrete:
„Rar mai vezi astăzi o persoană ale cărei fapte și vorbe să fie în concordanță. Partidele se schimbă, doctrina dispare, iar noi și Biserica încercăm să reamintim că suntem trecători și că valorile nu se negociază.”

O catedrală închinată memoriei celor strămutați de ape

Episcopul Giurgiului a vorbit cu emoție și fermitate despre lucrarea duhovnicească și comunitară reprezentată de noua catedrală ce se construiește în Mihăilești, descriind-o drept un act de reparație morală și spirituală pentru suferințele trecutului:
„Această catedrală este un act reparatoriu. Vor fi pomeniți toți cei care au fost mutați din casele lor, ai căror morminte nu au mai putut fi translatate. Este un proiect pentru care ne rugăm cu nădejde și pe care l-am încredințat unor preoți vrednici și distinși.”

În acest context, Preasfințitul Ambrozie a adresat cuvinte de înaltă apreciere părintelui Gabriel Sebastian Chirculeanu, parohul din Mihăilești și consilier eparhial, spunând despre el:
„Este cel mai distins dintre preoții distinși, cu o delicatețe și sensibilitate aparte, un dogmatist de excepție, cu o conștiință misionară și o cultură universală.”

Recurs la memorie și asumare în Anul Centenar al Patriarhiei Române

Referindu-se la contextul simbolic al Anului Centenar al Patriarhiei Române, PS Ambrozie a readus în conștiința celor prezenți jertfele clerului român din timpul prigoanelor comuniste și a îndemnat la continuitate prin credință și slujire:
„Au fost ierarhi scoși din scaune, preoți în temnițe, părinți trecuți în rândul sfinților. Dar Biserica a mers înainte și merge și astăzi. Și preoții noștri, bine pregătiți, fac lucruri extraordinare pentru societate. Din păcate, nu sunt întotdeauna văzuți sau apreciați.”

Mulțumire pentru preoți și fiii lor care le urmează calea

Preasfințitul a transmis gânduri de prețuire clerului prezent la eveniment – între care părintele Cristian Țârdea, părintele Răzvan Adrian Nicolae Petcu, părintele Eugen Țârdea și părintele Constantin Mihăiță – amintind cu bucurie și de elevii seminariști prezenți, fii ai unor preoți locali:
„Mă uit la copiii lor care cresc frumos. Ieri erau mici, îi luam cu mine la mănăstiri. Azi sunt seminariști, slujitori, viitori dascăli de cuget și simțire românească.”

Citește și: Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă, în 11 orașe, pentru a apăra familia: „Este comoara lui Dumnezeu”

În semn de recunoștință pentru dăruirea sa pastorală și contribuția la dezvoltarea spirituală a comunității, PS Ambrozie i-a oferit părintelui Chirculeanu o medalie jubiliară dedicată celor 100 de ani de patriarhat, împreună cu un tricolor care va fi arborat la noua catedrală. Mesajul său final a fost rostit cu solemnitate:
„Biserica este calea, adevărul și viața. Și nu putem rătăci.”

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.