Ce se întâmplă cu cei care nu țin post

Avertizand asupra pericolelor, și chiar a pericolului de a neglija postul, Sfantul Ambrozie de la Optina scria că:

„Cei care, cu indrazneala si cu bună știință, încalcă regula postului, sunt numiti dușmani ai Crucii, slujind unui zeu, anume… pantecelui lor”.

Avertismentul sfantului face trimitere, desigur, la un pasaj din Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel, Capitolul 3, pe care credem ca este bine sa vi-l amintim, spre intarirea acestor spuse, la inceputul acestui Sfant si Mare Post al Pastelui:

„17. Fraţilor, faceţi-vă urmăritorii mei şi uitaţi-vă la aceia care umblă astfel precum ne aveţi pildă pe noi.

18. Căci mulţi, despre care v-am vorbit adeseori, iar acum vă spun şi plângând, se poartă ca duşmani ai crucii lui Hristos.

19. Sfârşitul acestora este pieirea. Pântecele este dumnezeul lor, iar mărirea lor este întru ruşinea lor, ca unii care au în gând cele pământeşti.

20. Cât despre noi, cetatea noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm Mântuitor, pe Domnul Iisus Hristos,

21. Care va schimba la înfăţişare trupul smereniei noastre ca să fie asemenea trupului slavei Sale, lucrând cu puterea ce are de a-Şi supune Sieşi toate”.

Articol relatat de agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

loading...

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

 1. Liliana spune:

  Preotii astia daca si-ar rupe spatele muncind nu ar mai vorbi asa despre post ! As vrea sa ii vad pe ei mergand la munca cu mancare de post care iti ia toata vlaga !
  .

  • Admin spune:

   Nu ai tu idee cat muncesc calugarii in manastiri, mancand o zi intreaga doar un mar si doua feli de paine! Hrana lor e rugaciunea. La tine, daca mintea iti este la ce face altul, e clar ca ai o mare povara pe firavul tau spate. Domnul sa-ti ajute si sa te lumineze!

  • Ecaterina spune:

   Postul îl ține fiecare dacă poate și cât poate!”Nu e păcat ce bagi în gură ci ceea ce scoți pe gură!”Important este să fim OAMENI!Dumnezeu ne cunoaște foarte bine pe fiecare!Călugării au o viață diferită de a noastră,nu au familii cărora să le dea de mâncare,griji zilnice.. Nu putem face astfel de comparatii cum nu trebuie să judecam…

   • Mara spune:

    Postul….trebuie sa ne STRADUIM sa-l tinem! Nu este pacat sa NU ti-I post, dar daca te ingrijesti de ceea ce scoti pe gura din frica ptr. D-zeu…..trebuie sa impletesti aceasta cu postul rugaciunea, Sf. Taine si toate celelalte! E foarte nepotrivit sa compare calugarii cu noi, cu viata noastra pacatoasa. Ei au o alta randuiala si te asigur ca asa cum „nu au familii carora sa le dea mancare”…..au griji zilnice mult mai grele decat ale tale! Ei ne hranesc pe noi toti, duhovbiceste! Ei ne dau noua lumii, hrana dumnezeiasca. Mai pe-ntelesul tau….. rolul lor este sa se roage ptr. intreaga lume zilnic, altfel NU se mantuiesc. Ar fi multe de spus, dar cu „caldicei” ca tine, care se duc la Biserica din Pasti in Craciun…… slabi sorti de izbanda!!! Citeste si cauta-ti un duhovnic bun, asa vei intra in Tainele Sf. Post si vei invata sa nu judeci, ceea ce tocmai faci!!!

  • Iosif pelerinul spune:

   Si vwgwtarienii cum pot muncii,nu dati vina pe tot ce nu va convine,postul este din vechime si se poate munci si mânca imm același timp,dar sa nu uitam ca postul nu e doar abtinere de la mâncare,este si ceea ce scoatem pe gura,cuvinte care vin din inima,gânduri wtc

 2. florin spune:

  Eu am familie,munca fizica,griji cotidiene si nu mi-e greu sa tin post;nici mie nici familiei mele;si suntem sanatosi SLAVA DOMNULUI NOSTRU.

 3. Metatron spune:

  Liliana nu te supara dar cred ca esti cu treaba pe aici si esti rau intentionata, dupa cum vorbesti se vede ca nici macar nu ai calcat intr-o curte de manastire, apoi sa mai stai de vorba cu un calugar, eu am avut ocazia si calugarul din fatza mea care a venit din gradina manastiri, murdar cu pamant, vadit obosit si transpirat, cu zambetul pe buze ma servit (pentru ca aveau un loc unde vindeau carti, cruciulite si alte obiecte de cult) si crede-ma ca nu avea mai mult de 50-60 kg cu hainele de pe el( si nu de-la prea multa ghiftuiala era asa „gras”), deci ai grija cand faci anumite afirmatii despre calugari ca ei sunt soldatii in prima linie in lupta asta spirituala contra raului.
  Pace voua tuturor si luminare la minte sa numai ne facem judecatori uni asupra altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.