Cea mai mare greşeală pe care un bărbat poate să o facă în relaţia cu o femeie

Cum vedeaţi femeia la 20, la 30 de ani şi cum o vedeţi acum?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu acelaşi respect. La 20 de ani nu eram preot ci mă pregăteam să finalizez stagiul militar. Furat de perspectiva unei admiteri la teologie am descoperit teologia Maicii Domnului, care mi-a reconfigurat respectul pentru femeie. La 30 de ani, preot, acest respect s-a configurat într-o icoană nouă. Bunicii, mamei, sorei şi soţiei mele s-a adăugat fiica mea, o feminitate fragilă şi minunată, cum a rămas până astăzi.

Ce aţi căutat mereu la o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Decenţa. Linia unei culturi interioare cuminţi. Frumuseţea cuminte, lipsită de vulgaritate.

Ce nu aţi înţeles niciodată la o femeie, părinte Constantin?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: De ce suportă la nesfârşit măgăriile unui soţ violent, de exemplu, punând dinainte nevoia de a avea tată pentru copiii săi. Un tată violent distruge pacea casei şi fură copilăria pruncilor săi. Iar femeii îi distruge feminitatea, darul de preţ al unicităţii ei creatoare.

Care este cea mai mare greşeală pe care un bărbat poate să o facă în relaţia cu o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Orice greşeală în raport cu exigenţele unei femei e mare. Nu există relaţii umane perfecte, dar tensionarea pe imperfecţiuni naşte frustrare şi fracturi sufleteşti majore.

Părinte, dar cea mai mare greşeală a femeii în relaţia cu bărbatul?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Să-l anuleze cu pretenţii absurde. Distrugând tocmai libertatea reacţiei, a voinţei care limpezeşte iubirea.

Există femeia ideală? Cum arată ea?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu riscul de a supăra comentatorii încinşi în cuptorul valorilor moderne, cred că Maica Domnului este un astfel de Model ideal. Nu uit că Hristos Însuşi socoteşte Biserica Sa drept Mireasă. O feminitate transfigurată în iubire. Pământean vorbind, raţional, cred că fiecare poartă cu sine un model feminin care prinde contur prin maturizare şi răbdare. Orice fetiţă se visează prinţesă, orice femeie regină. E limpede că împlinirile ţin de Cer.

Sunt femei pe care le-aţi luat ca model, părinte conferenţiar?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Sigur. Povestesc ca bunica, zâmbesc ca mama, raţionez ca Doamna mea de Matematică din Liceu. În plan duhovnicesc sunt marcat de modelul Maicii Ierusalima de la Tismana. Apoi sunt câteva autoare de psihologie (Lita Basset) ori literatură (Julia Navarro) la care mă raportez cu mare bucurie. Modelul pedagogic l-am descoperit în Africa, în Ghana. Sub un copac umbros, duminica dimineaţa, o Madame- învăţătoarea satului, cântând lui Dumnezeu cu pruncii. Ca un oftat de fericire.

Cum vi se pare că e reprezentata astazi femeia in societate? E ea egala barbatului?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: E greu de răspuns. Pentru că exigenţele acestei egalităţi sunt modificabile aproape în permanenţă. Eu cred că femeia depăşeşte bărbatul. Când se mulţumeşte doar să-l egaleze îmi pare că pierde perspectiva. Mă întreb mereu dacă urletul unui şef de multinaţională pentru a împlini targetul zilei e mai important decât surâsul cu miros de lapte al pruncului. Fără ca această întrebare să trimită femeia la cratiţă. E un duh de ocrotire ce face din femeie scară spre cer. O fragilitate plină de forţă.

Ce sfat i-aţi da unui tânăr de 20 de ani, în privinţa relaţiei cu femeile, părinte?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Temperanţă şi respect. Orice forţare naşte răni. De cele mai multe ori greu vindecabile. Ori chiar nevindecabile. Să-şi crească iubirea în decenţă.

Articol relatat de portalul gandul.info

loading...

De asemenea, ai putea dori...

15 răspunsuri

 1. Ion Ion spune:

  Pacat ca acest parinte nu explica cu Sfintele Scripturi ci inventeaza tot felul de definitii dupa experienta dansului de viata, ori dansul ar trebui sa dea definitiile din Sf. Scripturi. Urmarindu-l pe dansul in tot felul de materiale video sau scrise am observat ca in general ia partea femeilor, facandu-le astfel pe plac, iar pe barbati ii trateaza ca si cum ar fi niste betivi, neseriosi sau orice altceva si nu Iisus-ul din familia sa dupa cum scriu scripturile. De altfel nu-i singur dintre preotii ortodoxi care se poarta astfel. Nu mai vorbim de felul sau cotzcar si sugubatz de a prezenta lucrurile. Pe mine altfel nu ma deranjeaza felul dansului stiind ca pana la urma va plati pentru ceea ce face, dar e pacat mai ales pentru ca va plati si familia dansului si oamenii care-l urmeaza. Daca ar fi sa dau unsfat oamenilor ar fi urmatorul: CITITI SFINTELE SCRIPTURI. NOUL TESTAMENT ar fi destul pentru a intelege Adevarul. Bunul Dumnezeu sa ne dea la toti intelepciunea de care avem nevoie pentru Al Intelege si Al putea urma !

