Dumnezeu așteaptă de la fiecare dintre noi să împlinim harisma pe care ne-a dăruit-o

copii-biserica

Harisma pe care o are fiecare om trebuie să o pună în valoare spre bine, pentru că Dumnezeu, de vreme ce i-a dat-o, are şi pretenţii de la el. De pildă, mintea este o putere care poate face bine sau rău, potrivit cu felul în care o foloseşte fiecare.

Unul care are multă inteligenţă, dacă o foloseşte corect, poate născoci ceva, să presupunem, prin care să-l fure pe celălalt. Sau cei care fac desene în ziare, reviste etc., într-un astfel de desen sau schiţă pot ascunde chiar şi un întreg eveniment. Iar dacă acesta are legătură cu subiecte bisericeşti, poate ascunde în el o întreagă teologie. Unii dintre aceştia, dacă ar studia teologia, s-ar putea adânci mult în noimele dumnezeieşti, mai ales atunci când mintea lor îi ajută. Adică ar pune în valoare această agerime, ar sfinţi-o şi s-ar ajuta astfel atât pe ei înşişi, cât şi pe alţii.

Dar acum mulţi fac lucrare negativă; dacă sunt neruşinaţi, fac un desen necuviincios, iar dacă sunt caraghioşi, unul caraghios. Adică cei care au o oarecare aptitudine deosebită vor deveni fie folositori, fie distrugători.

Dumnezeu așteaptă de la fiecare dintre noi să împlinim harisma pe care ne-a dăruit-o și să înmulțim talanții pe care i-am primit la venirea în această lume.

Sf. Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti. Volumul 4. Viața de familie, Ed. Evanghelismos

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.