Ce este Liturghia?

sfintele-daruri

Ce este Liturghia? Adunarea sfinţilor. „Acolo sunt sfinţii, Hristos. Uite, Cel pe care-L cauţi, închină-I-te!” Ce imagine minunată! Asta este Liturghia! Lucrul după care însetează un suflet, pen­tru care ne-am botezat, pentru care ne-am miruns, pen­tru care am fost chemaţi în Biserica Ortodoxă, îl găsim la Liturghie. Ceea ce citeşti în cărţile noastre, în Sfânta Scriptură, ai acum la Liturghie inaintea ta.

Dar chiar dacă înca nu Îl vezi, Cel pe care-L cauţi este aici. Închină-I-te! De aici vine şi faptul că, atunci când preotul ne binecuvintează, noi ne plecăm capul. Când Evanghelia iese la Vohodul cel mic, ne plecăm iarăşi capul, la fel ca şi la Vohodul mare. Ne închinăm neîncetat la acelaşi Dumnezeu, la toţi sfinţii, la întreaga Biserică, cu toate elementele ei văzute şi nevăzute, spuse şi auzite, săvârşite şi înţelese în ea.

Şi continuă: „Închină-I-te , mulţumeşte-I, odihneşte-te, inima mea, ai găsit ceea ce căutai!” Ce este Dumnezeiasca Liturghie, potrivit cu concepţia omenească? Este reprezentarea nesângeroasă a jertfei de pe Cruce a lui Hris­tos. Nu se numeşte însă jertfă de răstignire, ci Dumneze­iasca Euharistie (mulţumire). De ce se numeşte Dumnezeiasca Euharistie de vreme ce este jertfă, dăruire, rugăciune, doxologie, cină de taină, de vreme ce este de toate? Pentru că trăim realitatea în ghicitură, în chip mistic, în taină, o trăim ca în oglindă (1 Cor. 13, 12). Şi pentru că nu înţe­legem aceste lucruri, Dumnezeu ne cheamă de fiecare dată ca să-I mulţumim, pentru cele pe care nu le pricepem.

Ii mulţumim lui Dumnezeu pentru cele pe care nu le înţelegem, dar în mijlocul cărora trăim. Înţelegi cum iţi bate inima? S-ar putea să nu ştii nici măcar cum arată sau unde este. Nu se află exact acolo unde îi auzi bătăile. Înţelegi în ce fel e alcătuit sângele sau cum el devine lapte de mamă? Înţelegi moartea sau viaţa? Ce este acel ceva care face pleoapele să clipească? Înţelegi cum s-a născut înlăuntrul tău această bucurie neaşteptată sau această tris­teţe bruscă? Înţelegi cum creşti? Şi mai vrei să înţelegi ce se întâmplă la Liturghie? Şi totuşi, Îl trăieşti cu adevarat pe Dumnezeu. De aceea se numeşte Euharistie (mulţumire), pentru că stăm ca şi cum am înţelege şi Îi mulţumim lui Dumnezeu. Ca şi cum aş zice: „Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!” (Mc. 9, 24). Înţeleg, Doamne, ajută neînţelegerii inimii şi minţii mele!

Arhimandrit Emilianos Simonopetritul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.