Diferenţa între Slujba Învierii la ortodocşi şi la catolici: La ortodocşi toată biserica răsună de cântrea „Hristos a Înviat”, la catolici creştinii primesc Învierea ca pe o cateheza într-un amfiteatru

Pentru un milion şi jumătate de români este Paştele. Învierea Domnului a fost întâmpinată, seara trecută, în lăcașurile de cult romano-catolic, reformat și evanghelic de pe întreg cuprinsul țării. Nu vreau sa fiu răutacios, vreau doar să fiu modest în ceea cea vreau să vă spun. Am avut şi eu aseară ocazia şi nu mi-a fost greu să mă uit la televizor la Învierea Domnului în lăcașurile de cult romano-catolic. Era plin de oameni în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, gemea sala aceea!

Faţă de noi, nu s-a luat Lumină şi nu s-a cântat Hristos a Înviat! Şi m-am gândit la un singur lucru: Nu poţi să evoluezi într-o credinţă şi într-o biserică, rămânând în pene şi în cuie de lemn pe loc. A arătat frumos acel ritual, dar fără bucuria pe care o vezi la orice sat sau drum, când vezi o troiţă cu un ştergar şi un buchet de flori, vezi oameni în haine frumoase sau straie populare, morminte şi cruci împodobite, oameni cu ouă roşii , cu pască şi cu flori, cu bucurie, cu veselie, cu rude cu prieteni, adică o adevarată comuniune care demonstrează ca Dumnezeu este Viu. Dumnezeul cel pe care l-am văzut aseară, era rece şi distant şi undeva din înaltul cerului privea acea solemnitate. Şi m-am uitat, am vrut să văd diferenţa între Slujba Învierii la ortodocşi şi Slujba Învierii la catolici! Diferenţa era colosală! La ortodocşi toată biserica răsună de cântrea „Hristos a Înviat”, tot poporul cântă cu gura şi cu credinţa, de la mic până la mare, în miros de tămâie şi lumănari de ceară curată, spre deosebire de Învierea de la Biserica Romano-Catolică, unde creştinii primesc Învierea ca pe o cateheza într-un amfiteatru. Nu poţi să ai bucuria Învierii, lipsit de actul în sine. Tocmai de aceea învierea creştinilor rămâne moartă dacă nu putem să altoim credinţa vie!

Parintele Calistrat Chifan – Predica video AICI

loading...

De asemenea, ai putea dori...

11 răspunsuri

 1. Mădălina-Daniela spune:

  Îmi cer scuze că vă contrazic, dar nu aveți dreprate. Nu ştiu ce slujbă ați urmărit, dar eu având religie romano-catolică ştiu cum arată Învierea. Sunt născută într-un sat din județul Vrancea unde sunt majoritari creştinii romano-catolici. După ce luăm lumină, intrăm în procesiune, ordonat, în biserică, unde după puțin timp de „întuneric” se aprind toate luminile şi se cântă din toată inima şi cu bucurie în glas Cristos a înviat! Nu există în tot anul un moment mai solemn şi mai înălțător decât acesta. Şi tot parcursul slujbei este dominat de o bucurie de nedescris, toți oamenii sunt împăcați cu Dumnezeu şi îl pot primi în suflet. Este nespus de frumos să vezi că peste 98% dintre credincioşii din biserică se pot împărtăși. Ritualul în sine este atât te pătrunzător încât este greu de descris în cuvinte. Iar când slujba ia sfârşit, merg împreună să îi „vizităm” pe cei plecați dintre noi, cu candele şi cântece care îți înalță sufletul până la cer. Şi păstrăm bucuria aceasta în suflet, pe chipuri şi în familii nu doar în cele trei zile care purced după Înviere, zile în care nu uităm să Îl vizităm pe Cristos Înviat în casa lui, biserica, dar şi în celelalte zile până la Înălțare. Si acum vă întreb: Cum puteți spune că noi nu simțim bucuria Învierii când noi nu uităm nici o secundă să ne bucurăm în Domnul şi cu Domnul?

