Ce nu știți despre horoscop

Dacă tot de fiecare dată citiți bizarele preziceri astrale de la sfârșit de ziar, sau sunteți curioasă de – ce zi frumoasă vă dictează zodiile, ar fi foarte util să cunoașteți ce este de fapt, astrologia, pentru a fi siguri că purtați coarne, vărsați apă, vă îngemănați, sau tot dați din clești, cu un anumit scop… rațional.

I. Despre cele două curente astrologice

Astrologia își are originea în țările orientale: India, China, Mesopotamia, Egipt, Aztec. Conceptul de bază era următorul: stelele, planetele, sunt zei, care – prin poziționarea lor față de Pământ – ne influențează fiecare într-un anumit fel; în dependență de – anul, ziua și ora nașterii. Menționăm că oamenii de atunci, respectiv, se rugau la acești zei.
Mult mai târziu apare un alt soi de astrologie – astrologia occidentală, care are un substrat de ”știință”. Ea susține aceleași lucruri ca și astrologia primară, doar că e un pic mai dezvoltată. Ceea ce o deosebește de cea orientală este că – ea nu susține că planetele sunt zei, ci că au o anumită energie care se manifestă în același fel ca și la orientali.

II. Poate fi astrologia știință?

Răspunsul este negativ. Dacă am admite că stelele au o anumită energie, nu găsim calea prin care ea ajunge către oameni. Motivul? Se pare, că cel mai înrăit anti-astrolog a fost geniul român – Mihai Eminescu, care a scris:
”La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să-neajungă”
.

Profesorul Ghenadie Kalyabin, la această întrebare răspunde că: de la cea mai apropiată constelație, cea a centaurului, până la Pământ, sunt 4 ani lumină, ceea ce implică o extraordinară dificultate pentru eventuala ”energie cosmică”, ca să ne poată influența cu ceva.


III. Unele pronosticuri sunt adevărate

Când vorbim despre preziceri zi-de-zi – foarte mulți cad de acord că e o rată foarte mică de adevăr. În primul rând, formulările sunt de o natură imprecisă, ca atunci când ”prezicerile” nu se vor îndeplini, cititorul să nu arunce horoscopul la gunoi, ci să considere că această neîndeplinire a fost prezisă de asemenea. ”Unul dintre șiretlicurile prin care ”ghicitorii” ascund propriile eșecuri este următorul: ei nu afirmă că faptele pe care le ”văd” se vor întâmpla cu siguranță, nu susțin predestinarea absolută. Ei fac afirmații de genul: ”dacă vei fi tare, vei reuși să eviți eșecul pe care îl ”văd””, sau: ”dacă te vei ține pe aceeași linie, vei avea parte de succesul care mi se ”arată””.” (Danion Vasile, S.O.S. – ”Despre horoscop, cutremure şi ghicirea viitorului” – Editura Bunavestire, 2003). La această întrebare, cum explicăm adeverirea prezicerilor astrale, diaconul Andrei Kuraev a răspuns: ”Intrați în orice închisoare. Cei care sunt închiși de vreo câțiva ani au aceeași soartă. Ei ce, s-au născut într-o zodie?” (interviul Nataliei Cernîh, ”По Останкино танки плачут…”).

IV. Unele caracterizări ale oamenilor de o zodie, sunt adevărate

Pe bună dreptate – foarte puțin din caracterizările făcute de către astrologi au adevăr, și foarte multe dintre ele se potrivesc la oameni diferiți, care nu au nimic în comun cu zodia dată. Cel mai bine ar fi să faceți înșivă un experiment, să citiți caracteristicile la mai multe zodii, și să le comparați cu diverse persoane de mai multe zodii. Veți vedea că va fi ca un duș rece peste tot ceea ce ați crezut la început.

V. Astrologia e utilă în cunoașterea persoanelor

Mulți oameni utilizează astrologia spre a cunoaște oamenii cu care interacționează – la serviciu, la instituțiile pedagogice, etc. Acestor tipuri de persoane le recomandăm o știință cu adevărat, care se numește – PSIHOLOGIA. Prin câteva teste psihologice, prin câteva deducții simple, puteți ușor determina cu ce tip de persoane interacționați – care va avea o eficiență mult mai mare. Și nici nu va trebui să aveți de a face cu planete care se află ani lumină în depărtare de Pământ…

