Șapte persoane au fost condamnate pentru „mesaje cu conținut ofensator” la adresa ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris și a directorului artistic Thomas Jolly

Un caz judiciar cu ecou în spațiul public francez a fost soluționat luni, 5 mai, de Tribunalul corecțional din Paris, instanță care a emis sentințe în privința a 7 persoane acuzate că au transmis online mesaje adresate lui Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024. Dosarul a avut ca punct de plecare o serie de reacții apărute pe rețelele sociale în urma difuzării unui moment artistic considerat controversat de o parte a publicului, în special de grupuri cu poziții conservatoare sau religioase, potrivit publicației Le Parisien.

Citește și: A intrat să fure într-o zi sfântă, dar Sfântul Nicolae l-a prins în fapt: „L-a lovit peste obraz și a orbit pe loc!”

Persoanele trimise în judecată au fost sancționate prin pedepse cu închisoare cu suspendare și amenzi. Unul dintre inculpați s-a prezentat în sala de judecată, ceilalți fiind judecați în lipsă. Fiecăruia i-a fost impusă plata simbolică a câte 1 euro daune morale către Thomas Jolly, precum și participarea la un stagiu de cetățenie cu durata de 5 zile. În ceea ce privește sancțiunile individuale, 3 persoane au primit amenzi între 2.000 și 3.000 de euro, iar celelalte 4 au fost condamnate la pedepse cu închisoarea cu suspendare, cuprinse între 2 și 4 luni. Totodată, instanța a decis suspendarea timp de 6 luni a conturilor de pe platforma X (anterior cunoscută ca Twitter) pentru 2 dintre persoanele vizate.

Judecătorii au recalificat o parte dintre capetele de acuzare, reținând infracțiuni precum hărțuirea în mediul online și injuriile agravate. Într-un singur caz, s-a stabilit că a fost comisă o amenințare cu moartea, pentru care s-a aplicat o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare. Reprezentantul Ministerului Public a cerut anterior sancțiuni cu suspendare cuprinse între 3 și 8 luni, stagii de reeducare civică și interdicții temporare de acces la platforme online în cazul a 2 persoane. În același timp, acesta a atras atenția asupra climatului digital, în care exprimarea agresivă poate contribui la tensiuni în viața reală.

Apărările formulate în instanță au susținut că persoanele în cauză nu fac parte din organizații extremiste și nu sunt autori de profesie, ci utilizatori obișnuiți ai rețelelor sociale, care au reacționat într-un context de dezbatere amplă și sensibilă.

Mesajele analizate în cadrul procesului au inclus expresii publicate în luna octombrie a anului 2024, precum „poponar”, „Dumnezeu nu te va uita”, „Vei plăti pentru că l-ai insultat pe Domnul nostru Iisus Hristos”, considerate de instanță relevante pentru evaluarea acuzațiilor formulate. Thomas Jolly, în vârstă de 43 de ani, a depus o plângere în data de 31 iulie 2024, invocând „amenințări și injurii cu caracter homofob și antisemit”.

Citește și: Nu tot ce dai e pomană adevărată! Greșeala pe care o fac mulți după moartea celor dragi

Contextul general este legat de o scenă din cadrul ceremoniei intitulate „Festivitate”, în care au apărut mai mulți drag queens în jurul unei mese festive, moment interpretat de unele voci ca o aluzie la Cina cea de Taină. Thomas Jolly a declarat că scena nu a fost concepută cu intenții provocatoare sau blasfemice, ci a avut ca scop evocarea „unei mari sărbători păgâne închinate zeilor Olimpului”. În pofida acestor explicații, reacțiile din mediul online au continuat și au dus la declanșarea procedurii penale.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.