Motivul pentru care Steve Jobs nu si-a lasat copiii sa foloseasca iPad-uri

steve_jobs_and_family

Daca, la fel ca si noi, faci parte din generatia anilor ’80-90, pun pariu ca te-ai gandit adeseori asupra modului cel mai potrivit de a-ti creste si educa copiii in societatea de astazi (asta in cazul in care nu esti deja parinte).

Mai ales in materie de tehnologie, lucrurile s-au schimbat considerabil comparativ cu vremurile copilariei noastre.

In cadrul unui articol al ziarului The New York Times, reporterul Nick Bilton a declarat ca l-ar fi intrebat mai demult pe Jobs: „Cu siguranta copiii dumneavoastra sunt indragostiti de iPad, nu-i asa?”

La care Jobs a replicat:

„Nu au folosit niciodata astfel de gadgeturi. La noi acasa avem grija sa limitam expunerea copiilor la tehnologie.” In special in Silicon Valley, desprinderea copiilor de tehnologie a devenit un adevarat trend printre randurile directorilor tehnologici si inginerilor care isi protejeaza odraslele de efectele tehnologiei. Mai mult, isi trimit copiii la scoli non-tech, asa cum este Scoala Waldorf din Los Altos, care elimina complet folosirea computerelor in procesul de educatie, concentrandu-se exclusiv pe metodele clasice de predare si invatare.

Exista un citat care a fost scos in evidenta in ziarul The Times de catre Chris Anderson, director executiv al companiei 3D Robotics si tata a cinci copii. El explica mai indeproape motivele care ii determina pe cei care lucreaza in industria tehnologiei de calcul sa isi tina copiii la adapost de aceste inovatii.

„Copiii ne acuza pe mine si pe sotia mea de faptul ca avem o atitudine fascista si ca ne facem prea multe probleme legate de folosirea gadgeturilor, reprosandu-ne mereu faptul ca niciunul dintre prietenii lor nu are parte de un tratament atat de aspru in aceasta privinta… Dar actionam asa pentru ca am asistat la pericolele tehnologiei din prima linie. Am constatat efectele negative pe pielea mea, asa ca nu vreau ca si copiii mei sa fie afectati.”

Daca privim lucrurile prin prisma propriei noastre dependente de iPhone-uri si de alte gadgeturi, atunci este firesc sa ne facem probleme ca am putea sa ne educam copiii in spiritul unei vieti disfunctionale, scindate si complet lipsite de imaginatie si de creativitate atunci cand le punem la dispozitie astfel de dispozitive de la varste foarte fragede. Am fost ultima generatie care ne-am jucat afara la aer si nu in casa cu ochii atintiti intr-un ecran, iar asta s-a intamplat tocmai pentru ca nu am avut smartphone-uri si laptop-uri. Am invatat si ne-am distrat facand miscare, interactionand unii cu altii in mod direct si am preluat informatii din carti si socializand cu alti oameni, nu cautandu-le pe Google.

Tocmai acest caracter multilateral si holistic al educatiei noastre ne-a ajutat sa devenim oameni completi si inchegati. Avand in vedere toate aceste lucruri, ar trebui sa ne preocupe mai mult faptul ca ne privam copiii de libertatea de a sta ore in sir pe chat si de a juca in continuu „Candy Crush” daca nu le punem la dispozitie un smartphone, sau faptul ca i-am putea priva de o dezvoltare sanatoasa si mai autonoma prin decizia de a le pune la dispozitie un smartphone? In ceea ce ma priveste, consider ca Steve Jobs a procedat cat se poate de corect fata de copiii sai.

Asadar, data viitoare cand mai reflectezi asupra modului in care ai vrea sa-ti educi copiii, recomand sa te gandesti bine daca atunci cand le inmanezi un gadget le faci un bine sau, mai degraba, un rau. In loc sa-i educi de mici in spiritul tehnologiei, poate ar fi mai bine sa-i scoti de mana afara si sa te joci cu ei la aer liber. S-ar putea sa te urasca acum pentru asta, dar cu siguranta vor ajunge sa-ti multumeasca mai tarziu. Sunt convins ca, odata cu inaintarea in varsta, cu totii regretam timpul pierdut in lumea virtuala, timp pe care l-am fi putut petrece bucurandu-ne de natura, de soare si de compania oamenilor in carne si oase, si nu a eroilor din jocurile video. (Sursa secretele.com)

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.