VI. Putem îmbina creștinismul cu astrologia?

Anumiți reprezentanți ai astrologiei consideră că aceasta poate fi îmbinată cu creștinismul. Consideră că putem merge la Biserică, și în același timp să fim și astrologi. De aceea menționăm anumite lucruri: în cartea Facerii – soarele și luna, nici nu sunt numite pe nume, ci ”luminătorul mare și luminătorul mic”, și sunt puse în opoziție cu concepția zodiacală – nu ca omul să le slujească, ci ca ele să-i slujească omului, prin lumina lor, spre ”cârmuirea zilei și a nopții” (Facerea 1:16), de asemenea omul a decis cum să numească toate animalele (inclusiv berbecul, racul, scorpionul), pentru a i se supune lui, ci nu invers (Facerea 2:19-20). Despre această deosebire colosală între închinarea creștină și închinarea păgână (politeistă, panteistă) – găsiți mai mult în ”Omilii la Facere” ale Sfântului Ioan Gură de Aur.

Cât despre Magii care au văzut în stele venirea lui Iisus Hristos, ei au văzut o stea mișcătoare (Dogmatica, Ioan Damaschin), care le indica drumul, respectiv nu e vorba de o stea obișnuită. Iar mentalitatea creștină fiind diferită de cea a magilor, presupunem că a fost o chemare a magilor către propovăduirea lui Mesia, ci nu invers. Reieșind că Dumnezeu a avut grijă și de cei care credeau în astre – le-a arătat și lor pe Domnul adevărat, i-a îndemnat să vină la El.

Fiind vorba de ”astrologi creștini”, pomenim unele versete din Sfânta Scriptură, referitoare la astre:

„Sau, privind la cer şi văzând soarele, luna, stelele şi toată oştirea cerului, să nu te laşi amăgit ca să te închini lor, nici să le slujeşti, pentru că Domnul Dumnezeul tău le-a lăsat pentru toate popoarele de sub cer. ” (Deuteronomul 4:19)

„Şi se va duce şi se va apuca să slujească altor dumnezei şi se va închina acelora, sau soarelui, sau lunii, sau la toată oştirea cerească, ceea ce eu n-am poruncit;

Şi ţi se va vesti şi vei auzi aceasta, să cercetezi bine şi de se va adeveri aceasta şi se va fi făcut urâciunea aceasta în Israel,

Să scoţi pe bărbatul acela sau pe femeia aceea care au făcut răul acesta la porţile tale şi să-i ucizi cu pietre. ”
(Deuteronomul 17:3-5) să nu uităm însă că acum Iisus Hristos a înnoit Legea, spunând: ”Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi”. (Ioan 8:5-7)

VII. Dacă doriți să fiți logici

Așadar, înainte de a citi orice material de astrologie, horoscop, etc, pentru a vă putea considera pe sine un om care are cel puțin logică elementară, va trebui să pargurgeți următoarele puncte:

1. Să credeți că planetele sunt vii
2. Să credeți că planetele sunt zei
3. Să vă rugați la acești zei, și să credeți că ei vă influențează

sau, să o faceți pe deștepții și:

1. Să credeți că planetele au energii

2. Că aceste energii ne dictează succesul material, succesul în relații interpersonale, dispoziția, zile norocoase, cifre norocoase, etc.

3. Că aceste energii ajung pe Pământ în decurs de minute, ore, deși planetele se află la ani luminăde Pământ.

Așadar, dacă totuși credeți în aceste lucruri – aveți o oarecare logică atunci când citiți prezicerile astrale.
Iar în caz că nu credeți în aceste lucruri – vă felicit – sunteți un om liber.

