Domnul respinge adesea dorinţele noastre şi îngăduie amărăciuni şi lovituri

Mare bucurie să socotiţi, fraţii mei, când daţi de felurite ispite, ştiind că încercarea credinţei voastre naşte răbdarea. Îndeosebi din trei motive Preabunul Dumnezeu nu împlineşte dorinţele noastre şi îngăduie să fim încercaţi în viaţă.

În primul rând, pentru a ne da seama de neputinţa noastră, pentru a ne lepăda de legăturile plăcerii de sine şi de încrederea egoistă de sine, pentru a ne încredinţa cu smerenie toată nădejdea noastră în El.

În al doilea rând, pentru a ne întări în răbdarea nădăjduitoare, care aduce multe roade duhovniceşti în suflet, precum ne încredinţează şi apostolul: „Mare bucurie să socotiţi, fraţii mei, când daţi de felurite ispite, ştiind că încercarea credinţei voastre naşte răbdarea; dar răbdarea să-şi aibă lucrare desăvârşită, pentru ca voi să fiţi desăvârşiţi şi întregi, întru nimic ştirbiţi” (Iacov 1, 2-4).

Şi în al treilea rând, ca un doctor preaînţelept şi fără de greşeală, Domnul respinge adesea dorinţele noastre şi îngăduie amărăciuni şi lovituri, pentru ca mintea şi inima noastră să se depărteze de adorarea lucrurilor materiale, de înrobirea celor pământeşti şi să ne îndemne la căutarea Împărăției Cerurilor şi a bunătăţilor veşnice. „Căci o clipă uşoară de necaz trecător ne aduce nouă, din prisosinţă-n prisosinţă, veşnică plinătate de slavă, nouă, celor ce nu privim la cele ce se văd, ci la cele ce nu se văd, fiindcă cele ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veşnice” (II Corinteni 4, 17-18).

Sfântul Dimitrie al Rostovului

Extras din ”Abecedar duhovnicesc”, Ed. Egumenița

loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Metatron spune:

    e simplu ca buna ziua dece ingaduie Dumnezeu,greutatile peste noi, de oarece suntem egoisti si facem ce vrem fara sa ne gandim la Consecinte, si dupa ce vin consecintele asupra noastra chitaim ca nu numai putem de greu ce ne este, dar cand esti tanar , vrei sa nu ratezi nici o sansa, sa arzi cat mai multe fete, sa iti faci viata cu prietenii, si la batranete se razbuna prostiile facute.
    Aveti grija, ca orice lucru facut ce nu e in concordanta cu morala crestina, isi va cere pretul, pana la sfarsitul vietii tot o patesti , fix la fel sau chiar mai rau , depinde de cate rele faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.