Care sunt gradele de rudenie opritoare de căsătorie

casatorie

Gradele de rudenie sau rudeniile sunt de patru feluri:

A.1. Rudeniile de sange ( consangenitate ) in linie dreapta, care se opresc de la casatorie la infinit. Consangenitatea in linie dreapta se imparte in doua :

a. In linie dreapta suitoare, adica, tata- bunic – strabunic etc.
b. In linie dreapta coboratoare, adica tata -fecior – nepot -stranepot etc.

2. Rudenii de sange in linie colaterala, care se opresc de la casatorie pane la al saptelea grad inclusiv. Fratii de o mama sunt de gradul II de rudenie; verii primari sunt de gradul IV de rudenie; verii al doilea sunt in gradul VI de rudenie si nu se pot casatori unii cu altii; verii al treilea sunt in gradul VIII de rudenie si acestia au voie sa se casatoreasca intre ei. Fratii si verii de tata vitreg sau mama vitrega, nu se pot casatori intre ei tot pana la gradul VIII inclusiv. In cazuri de nedumerire se cere sfatul si dezlegarea episcopului locului.

B. Rudenii prin incuscrire. Membrii a doua familii incuscrite nu se pot casatori pana la al cincilea grad, inclusiv. Membrii a trei familii incuscrite nu se pot casatori pana la al treilea grad, inclusiv, dupa sinodul patriarhal din Constantinopol, din anul 997.

C. Inrudire spirituala, din botez si cununie, intre nasi, fini si rudele lor. Casatoria cu rude spirituale este oprita pana la gradul al treilea inclusiv. Nu se pot casatori nasul cu fina, cu mama sau cu fiica finei. Nu se pot casatori finul cu fiica nasului si fiul nasului cu fiica finei.

D. Inrudirea prin adoptiune ( infiere ) se opreste de la casatorie pana la gradul al treilea, inclusiv. In toate cazurile cei doi tineri, dimpreuna cu parintii lor, sunt datori sa consulte pe preot si sa asculte intru totul de randuiala Bisericii fixata de Sfintii Parinti si pastrata cu atata sfintenie de inaintasii nostri.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

8 răspunsuri

 1. sss spune:

  Buna ziua! Va rog sa ma sfatuti si pe mine cu in lucru serios: verii de al doile sunt de gradul VI si nu au voie sa se casatoreasca. Cei de al treilea sunt de gradul VIII si au voie.

  Cazul meu este intre, mai exact sunt var de al doilea cu mama EI, adica tata si bunica ei sunt verisori primari.
  Stiti cumva care este gradul nostru de rudenie si daca este permisa casatoria?
  Multumesc!

 2. Zaharia Ionut Andrei spune:

  sss vorbeste cu mai multi preoti si afla parerea lor. Mergi la biserica si cere sfat. Dar mai intai roaga-te sincer lui Dumnezeu sa iti arate voia Lui.

 3. Vali spune:

  Buna ziua!
  Am si eu o întrebare.
  Mama mea are un frate care are o sotie(matusa mea), ea are un frate care are doua fete. Ce grad de rudenie sunt cu fetele fratelui mătușii mele? Este permisă căsătoria?

  • eu spune:

   Tinere, sotia unchiului nu este ruda de sange cu tine, copii lor sunt rude de sange prin unchiul tau. Fratele acestei matusi , nu are a face cu amestecul de sange cu neamul vostru . Fetele nu au treaba cu amestecul de sange cu neamul vostru . Judeca si tu…

 4. Metatron spune:

  sss esti gradul 7 adica nu se poate.
  Vali intreaba un preot, iti ia 5 minute din viata, poti aborda orice preot din zona ta , ca preotii de asta sunt pe lumea asta, sunt pastorii nostri.

 5. Mary spune:

  Bunica din partea tatalui si mama copilului sunt verisoare. Mama si tata ce rude sunt de ce grad?

 6. Metatron spune:

  Mary, intreaba un preot, parca va e asa de greu sau aveti urat de preoti de veniti cu tot felul de astfel de intrebari, vrei intr-o chestie spirituala un mirean sa te ajute, cand ai cleric la tine in cartier, daca se strica ceva in casa , intrebi pe net ? ceva e stricat in tara asta ca oamenii nu cunosc randuiala lucrurilor, pentru fiecare problema este o rezolvare si un om care se ocupa de rezolvarea ei, Mary nu te supara pe mine dar suna si pentru ceilalti care citesc aici.

 7. Toader spune:

  Bună ziua am și eu o rugăminte dacă se poate un unchi de al meu frate cu mama are o fata din care si ia ere o fata ce grad de rudenie as eu cu fata lu verișoara mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.