Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă, în 11 orașe, pentru a apăra familia: „Este comoara lui Dumnezeu”

Pe 17 mai, străzile capitalei georgiene Tbilisi, precum și ale altor zece orașe din țară, au fost inundate de zeci de mii de credincioși ortodocși care au participat la manifestările dedicate Zilei Curăției Familiale, o sărbătoare instituită în 2014 de Patriarhul Ilia, în opoziție cu Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei. Această zi, considerată de Biserica Ortodoxă Georgiană ca fiind o formă de promovare a unor stiluri de viață considerate imorale, a devenit un reper anual al reafirmării valorilor creștine în societatea georgiană, relatează orthodoxostypos.gr.
Citește și: Femeie din Brașov, bolnavă de 30 de ani, vindecată după ce a încetat să mai pună sinucigași pe pomelnic
Patriarhul Ilia sublinia încă din 2019 că această zi nu este o formă de agresiune împotriva nimănui, ci o expresie sinceră a preocupării pentru viitorul țării. Evenimentele din Tbilisi au debutat cu o slujbă religioasă în biserica Sfântului Gheorghe, oficiată de locțiitorul patriarhal, Înaltpreasfințitul Mitropolit Shio al Senaki și Tskhorotsku. În mesajul său adresat miilor de credincioși, Mitropolitul a reafirmat centralitatea familiei în viziunea creștină asupra lumii: „Aceasta este cea mai mare valoare și comoară pe care Dumnezeu a oferit-o omenirii”, a spus el, atrăgând atenția asupra unui „atac deliberat” actual împotriva familiei tradiționale.

În același discurs, Mitropolitul a explicat că menirea Bisericii este mântuirea sufletelor, iar familia este o „mică biserică” în care oamenii învață să se iubească și să se sprijine reciproc în acest efort spiritual. „Acesta este un loc, iubiți frați și surori, despre care Sfântul Ioan Gură de Aur spune că este locul în care Domnul locuiește. Este o mare școală a iubirii și a jertfelniciei, unde prin rugăciune unii pentru alții, prin răbdare și prin purtarea grijii unii față de ceilalți, învățăm iubirea, creștem duhovnicește și ne mântuim”, a adăugat ierarhul.
Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a salutat manifestațiile, apreciind că acestea demonstrează determinarea poporului georgian de a apăra până la capăt valorile tradiționale.

Procesiunile din cele 11 orașe au fost marcate de o participare masivă, în special din partea familiilor cu copii, accentuând caracterul profund comunitar și intergenerațional al acestui eveniment.
Apogeul manifestațiilor din Tbilisi a fost o rugăciune de mulțumire în Catedrala Sfintei Treimi, în cadrul căreia Mitropolitul Shio a ținut o nouă predică, de această dată axată pe gravitatea avortului. Într-un mesaj tranșant, ierarhul ortodox a afirmat: „Avortul este un păcat grav. Este uciderea unui om în pântecele mamei. În ciuda acestei situații alarmante, atunci când o națiune, o țară, nu ia măsuri, înseamnă că se află pe o cale autodistructivă și nimic bun nu o așteaptă. Prin aceasta, Îi spunem lui Dumnezeu că nu vrem viață…”
Continuând, Mitropolitul a explicat: „Așa cum există legi ale fizicii, a căror încălcare duce inevitabil la pagube mari sau chiar la moarte, tot așa există și legi duhovnicești. Încălcarea acestora provoacă daune sufletești, tulburare duhovnicească și moarte spirituală. O națiune care își ucide copiii nu poate merita fericire, mari biruințe, unitate sau supraviețuire.”

În fața acestui fenomen, Mitropolitul Shio a propus două direcții esențiale de acțiune pentru combaterea avorturilor în Georgia: în primul rând, derularea unor programe educaționale în școli, în cadrul cărora specialiștii să explice elevilor – în special fetelor – impactul psihologic, fiziologic și spiritual al avortului; în al doilea rând, adoptarea unei legislații mai stricte pentru a reglementa acest aspect într-un mod mai ferm.
Citește și: „Destinul nu există!” Avertismentul dur al unui călugăr despre voința lui Dumnezeu și alegerea omului
În final, ierarhul a făcut apel la o colaborare între Biserică și stat în vederea dezvoltării unor programe sociale comune menite să susțină valorile familiale și să răspundă concret acestei provocări majore pentru societatea georgiană.