  • ana maria dimitria spune:

   de unde luati lumina sfanta dragi catolici ? cine este Iosif ? ( tatal Mantuitorului ? ) IN NICIUN CAZ

  • Conta Cornelia spune:

   Cel mai bun lucru in credinta e sa fim uniti si nu dezbinati.Dumnezeu e unic i-l purtam in suflet cu noi pretutindeni si oricand. Un ortodox are voie sa se roage si in lacasuri de cult catolice si invers , Dumnezeu e unic si indivizibil. Eu consider ca doar religiile sunt diferite. Creatorul ne-a inzestrat cu creier pentru a putea rationa si savarsi fapte bune in viata noastra pamanteana.

   • Admin spune:

    Vorbiti ca sa va aflati in treaba. Se vede ca nu frecventati Liturghiile Bisericii. Ortodoxia este una de 2000 de ani, restul sunt rupturi cu minusuri si plusuri care nu au ce cauta in ecuatia bisericii.

  • Valet spune:

   Parintele se referea la slujba de Inviere de la Vatican care a pierdut din sfintenie. Diferenta de slujba de la o biserica catolica din Romania si una din Eoma este mare

 2. Hasbe spune:

  Normal ar fi ca sa nu conteze, in niciun fel, biserica ci doar credinta. Cu tot respectul, punctul de vedere prezentat aici este perimat si nu tocmai bine intentionat. Acesta este, cred, unul dintre motivele pentru care multi dintre noi, crestinii ortodocsi, ne manifestam credinta doar prin praznice/mese, prin tot felul de „sfintiri” aiuritoare…

 3. CIS spune:

  Cat de ușor este sa judecam și sa catalogam pe alții. Acum când timpurile ne pun la punct, cel mai bun lucru părinte este sa arăți cu degetul spre …ceva ce nu cunoști în profunzime. Oare nu la fel poate părea și din partea cealaltă?
  Creștinii nu au nevoie sa fie doborâti de islamism, au grija sa se dărâme intre ei.
  Altoiul vieții nu suntem noi, ci e Mântuitorul. Îmi rezerv bucuria și dreptul sa fiu judecat de El.

 4. Mircea spune:

  Biblia spune clar si fara nici un dubiu ca nu religia va mantui omul, ci credinta in Iisus Hristos, deci e gresit ca noi ortodocsii sa consideram ca ceilalti care nu gandesc ca noi sunt rataciti, e total incorect, Biblia spune ca mantuit va fi omul care crede in Domnul Iisus Hristos, se pocaieste de pacatele sale si se boteaza, adica face publica hotararea lui fara sa se rusineze, deci haideti sa gandim mai departe de o religie, ci sa cautam sa implinim cu adevarat Sfintele Scripturi ca nu cumva sa ii judecam pe ceilalti si sa uitam defapt de propria noastra mantuire si luptand impotriva celorlalti sa ajungem chiar noi sa ne pierdem mantuirea.
  Toleranța și respectul celorlalte religii ar trebui să fie comportamentul normal și moral al ortodocsilor. Din nefericire, ortodoxia se consideră superioară celorlalte religii, lucru care contravine chiar învățăturii creștine și aduce numai dezbinare.
  Cine are interesul de a strecura astfel de concepte și atitudini în biserica ortodoxă, nu știu, dar ele nu îi fac cinste.
  A te crede superior (singura religie adevărată, doar noi Îl avem …, etc.) înseamnă trufie, iar trufia este condamnată de învățăturile ortodoxe.
  Ce folos dacă între vorbe și fapte avem diferențe așa de majore.

 5. ungureanu serban spune:

  sa-i spuna cineva si marelui,extraordinarului,atotstiitorul radu banciu(idiotu de la B1)

 6. VARDAU ZENAIDA spune:

  Ganduri BUUNEE din Ierusalim ! Sa ne iubim unii pe altii …….! Sa nu barfiim……sa nu-ti vorbesti aproapele de rau….! Sa fim iertatori si plini de iubire…..!Mandria-i un pacaat…….! DOAMNE -AJUTA parinte autor al acestui articol(sunte-ti multumit de valul de ganduri si impresii pe care l-ati declansat ?),sa va umple DUMNEZEU sufletul de pace siii…..mintea de credinta adevarata !LUMINA-N SUFLET SI IN GAND parinte !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.