O femeie și-a donat organele, iar Biserica Ortodoxă a refuzat slujba de înmormântare, invocând o regulă foarte clară

Recent, în Grecia, jurnalista Christina Korai a vorbit public despre pierderea surorii sale și despre dificultățile apărute în organizarea înmormântării, într-un interviu acordat emisiunii Buongiorno, difuzată de postul MEGA. Potrivit declarațiilor sale, sora acesteia a murit, iar în urma decesului a fost donatoare de organe, gest care a contribuit la salvarea a patru persoane. Totuși, Korai susține că Biserica Ortodoxă a refuzat să oficieze slujba de înmormântare din cauza faptului că trupul surorii sale a fost incinerat, relatează enimerosi24.gr.
„Sora mea a donat organe… Iar Biserica nu acceptă să-i facă înmormântare”, a spus Korai, precizând: „Un om care a salvat 4 vieți… Din cauza incinerării, Biserica a refuzat să-i facă înmormântare”. Aceasta a declarat că a ales să organizeze singură ceremonia: „Am încălcat legea și i-am făcut înmormântare surorii mele”.
Biserica Ortodoxă a Greciei are o poziție oficială favorabilă donării de organe, văzută ca un act de altruism și iubire față de aproapele, însă păstrează o atitudine restrictivă față de incinerare. În mai multe rânduri, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia a afirmat că incinerarea este incompatibilă cu tradiția ortodoxă și, ca urmare, refuză oficierea slujbelor religioase pentru persoanele care aleg această formă de înhumare.
În cadrul aceluiași interviu, jurnalista a vorbit și despre cariera sa în presă, menționând că a fost de mai multe ori criticată sau presată pentru activitatea profesională. „Nu mă interesează deloc dacă reportajul meu deranjează. Am primit și telefoane, unii miniștri au cerut chiar să fiu concediată. Și ce s-a întâmplat? Prim-ministrul nu mi-a făcut reproșuri pentru criticile mele, cu excepția unei singure dăți. I-am spus că eu am dreptate”, a afirmat aceasta.
Korai a adăugat că începuturile sale în jurnalism au fost posibile datorită sprijinului material primit de la părinți. „Averea pe care mi-au lăsat-o părinții a fost ‘arma’ care m-a ajutat să vin din Didymoteicho la Atena, să lucrez la Eleftherotypia și să devin jurnalistă”, a spus ea. Despre pierderea părinților, a adăugat: „Pierderea părinților mei a fost o tragedie. Bunica mea spunea: «Nu-mi da, Doamne, mai mult decât pot duce». Durerea e cumplită, am făcut terapie psihologică de trei ori în viață.”