Cum trebuie sa se pregătească cel care vrea să se împărtășească

teofil12

Cel care vrea sa se impartaseasca in fiecare duminica la Sfanta Liturghie trebuie sa duca o viata corecta, nu trebuie sa se pregateasca in mod special pentru asta, pentru ca impartasirea cu Sfintele Taine nu-i o recompensa, ci e un ajutor. Si atunci, daca duci o viata corecta, te poti impartasi, cu binecuvantarea duhovnicului, de cate ori vrei sa te impartasesti sau de cate ori iti da duhovnicul voie sa te impartasesti. Liturghia e facuta ca oamenii sa se impartaseasca, nu ca sa nu se impartaseasca. De ce e indemnul: „Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste”, ci ni se da si indemnul sa ne apropiem.

Nu trebuie sa amanam: ca lasa, ca alta data, ca sa vedem, ca ce-or zice cei din jur… Atunci, daca avem socoteli de felul acesta, intr-adevar nu suntem vrednici sa ne impartasim. Dar daca tinem la darul lui Dumnezeu si stim ca din asta primim un ajutor de la Dumnezeu, putem sa ne impartasim, cu binecuvantarea, cu dezlegarea duhovnicului, fara nicio problema.

Iar pregatirea pentru Impartasire este la fel cu pregatirea pentru moarte. Cum e pregatirea pentru moarte? Nu te pregatesti anume pentru moarte, ci traiesti o viata pe care pe care sa o binecuvanteze Dumnezeu, traiesti o viata cu care sa te poti prezenta si inaintea lui Dumnezeu, si inaintea oamenilor, si inaintea mortii. Nu poti sa zici: „No, acuma, daca stiu ca maine mor, ce fac eu pana maine?” Fac ce fac pana maine si daca nu mor.

Arhim. Teofil Paraian – Raspunsuri la intrebari ale credinciosilor

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.