Este permisă căsătoria unui ortodox cu o persoană de altă confesiune creștină?

În urma discuțiilor din presă referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române privind căsătoriile religioase mixte, facem următoarele precizări:

Pentru a păstra unitatea de credinţă şi de viaţă spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creștină. Totuși, prin iconomie sau pogorământ, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină, după obţinerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie.

În acest sens, la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menţionând însă condiția ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă. Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale pot lua hotărâri în privința aplicării iconomiei după caz și din rațiuni pastorale particulare.

Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte.

În concluzie, în lumina celor menționate mai sus, episcopul locului (chiriarhul) poate să acorde (ca excepţie de la regulă) dispensă pentru căsătoria religioasă a unei persoane creştin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creştină.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

loading...

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Metatron spune:

    Da este permisa o dispensa cu conditia ca, copii rezultati din casatorie sa fie botezati ortodoxi si bine ar fii ca si acel care nu e ortodox sa se apropie si sa se boteze, este o vorba batraneasca care spune asa Omule ia-ti o femeie sau barbat dupa fiecare caz in parte din neamul tau, pentru ca fiecare neam are religia sa si fiecare neam isi are valorile sale, ce pace si liniste poate fi intr-o casa unde sotii sunt de religii diferite, tot timpul dispute care vor duce la inflamarea relatilor pe termen lung si despartiri, cascati ochii fetelor cand puneti ochii pe un arab ca nu cumva sa umbli cu patura in cap toata viata si sa fi a 5 roata la caruta in casa lui.

  2. Spirea spune:

    Domnilor!!!!cam ce canon da dreptul la aceasta iconomie inventata ,in mod eretic si abuziv ????asta este erezie si nimic mai mult,,,,nu exista asa ceva,,,doar cu incalcareaa sfintelor canoane––Defapt asta sau semnat pentru smintire ,distrugerea ortodoxiei,,incalcare legilor,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.