Cum este corect să ne adresăm părinților noştri: tu, matale, dumneata? Vedeţi răspunsurile duhovnicilor la cele mai neaşteptate întrebări ale copiilor

calugar-monah-preot

Răspunsul părintelui Ioan Creţu din s. Alexeevca, r-nul Edineţ:

Părinților este bine să ne adresăm cu matale, dumneata. De ce? Să medităm împreună.

Atunci cînd ne adresăm părinților matale, dumneata evident că manifestăm o atitudine de respect. Cînd spunem părinților tu, sigur în aceste cazuri noi uităm diferența de vîrstă și dorim să fim egali cu ei, ceea ce nu este corect. Astăzi copiii vor să pară mai deștepți decît cei vîrstnici, însă uită că înțelepciunea vine o dată cu anii. Dacă cunoști multe limbi și posezi calculatorul, încă nu înseamnă că ești mai înțelept decît o bunică de la sat. Știați că în Biblie este indicată o poruncă pe care dacă o vom respecta ni se făgăduiește că vom trăi mulți ani și vom fi fericiți? Interesant, care este această poruncă?! Să deschidem Biblia la Cartea Ieșirea capitolul 20, versetul 12 și să citim: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mulți ani pe pămînt”.

E bine să ştii că aşa cum te comporţi tu față de părinții tăi, așa se vor comporta și copiii tăi față de tine.

De ce nu e bine să strivesc o omidă dacă asta tare vreau?

Da, nu e bine să strivești nici măcar o omidă, numai din motivul că tare vreai. Nu întotdeauna tot ce vrem ne este de folos. Faptul că iubești să strivești viețuitoarele demonstrează că inima ta este împietrită, că iubește să provoace durere. Nu este bine. Dumnezeu este Iubire și are milă față de oameni. De aceea și noi oamenii trebuie să fim iubitori și milostivi, căci astfel ne vom asemăna cu Dumnezeu. Dar cît de frumos este să fim asemenea lui Dumnezeu! Chiar Iisus Hristos ne-a spus să fim desăvîrșiți așa cum Tatăl Ceresc desăvîrșit este. Îți dai seama, noi oamenii suntem chemați să fim sfinți și desăvîrșiți! Trebuie să educăm aceste virtuți în sufletul nostru. Dar despre care milă poate fi vorba atunci cînd copii ucid insectele neajutorate, păsările, chinuiesc animalele? Altceva este în cazul cînd stropim copacii fructiferi și-i curățim de omizi pentru ca ei să ne dea roadă. În aceste situații se poate de luptat cu omizile. Dar e bine ca atunci cînd vom culege fructele să nu uităm să împărțim și celor nevoiași. Dar așa fără nici un motiv nu este bine să ucidem nici o insectă. Nu noi i-am dat viață. Încearcă și crează tu din nimic o omidă vie! Vei reuși? Sigur că nu! Atunci n-ai dreptul să strivești ceea ce nu-ți aparține, așa doar că-ți place. Și să nu uităm că oamenii în fața lui Dumnezeu sunt tot atît de mici și neajutorați cum sunt insectele față de noi.

Ca să înțelegi mai bine răspunsul citește poezia de mai jos.

Ochiul lui Dumnezeu

Nimănui să nu-i faci rău

Că te vede Dumnezeu,

Tu, cînd vezi un vierme mic,

Nu-l strivi, nu-i fă nimic.

Rău nu-ți face nici un pic

Să nu-i faci nici tu nimic,

Cît îl vezi de mititel

Dumnezeu știe de el.

Firul ierbii îl hrănește

Iar roua îl răcorește

Lasă-l și nu-i face rău,

Că te vede Dumnezeu.

Articol relatat de copilortodox.wordpress.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.