Iisus este calea naturală şi supranaturală a desăvârşirii

Modul de luptă duhovnicească ni l-a dat Iisus, în ce priveşte lupta noastră cu vrăjmaşul. Iisus, care deşi era Dumnezeu, „a luptat omeneşte”, ca să vadă omul că lupta pentru desăvârşire este cu putinţă. Mântuirea însă ne este dată nouă în dar de Iisus; n-a reţinut-o pentru Sine, căci El nu avea nevoie de mântuire. Dacă nu ne era dată în dar, omul singur nu o putea obţine niciodată. Trebuie însă să luptăm pentru ea cum s-au luptat iudeii vechi în Canaan şi Iisus în pustia Carantaniei şi pe Golgota. Să nu fim ca evreii, care s-au pierdut în pustiu după ce au ieşit din robia Egiptului, căci au fost nemulţumiţi pentru faptul că Dumnezeu le-a rânduit hrană şi mană numai pentru o singură zi (Ieş. 16). Ei doreau pe mai multe zile, şi carne cât de multă. Dumnezeu i-a pedepsit prin moartea tuturor, în afară de 2 inşi. Dumnezeu a creat însă a doua oară pe om, prin creştinism, dând model pe Iisus.

Iisus este calea naturală şi supranaturală a desăvârşirii. El s-a jertfit pentru noi, căci noi suntem cei ce avem nevoie de mântuirea Sa. El nu avea nevoie de jertfă pentru Sine, fiind fără păcat, dar a făcut-o din dragoste pentru a noastră mântuire. Simţind nevoia arzătoare de mântuire a neamului omenesc, S-a dat pe Sine, măsura desăvârşirii. Deci, modelul trebuie urmat, căci numai aşa se poate obţine [desăvârşirea].

Dumnezeu nu cere nimic peste puterile omului. Poţi fi sigur că nu te încearcă mai mult decât poţi suporta, căci, fiind Dumnezeu, ne cunoaşte mai bine de cum ne cunoaştem noi puterile noastre. Este însă o greşeală, să credem că Iisus a făcut totul pentru mântuirea noastră şi nouă nu ne-a mai rămas nimic de făcut. Este foarte adevărat că El a făcut absolut totul din partea Sa. El, Dumnezeu, S-a slobozit din cer, a primit trup omenesc, S-a micşorat pe Sine şi a făcut totul fără păcat.

Era Dumnezeu, dar a mers omeneşte pe calea cea nouă, aşa zice Sfântul Maxim Mărturisitorul. Calea mântuirii e calea lui Dumnezeu, căci el a mers întâi pe ea. Să mergem deci şi noi pe ea, căci Hristos Cel cu Crucea ne ajută, dăruind prin Persoana Sa, cele necesare. El se luptă pentru noi. Să-L urmăm deci, întocmai pe calea pământească. Unii oameni, asemenea tânărului din Sfânta Evanghelie care dorea să se mântuiască, fac totul, până la lepădarea de sine, când se dau înapoi sau o fac numai din buze, nu din toată fiinţa. Dar cel ce vrea să se mântuiască, trebuie să meargă toată calea, nu numai o vreme sau până la un loc, ci să meargă cu încredere în ajutorul lui Dumnezeu, fără teamă de primejdii. Dacă ne temem sau nu ne primejduim pentru Dumnezeu, e semn că nu suntem demni de mântuire. Iisus s-a pogorât sub lege, ca păzind legea veche, să desfiinţeze osânda lui Adam, pe vrăjmaşul diavol, care ne pune în vrăjmăşie cu Dumnezeu şi legile Lui.

Părintele Arsenie Boca

Extras din ”Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul şi diavolul”, ediție revizuită, Ed. Agaton, Făgăraș, 2009, pag. 30-31

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.