Articol relatat de portalul despreortodoxie.wordpress.com

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

 1. Culai Roman spune:

  …”La steaua care-a rasarit
  E-o cale-atat de lunga
  Ca mii de ani i-a trebuit
  Luminii sa ne-ajunga!”
  Ipoteza subliniata in articol eu o gasesc putin hilara! Sa presupunem ca cineva ne trimite o scrisoare de undeva de foarte departe, prin cineva care ajunge… cand ajunge… Oare in care moment ne va afecta sfaturile celui ce le-a scris: in momentul scrierii, sau in momentul citirii? Poate cel ce le-a scris, s-a sfarsit de mult. „Soarele” Hristos a stralucit lumii in mijlocul ei, in urma cu 2000 de ani. Si totusi, Lumina lui dainuie si va dainui peste veacuri…
  Cred ca privim cu mult prea multa usuratate astrologia ca stiinta, numai fiindca suntem tentati s-o desconsideram… Si totusi, toate apartin lui Dumnezeu. Toate au o noima si o regula in natura, nu fiindca asa vrea omul (sau nu vrea), ci fiindca asa a oranduit Dumnezeu in momentul creatiei Sale! Iar asta tocmai pentru a desavarsi lucrarea Sa perpetua care nu s-a terminat si nu se va termina vreodata. Daca astrele au sau nu au vreo influenta asupra caracterului fiintei umane, omul nu poate nici nega, nici confirma, fiindca aceste legi nu-i apartin lui. Evident, poate studia mii, sute de mii, milioane de cazuri, dupa care sa clasifice coincidentele in anumite regului. Evident ca omul se poate intreba IN DUH, de ce se intampla ce se intampla cand se intampla, si nu in alt moment? Iar Dumnezeu, care e bun si STIE, ii da omului sansa SA AFLE, nu pentru a se mari pe sine, ci pentru a da slava lui Dumnezeu, care-l intelepteste si il lumineaza. Prezenta celor trei magi, celebri in cunoasterea astrologiei, care pornesc la un drum lung, manati nu de orgoliul afirmarii lor, ci de Sfantul Duh, pentru intarirea Cuvantului si a Adevarului, este in sine tocmai binecuvantarea lui Dumnezeu pentru cei ce inteleg ca desavarsirea Naturii (si a influentei astrilor ceresti!) NU este aleatorie si intamplatoare, ci isi are izvorul in creatia lui Dumnezeu, la fel cum un bucatar creaza o noua reteta, prin adaugare de ingrediente…
  Posibilitatile de exceptie, ale unor anumite influente astrale, sunt extrem de rare. Iar asta e foarte clar ca au inteles cei trei magi, atunci. Daca Irod n-ar fi decis omorarea atator prunci nascuti in aceeasi perioada, in perimetrul Nazaretului, cu siguranta, ar fi fost printre ei si alti prooroci. Dar Dumnezeu a ingaduit asa, fiindca doar Unul era Fiul, si numai El trebuia sa se evidentieze. Destul a fost ridicarea Sfantului Ioan ca Inaintemergator Fiului. Singura exceptie banuita, este a lui Filip, „ascuns” sub smochin, nascut aproximativ in aceeasi perioada in acea zona! Nimeni altcineva! Oare intamplator? Ce este intamplator sub cer?
  E adevarat, chiar daca studiem stiintele (oricare ar fi ele), asta nu inseamna ca ne supunem orbeste regulelor care reies din ele, ca si „coincidente”! Daca omul s-ar supune regulei „Dupa fapta si rasplata”, probabil lumea ar disparea in foarte scurt timp. Proorocul David trebuia sa moara negresit. Si totusi, smerindu-se, Dumnezeu a schimbat destinul lui. Proorocul Iona a fost trimis la niniviteni sa le transmita sfarsitul. Si totusi, Dumnezeu i-a iertat, fiindca s-au smerit, punandu-l pe Iona intr-o lumina extrem de proasta, ca prooroc, care-si dorea acum moartea, fiindca inca nu intelesese ca rolul lui fusese pana la urma de… mesager special, prin mijlocirea caruia au fost salvate 120.000 de suflete cu dobitoacele lor!
  Astrele si toate in Univers, se supun lui Dumnezeu. Inclusiv micii meteoriti, prin care au fost nimicite Sodoma si Gomora. Au mai cazut si alti meteoriti, prin alte locuri ale Pamantului, iar daca Dumnezeu ar fi vrut sa pedepseasca si sa nimiceasca, nu i-ar fi fost greu. Tocmai de aceea, omul ar trebui sa inteleaga ca singura forma prin care poate afla pacea si siguranta sa si a celor ce vin dupa el, este credinta totala in Dumnezeu si smerenia pentru greselile trecutului.
  Faptul ca ma recunosc un „berbec” in caracterul meu, fiind constient ca cea mai grea povara este… nerabdarea, nu ma scuteste de vreo raspundere si nici nu-mi da sentimentul de pedeapsa sau privilegiu. Sunt o zamislire ca oricare alta, dupa singura lege a zamislirii, si poate tocmai de aceea ar trebui sa inteleg ca anumite slabiciuni sunt mai intense decat altele. Si asa cum eu ma lupt cu nerabdarea, altul se lupta cu marirea de sine, iar altul cu agonisirea… Si eu, si ceilalti, suntem datori sa stapanim slabicinile, sa multumim lui Dumnezeu pentru grija si sa ne smerim pentru acele perioade in care nu am fost capabili sa ne controlam!
  Asadar, sa nu facem din astrologie un scop in luarea deciziilor zilnice, spre bucuria vrajmasului, dar sa recunoastem ca toate in Univers, Dumnezeu le-a creat cu un scop, nimic nu este haos, ci armonie si desavarsire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.