Este CONFIRMAT: Corneliu Onilă, fostul episcop al Hușilor, a fost caterisit și exclus definitiv din slujirea Bisericii Ortodoxe

Situația fostului episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, condamnat definitiv la opt ani de închisoare cu executare, a generat numeroase întrebări în spațiul public, în special cu privire la statutul său eclesial actual și la prezența portretelor sale în bisericile pictate în perioada în care a condus Episcopia Hușilor. În acest context, STIRIPESURSE.RO a solicitat un punct de vedere oficial din partea Patriarhiei Române, prin intermediul Biroului de Presă, pentru a clarifica aceste aspecte sensibile care privesc atât imaginea Bisericii Ortodoxe Române, cât și aplicarea regulilor bisericești în astfel de cazuri fără precedent.
Reprezentanții Biroului de Presă al Patriarhiei Române au transmis următoarea precizare oficială: „Având în vedere faptul că, în ziua de 18 august 2017, episcopul Corneliu (Cornel) Onilă a înaintat Sfântului Sinod cererea sa de retragere din slujire, care a fost aprobată în aceeași zi (punctul 1 al hotărârii sinodale nr. 8788/2017), și că, din punct de vedere statutar, cererea de retragere din slujire este echivalentă cu caterisirea, în prezent Cornel Onilă este un ierarh caterisit, cu statut eclesial de monah, motiv pentru care el nu poate fi cercetat și judecat de Consistoriul Arhieresc Prim, care este unica instanță de judecare în fond a ierarhilor. La ședința de lucru din zilele de 1-2 iulie 2025, Sfântul Sinod va fi informat de către Cancelaria Sfântului Sinod despre condamnarea lui Cornel Onilă la o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, precum și despre faptul că, în prezent, Cornel Onilă este un ierarh caterisit, cu statut eclesial de monah. Locașurile de cult unde există portrete ale lui Corneliu Onilă pictate în perioada 2009-2017 sunt proprietatea unităților de cult (parohii sau mănăstiri) din Episcopia Hușilor, iar o eventuală intervenție asupra respectivelor picturi, în sensul de ștergere a acestora, trebuie făcută cu acordul Comisiei de Pictură Bisericească, cu aprobarea Chiriarhului eparhiei respective și cu respectarea legislației specifice în vigoare; totodată, trebuie spus și faptul nu există în tradiția eclesială ortodoxă practica de a elimina portretele unor ierarhi sau clerici sancționați de Biserică și/sau stat”.
În lumina acestei poziții oficiale, fostul episcop Corneliu Bârlădeanul, cunoscut în viața civilă ca Cornel Onilă, nu mai deține nicio funcție în ierarhia Bisericii Ortodoxe, fiind considerat caterisit, cu un statut canonic echivalent unui simplu monah. De asemenea, Patriarhia reamintește că, potrivit tradiției ortodoxe, picturile murale sau frescele cu chipuri de ierarhi nu sunt eliminate, chiar și în cazul unor sancțiuni bisericești sau condamnări penale, decât dacă sunt respectate rigorile procedurale și legale.
Cornel Onilă a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la opt ani de închisoare cu executare, menținându-se astfel decizia anterioară pronunțată de Curtea de Apel Galați. Acesta a fost trimis în judecată pentru fapte grave, între care viol și alte agresiuni sexuale. Totodată, instanța a decis interzicerea exercitării oricărei funcții publice timp de cinci ani după executarea pedepsei, precum și interdicția de a mai intra în contact cu victimele implicate în dosar.
Cazul său este strâns legat și de cel al fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, care a fost anterior încarcerat pentru șantajarea lui Onilă. Jitaru a fost condamnat, de asemenea, pentru viol și alte acte de agresiune sexuală, primind o sentință finală de 14 ani și două luni de închisoare, după o recalculare a pedepsei inițiale de 15 ani și patru luni.
Scandalul care a dus la demisia și caterisirea lui Onilă a izbucnit în vara anului 2017, când în spațiul public au apărut informații și înregistrări în care acesta apărea în ipostaze sexuale compromițătoare cu un minor, elev la acel moment la Seminarul Teologic Ortodox „Ioan Gură de Aur” din Huși. Acesta este astăzi preot într-o parohie din județul Vaslui, iar episodul a generat un cutremur fără precedent în rândul clerului ortodox român.
După ce a reclamat presupusul șantaj la Direcția Națională Anticorupție, Cornel Onilă s-a retras oficial din funcție în luna august a aceluiași an și s-a retras din viața publică, locuind în ultimii ani la Mănăstirea Văratec. Condamnarea sa, devenită definitivă în 2025, marchează o premieră în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române – fiind primul caz cunoscut de episcop ortodox condamnat penal pentru fapte de natură sexuală.