  • DitaHolmes spune:

   nici cu cel intervievat nu sunt neapărat de acord, dar cu tine nici atât. mai citește încă o dată Scriptura, dar cu atenție, și vei vedea că bărbatul nu e nici pe departe Iisusul familiei
   Nu vorbim de modul abalfabet în care masacrezi limba română

  • Alt Ion spune:

   Pacat ca sunteti asa de serios. Nu va deranjeaza felul dansului pentru ca stiti ca „va plati” sau pentru ca chiar nu va deranjeaza? :))) Biserica Ortodoxa traverseaza vremuri grele, incruntarea canoanelor ar indeparta oamenii actuali de Biserica, nu i-ar atrage, deci stilul parintelui e binevenit. Iar ce spune e fundamentat pe iubire, la fel ca si ce spune Sf. Ap. Pavel – iubirea femeii de catre barbatul ei.

  • David spune:

   Cu ce te-a apropiat de rai comentariul asta? Sunt tare curios cum explici asta – scripturistic vorbind, bineinteles.

   Pui de smecher ce esti.

  • Mill spune:

   Ce-i drept,cineva tre să fie oleacă şi de partea femeilor,cu toate că eu le văd azi f.f.f.pretenţioase,cu toate că au ele un şiretlic că nu recunosc.Chiar părintele declară în interviu că femeile sunt pretenţioase.Aici sigur se referă la femei ce sunt casatorite cu bărbaţi credincioşi,harnici,nefumători,familişti,nebeţivi..cărora nu ai avea ce pretenţii să le inventezi.Sf.apostol şi evanghelist Luca a fost singurul dintre cei 4 care a vorbit mult despre femei

 2. nutu constantin spune:

  Educatia se face in familie chiar de la varste fragede. Deprinderile se formeaza prin repetitiie continua dar diversificata pentru a nu plictisi si instala rutina(rugina).

 3. Cristian spune:

  Din cauza unor isterici ca voi, tineretul continua sa se indeparteze de biserica, s o ignore! Acest preot nu e mai bun ori mai rau ca altii, insa spune lucrurile pe intelesul tuturor ! Comentarii de genul: „nu ma deranjeaza pt ca oricum o sa plateasca….” reprezinta exact tipul de fals credincios care crede ca habotnicia, o atitudine sobra il va duce in Rai ! Credinta nu inseamna indarjire, aratat cu degetul samd. Nu mai judecati voi pe unul sau altul, pt ca daca sunteti cu adevarat credinciosi, stiti ca nimeni n are dreptul sa judece. Urata e credinta unora care se cred mai credinciosi ca Papa!

 4. Jan pusca spune:

  Datoria preotului este sa propovăduiască Cuvantul lui Dumnezeu asa cum este el in Biblie, nu sa-l adapteze dupa vremuri dupa numărul credinciosilor sau dupa cum le place celor care il asculta.

 5. mishu spune:

  foarte deschis discursul parintelui. imi place ca imbina placut invataturile ortodoxe cu lumea de azi. in felul asta apropie pe cei care nu sunt asa familiarizati cu limbajul religios. multumim parinte si putere in continuare! si sa va ganditi la cei care va asculta , sa nu va lasati influentat de criticii care oricum ati da-o ei o tin pe-a lor cu indarjire.

 6. Jorjette spune:

  E intr-un fel firesc sa ia partea femeilor care atatia ani au fost, si inca sunt socotite inferioare. Chiar o interpretare nepotrivita a Bibliei duce la aceasta deteriorare a femeii.

  In urma cu cativa ani am trecut pe strada pe langa un barbat si mi-a spus cu foarte multa ura evidenta fata de femei „Piei satana”. Mai sunt oameni in perioada noastra care inca mai cred ca femeia vine de la satana, va dati seama? Problema nu este asta, ci faptul ca ei aleg sa traiasca o suferinta atat de mare.

  Sunt atatia Sfinti parinti care vorbesc din experienta lor proprie si din propria conexiune cu divinitatea, de ce nu ar face-o si acest preot la fel cum si altii o fac. Cand mergem la Biserica, predica nu este altceva decat o interpretare a Bibliei si nu numai, interpretare facuta de fiecare preot in parte.

 7. ViorelCristian spune:

  Zici că n-a citit Ep.Sf.ap.Petru cap.1 alin.1-6 sau Ep.1 Timotei cap.2:9-15 sau Corinteni 11:3, 1 Corinteni 14:34-35, Efeseni 5:22-24. Sau poate le-a citit dar le trece cu vederea și uite așa femeia devine „bărbată” iar bărbatul devine fetelce.

 8. Hrisanta spune:

  Să-i dea Dumnezeu sănătate părintelui, că face educație unor bărbați la modul cel mai plăcut cu putință! Este clar că sfinția sa cunoaște bine suferința multor femei care nu au parte de respect, de iubire, de recunoștință! Doamne ajută să sporim faptele bune fără încrâncenări, fără nicio răutate, doar cu iubire și recunoștință! Amin!

 9. neghiob spune:

  Sa va mantuiasca bunul Dumnezeu pe toti! Manca-v-ar Raiul, cum ar spune Parintele Cleopa

 1. 31 decembrie 2016

  […] conf. dr. Constantin Necula a vorbit, într-un interviu pentru gânduridinierusalim.ro despre cea mai mare greşeală pe care un bărbat poate să o facă în relaţia cu o […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.