Cum este preparat salamul? Ce ingrediente periculoase poate conţine?

salam_39974400

Mezelurile și preparatele din carne sunt extrem de gustoase și aproape că nu lipsesc din alimentația românilor, deși specialiștii în nutriție spun despre ele că sunt extrem de nocive.

Unul dintre mezelurile frecvent consumate este salamul, ale cărui ingrediente variază de la producător la producător. Însă, câți dintre noi știm cum este preperat salamul și ce ingrediente intră în compoziția acestuia?

Selectarea și tranșarea cărnii

Angajații fabricii sortează carnea şi o taie în bucăţi de mărimea unei mandarine. Practic, se alege carnea roşie, sau slabă de pe toate părţile anatomice ale scroafei. Se foloseşte mai multă sau mai puțină grăsime, în funcție de producător și calitatea salamului.

În general, salamurile de o calitate îndoielnică conțin foarte multă grăsime, mai exact grăsime multă, șorici mult și foarte multe grăsimi saturate care îngrașă și cresc nivelul colesterolului.

În cazul altor salamuri, de exemplu, se foloseşte doar carne de scroafă pentru că este mai dură şi potrivită pentru mezelurile crud uscate.

Salamul uscat este pus la zvântat

După ce carnea a fost tăiată cuburi, se pune câteva ore bune la uscat, la deshidratat, într-o încăpere extrem de ventilată, unde aerul rece iese cu presiune foarte mare din zeci de conducte.

Tocarea și adăugarea ingredientelor

Se aduce carnea în camera malaxorului, unde se toacă la o mărime specifică și se adaugă ingredinetele precum sarea, condimentele și alte arome.

Formarea batoanelor

După ce carnea și ingredientele au fost bine amestecate, ele intră într-un aparat special, un tub lung ce transportă carnea către membrane și se formează astfel batoanele de salam.

Afumarea salamului

După ce se formează batoanele, salamul întră din nou la zvântat și ulterior în camere speciale unde se afumă, dacă este cazul.

Unii producători de salam folosesc lemn de fag pentru afumarea cărnii, care conferă o aromă foarte plăcută (de exemplu, salamul de Sibiu), în timp ce alții afumă industrial carnea într-o camera unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile. în alte cazuri, se adaugă agent de afumare.

Ce intră în compoziția unui salam

În funcție de producător și calitatea salamurilor, ele pot conține 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imită gustul condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitraţi, pastă de usturoi și zahăr.

De exemplu, 80% dintre ingredientele salamului Victoria sunt nocive și în mare parte necunoscute pentru consumator: carne de porc, slănină, apă, proteină vegetală din soia, amidon alimentar, sare, condimente şi extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfaţi de Na, K, Ca, citrat trisodic) aromă şi potenţiator de aromă (glutamat de sodiu) antioxidant (izoascorbat de Na), agent de îngroşare (caragenan, gumă Konjak), dextroză, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

Drept urmare, specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm mezeluri cu moderație sau, pe cât posibil, să le excludem complet din alimentație.

Sursa: clicksanatate.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.